Gelijmde vloerbedekking verwijderen | Alle info op een rij

Het verwijderen van gelijmde vloerbedekking kan een uitdagende en erg tijdrovende taak zijn, vooral als de vloerbedekking stevig vastgelijmd is aan de ondergrond. In dit artikel bespreken we de verschillende aspecten van deze klus, waaronder de kosten, technieken en tips om dit het meest efficiënt en effectief aan te pakken.

gelijmde vloerbedekking verwijderen

Hoe verwijder je oude vloerbedekking?

Vloerlijm verwijderen van een tegelvloer of vloerbedekking kan een uitdagende klus zijn, vooral als de lijm al jarenlang vastzit. Hier is een gedetailleerde, stapsgewijze handleiding om deze taak efficiënt en veilig uit te voeren:

 1. Begin met het vrijmaken van de ruimte. Verwijder alle meubels en andere voorwerpen van de vloer. Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte door ramen en deuren open te zetten. Dit is belangrijk om dampen van oplosmiddelen of stof tijdens het werkproces af te voeren.
 2. Draag geschikte beschermingsmiddelen zoals handschoenen, veiligheidsbril, en indien nodig een ademhalingsmasker, vooral als je chemische oplosmiddelen gaat gebruiken of als je gevoelig bent voor stof.
 3. Bepaal welk type lijm is gebruikt:
 • Waterbasislijm is vaak wit of doorschijnend en heeft een minder dikke textuur. Deze lijm is ideaal voor lichtere toepassingen zoals behang of dunne vloerbedekkingen en is relatief eenvoudig te verwijderen met water en milde zeep.
 • Lijm op oplosmiddelenbasis, daarentegen, is dikker en steviger, vaak geelachtig of bruin van kleur. Deze soort wordt gebruikt voor zwaardere toepassingen en vereist sterkere chemische oplosmiddelen voor verwijdering.
 • Epoxylijm en polyurethaanlijm zijn beide sterk en duurzaam. Epoxylijm, vaak helder of lichtgekleurd, is zeer dik en hard wanneer uitgehard, terwijl polyurethaanlijm, meestal geel of bruin, flexibel en taai is. Beide zijn niet oplosbaar in water en vereisen specifieke oplosmiddelen of mechanische verwijderingstechnieken.
 • Siliconenlijm, herkenbaar aan zijn rubberachtige, flexibele textuur, is transparant, wit of gekleurd. Deze lijm is ideaal voor afdichtingen in natte omgevingen en vereist vaak schrapen of speciale chemicaliën voor verwijdering.
 • Contactlijm, vaak gebruikt voor het bevestigen van laminaten en fineer. Deze lijm, meestal geel of bruin, vormt een stevige, directe verbinding bij contact en vereist sterke oplosmiddelen voor verwijdering.

Door deze stappen zorgvuldig te volgen, kun je de vloerlijm effectief en veilig verwijderen door het gebruik van vloerlijm verwijderaar, waardoor je vloer klaar is voor een nieuwe afwerking of renovatie.

Wat ook mogelijk is, is om deze lastige klus te beginnen met het insnijden van de vloerbedekking in beheersbare stroken, gebruikmakend van de ‘sinaasappelmethode’, waarbij je het tapijt stuk voor stuk verwijdert.

Hoe tapijt verwijderen

Dit vergemakkelijkt het losmaken van de complete rol van de vloer. Een tapijttrekker of tapijtstripper kan hierbij handig zijn, vooral als de lijmresten hardnekkig zijn. Bij zeer vastzittende stukken kan een cirkelzaag nuttig zijn, maar wees voorzichtig met vastlopers door draad.

Lijmresten zijn vaak een uitdaging. Gebruik voor het verwijderen een geschikt afbijtmiddel, dat je dik en goed over de lijmresten aanbrengt.

Laat dit een uur intrekken en probeer vervolgens met een scherp plamuurmes de resten weg te schrapen. Voor je eigen veiligheid is het aan te raden een mondkapje en handschoenen te dragen tijdens dit proces.

Nadat de meeste lijm verwijderd is, kan het nodig zijn om de vloer op te schuren voor een gladde afwerking.

vloerbedekking verwijderen

Wat kost gelijmde vloerbedekking laten verwijderen?

Doordat men niet echt gewend is aan dit werk en ook niet echt de juiste kracht en techniek heeft, duurt het veel langer dan het verwijderen van de vloerbedekking door ervaren mensen.

Het uitbesteden van de vloer verwijderen zie je ook veel als mensen er niet zelf aan willen beginnen, of er wel aan begonnen zijn maar niet meer verder komen.

De prijzen voor het verwijderen van vloerbedekking loopt sterk uiteen, afhankelijk van waar het tapijt zich in je huis bevindt. Zo is het verwijderen van een tapijt van een trap per m2 duurder dan het verwijderen van een tapijt van een hardhouten vloer in een woonkamer.

De gemiddelde prijzen per m² zijn als volgt:

 • Vloerbedekking van de trap verwijderen: € 9 per m2 inclusief afvoeren.
 • Losliggende vloerbedekking verwijderen en afvoeren: € 2 per m2.
 • Vastgelijmde vloerbedekking verwijderen: € 6 per m2 inclusief afvoeren.
 • Lijmresten verwijderen: € 4 per m2.
Wil je jouw gelijmde vloer verwijderen?
De prijzen voor gelijmde vloerbedekking verwijderen liggen zo laag dat het uitbesteden een makkelijke keuze is. Vergelijk offertes om de beste prijs te vinden!
arrow Vraag offertes aan

Hoe haal je gelijmde vloerbedekking van de trap?

De kosten van het verwijderen van vloerbedekking van de trap kun je lastiger per m² berekenen. De bedrijven rekenen gewoon een prijs per trap en die ligt tussen de € 250 en € 350 per trap. Die kosten zijn ook afhankelijk van het vergelijken van prijzen.

Wellicht heb je al ervaring met oude gelijmde vloerbedekking: het verwijderen is dan echt een heel lastige klus.

Soms is deze vloerbedekking niet alleen aan de randen gelijmd, maar is de hele vloerbedekking over de gehele onderzijde gelijmd. 

Je trekt steeds een stukje vloerbedekking kapot omdat die in de loop van de tijd poreus is geworden. Dan is het lostrekken van de hele vloerbedekking een kwestie wordt van veel geduld en irritatie. Je rug krijgt het dan zwaar te voortduren.

Hoe krijg je de lijmresten van de betonnen vloeren?

Als het tapijt verwijderd is, willen de afdrukken van de lijm vaak achterblijven. Om deze lijmresten te verwijderen is het huren van een machine niet zo een slecht idee als je dit zelf doet.

Het bedrijf neemt deze altijd mee en zo ziet dit er uit in de praktijk:

Hoe meer dat er gelijmd is, hoe lastiger het is om de oude vloerbedekking en lijmoppervlakten te verwijderen. Dat geldt vooral voor de gelijmde parketvloeren.

Natuurlijk kun je zelf aan de slag gaan en het gebruik van een tapijttrekker is aan te raden. Zorg ook voor een goed scherp plamuurmes en in nood ook een cirkelzaag die je ondiep kunt instellen.

Vloerbedekking lijm verwijderen tips

 1. Zoals eerder besproken, is het belangrijk om te weten welk type lijm je te lijf gaat. Waterbasislijm vereist een andere aanpak dan oplosmiddelenbasis lijm.
 2. Voordat je begint, test je de verwijderingsmethode op een klein, onopvallend stukje om te zien hoe de vloer reageert.
 3. Voor waterbasislijm kan warm water helpen om de lijm te verzachten. Breng het aan en laat het even inwerken.
 4. Gebruik een plamuurmes of schraper om de lijm voorzichtig te verwijderen. Werk in kleine secties en wees voorzichtig om de ondergrond niet te beschadigen.
 5. Voor hardnekkige lijmen kunnen chemische oplosmiddelen nodig zijn. Gebruik deze volgens de instructies en zorg voor voldoende ventilatie.
 6. Een warmtepistool kan helpen om sommige soorten lijm te verzachten, waardoor ze makkelijker te verwijderen zijn.
 7. Voor grotere oppervlakken kan een stoomreiniger effectief zijn, vooral bij waterbasislijm.
 8. Bij zeer hardnekkige lijmresten kan een schuurmachine nodig zijn. Dit moet zorgvuldig gebeuren om de vloer niet te beschadigen.
 9. Draag altijd geschikte beschermende kleding, zoals handschoenen en een masker, vooral bij het gebruik van chemische oplosmiddelen.
 10. Als de lijm te moeilijk te verwijderen is of als je twijfelt over de beste aanpak, overweeg dan om een professional in te schakelen.

Gelijmde vloerbedekking verwijderen: offertes vergelijken

Om ervoor te zorgen dat er echt geen lijm achterblijft, is je gelijmde vloerbedekking laten verwijderen een uitstekende keuze. De vloerlegger zal het juiste materiaal hebben om de lijm te kunnen verwijderen en deze klus snel en effectief uitvoeren. Door onderstaande formulier in te vullen, koppelen wij je aan erkende vakmannen uit de buurt!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes