Kozijnen zwart verven | De mogelijkheden en stappenplan

Ben je van plan om jouw kozijnen zwart te verven? Ongetwijfeld ben je dan niet de enige. Zwarte kozijnen zijn tegenwoordig erg populair. Je hoeft dus niet te twijfelen over het effect van de kozijnen in jouw woonkamer.

Kozijnen zwart verven

Kozijnen zwart verven

De kleur zwart past overal bij en zorgt er door het contrast voor dat andere kleuren nog beter tot hun recht komen. De kozijnen in je woning zwart verven is dan ook zeker aan te raden. De kleur zorgt voor een industrieel en strak uiterlijk, maar past ook bij een klassiek interieur. Het geeft net dat beetje extra effect aan je interieur.

Soorten kozijnen

Er zijn verschillende soorten kozijnen, gemaakt van diverse materialen. Kunnen al deze materialen zwart geverfd worden? We hebben de verschillende materialen en bijbehorende mogelijkheden op een rijtje gezet.

Houten kozijnen

Houten kozijnen zijn goed geschikt om zwart te verven, ook als de kozijnen al wit geverfd zijn. Het is wel belangrijk dat het hout eerst goed ontvet en opgeschuurd wordt voordat je begint met verven. Zo kan de verf goed hechten en is de kans op onzuiverheden kleiner.

Kunststof kozijnen schilderen

Ook kunststof kozijnen kun je goed zwart schilderen wanneer je deze een nieuwe kleur wilt geven. Net als bij houten kozijnen is het ook bij kunststof belangrijk dat de kozijnen eerst gereinigd en licht geschuurd worden voordat je begint met verven. Daarna is het nodig om een primer aan te brengen en grondverf, en vervolgens kun je met de zwarte verf aan de slag.

Aluminium kozijnen

Het verven van aluminium kozijnen gaat wat minder makkelijk. Dit komt doordat de kozijnen doorgaans van geanodiseerd aluminium zijn gemaakt en bestaan uit een gladde en harde oxidelaag. Hierdoor kan verf minder goed hechten. Het zwart verven van aluminium kozijnen kan wel, maar het kost net wat extra moeite en je moet er speciale verf voor gebruiken.

Kozijnen van wit naar zwart verven

Witte kozijnen kunnen uitstekend zwart geverfd worden. Wit is namelijk een goede ondergrond voor zwarte verf. Je hebt dus geen grondverf nodig. Bij nieuwe kozijnen is het wel nodig om grondverf te gebruiken. Voor het beste resultaat kun je de grondverf dan het best meteen laten mengen met de zwarte verf.

zwarte kozijnen

Mat, zijdeglans of hoogglans

Welke zwarte verf kan het beste gebruikt worden om een kozijn zwart te schilderen? Je hebt hierbij de keuze uit matte verf, zijdeglans verf of hoogglans verf, die allemaal voor een andere uitstraling zorgen.

Vaak wordt gekozen voor zijdeglans, omdat zijdeglans een mooie match is met de doorgaans matte afwerking van muren. Mat zwart heeft als nadeel dat je er, ook na het schoonmaken, veel meer oneffenheden op ziet. Het zorgt dan wel weer voor een strakke en stoere uitstraling.

Hoogglans om kozijnen buiten te schilderen

Aangeraden wordt om voor het schilderen van de kozijnen buiten hoogglans te gebruiken. Door zijn harde toplaag is hoogglans verf erg slijtvast. Hoogglansverf is het beste bestand tegen de aanhechting van vuil, met als gevolg dat er minder vlekken ontstaan en dat het langer schoon blijft. Zijn de kozijnen buiten zwart geverfd met hoogglansverf? Dan zijn ze optimaal beschermd tegen bijvoorbeeld regen, grote schommelingen in de natuur en uv-stralen van de zon.

De zonnestralen worden weerkaatst. Door die weerkaatsing van de zonnestralen wordt de verflaag minder snel door de zon kapot gebrand. Daarom is het belangrijk dat de verflagen buiten goed schoon worden gehouden. Er is nog een reden om buiten hoogglans verf te gebruiken. Hoogglans verf kan namelijk goed tegen vocht.

Hoogglansverf gebruiken voor binnenkozijnen

Natuurlijk kun je hoogglans verf ook binnen gebruiken. Je moet er wel rekening mee houden dat niet iedere ruimte geschikt is om deze verf te gebruiken. Kies je voor hoogglansverf? Kies dan voor een perfecte ondergrond en goede voorbehandeling, anders zijn oneffenheden en gebreken goed zichtbaar.

Zijdeglansverf gebruiken voor binnenkozijnen

Natuurlijk kun je ook zijdeglans verf gebruiken om de kozijnen binnen zwart te verven. Ook met zijdeglans bereik je een bepaald effect in jouw interieur en zijn oneffenheden en gebreken in de ondergrond minder zichtbaar dan bij hoogglans verf.

Schilderwerk laten doen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk schilder offertes

Schilderen van kozijnen in 6 stappen

Heb je besloten om jouw kozijnen zwart te verven? Je kunt dat doen in 6 stappen:

Begin met grondig schuren

Zijn de kozijnen netjes? Zijn ze dus niet ernstig beschadigd? Begin dan met het grondig schuren van de kozijnen met een fijn schuurpapier (korrel 320). Veeg het stof weg met een zachte borstel en maak vervolgens het kozijn met een zachte doek schoon.

Afplakken

Het raam, de stukjes muur eromheen en eventueel de vensterbank moet met afplaktape worden afgeplakt. Door dit zorgvuldig te doen, kunnen goed zichtbare zwarte vlekken worden vermeden. Heb je de randen afgeplakt? Plak vervolgens het glas volledig af met folie.

Kozijnen in de grondverf zetten

Aangeraden wordt om de kozijnen eerst in de grondverf te zetten, omdat de zwarte verf zich dan veel beter hecht. De verf moet eerst goed worden geroerd. Door te verven in een consistente richting krijg je een mooie, gelijkmatige afwerking. Staan de kozijnen in de grondverf? Laat ze dan enkele uren drogen. De droge kozijnen moet je nogmaals schuren met fijn schuurpapier. Doe vervolgens een scheutje ontvetter in water en neem de kozijnen met dat water af.

Gaten en spleten opvullen

Zijn er gaten en spleten in de kozijnen aanwezig? Gaten en spleten kun je opvullen met acrylkit. Breng de acrylaatkit met een kitpistool aan in de spleten en gaten. Veeg vervolgens met een vinger of een doekje de overtollige kit weg. Laat de kit drogen.

Breng de eerste verf aan

Breng de eerste zwarte verf aan. Aangeraden wordt om voor het schilderwerk binnen acrylverf te gebruiken. Acrylverf ruikt niet, verkleurt nauwelijks, droogt snel en is minder schadelijk voor het milieu dan verf op terpentinebasis. Natuurlijk moet de verf eerst goed worden geroerd. Verf met een kwast eerst de randen en hoeken langs het glas. Daarna verf je de grote oppervlakten van de kozijnen. Werk met lange halen in de lengte en controleer regelmatig op druipers. Door de aangebrachte zwarte verflaag na te rollen met een smalle verfroller, krijg je een nog mooier resultaat.

Verflaag goed drogen

Is de eerste verflaag goed droog? Schuur het kozijn weer op met fijn schuurpapier. Breng vervolgens een tweede zwarte verflaag aan. Je weet dan zeker dat de kozijnen dekkend zwart worden. Ook het resultaat van de zwarte kozijnen is mooier.

Offerte voor schilderwerk | Volledig vrijblijvend en gratis

Het kan lonen om diverse offertes voor schilderwerk te vergelijken. Vul onderstaand formulier in en ontvang offertes van erkende vakmensen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er geschilderd worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes