Als je een elektrische auto hebt, dan moet je regelmatig je auto opladen. Het zoeken naar een plek om dit te doen kan lastig zijn, bijvoorbeeld als het aantal laadpunten in de omgeving schaars zijn of als de laadpaal al bezet is. In zo’n geval biedt een mobiel laadpunt uitkomst. Bekijk de laadpaal offerte
De mobiele laadpaal
Een mobiele laadpaal kan ook heel praktisch zijn op plekken waar normaal geen laadpalen aanwezig zijn, zoals op een bouwplaats, op evenementen en bij wegwerkzaamheden. De laadpaal kan geplaatst worden waar het op dat moment nodig is en op verschillende manieren voorzien worden van energie, afhankelijk van de beschikbaarheid.
Werking reguliere laadpaal
Een laadpaal is een object die je elektrische auto van stroom voorziet en waarmee je deze kunt opladen. Laadpalen zijn er niet alleen voor auto’s, maar ook voor fietsen en boten. Het oplaadpunt is er in de vorm van een paal, maar kan ook als een kast aan de muur geplaatst zijn.
In beide gevallen zorgt het oplaadpunt voor elektrische energie. Door je auto door middel van een laadkabel met stekker te koppelen aan het laadpunt, wordt de energie naar je auto gestuurd om deze op te laden.
Hoe werkt een mobiele laadpaal?
Een mobiele laadpaal is niet te vergelijken met een reguliere laadpaal. Het heeft dan ook niet de vorm van een paal. Een mobiele laadpunt bestaat uit een kabel met twee stekkers. Deze kabel is voorzien van een kastje waarin de apparatuur zit die het systeem aanstuurt.
De ene kant van de kabel heeft een stekker die geschikt is voor een regulier stopcontact. De andere kant van de kabel heeft een stekker speciaal voor een elektrische auto. Door de ene stekker in het stopcontact te steken, de andere stekker in de auto en de mobiele lader te starten, kun je je elektrische auto opladen.
Noodzaak van een laadpaal
Om een elektrische auto of een ander elektrisch voertuig op te laden is een laadpaal nodig. Een auto opladen is niet helemaal te vergelijken met een benzine of diesel auto waarmee je moet tanken. Waar tanken slechts enkele minuten in beslag neemt, duurt het laden van een elektrische auto aanzienlijk langer.
Toch is een laadpaal noodzakelijk om van je auto gebruik te kunnen blijven maken. Gelukkig zijn er vele laadpaalopties beschikbaar, zoals vaste en mobiele laadpalen, normale laadpalen en snelladers en openbare en niet-openbare laadpunten.
Mobiele vs. vaste laadpaal
Waarom zou je een mobiele laadpaal kiezen en niet een vaste laadpaal? Een mobiele laadpaal kun je rechtstreeks in het stopcontact steken en is daardoor heel makkelijk in gebruik. Mobiele laadpalen bevatten geavanceerde elektronica om piekbelasting op te kunnen vangen. Voor auto’s met een kleine accu en vermogen is de snelheid van mobiel laden voldoende.
Bij auto’s met meer accucapaciteit duurt het laden met een mobiele laadpaal wellicht te lang. Daarnaast is een dergelijke laadpaal ook voordeliger in de aanschaf dan een vaste laadpaal. Een vast laadpaal heeft als voordeel dat het er netter uitziet en een vaste plek heeft, waardoor het gebruiksvriendelijker is.
Varianten mobiele laadpaal
Een mobiele laadpaal is er in twee varianten, namelijk met een laadpaal type 1 of een type 2 stekker voor de elektrische auto. De andere kant van de mobiele lader heeft altijd een standaard stekker voor in het stopcontact. In Europa wordt voornamelijk de type 2 stekker gebruikt, ook wel een Mennekesaansluiting genoemd.
Dit type aansluiting vind je ook terug bij de openbare laadpalen. Met name Amerikaanse en Japanse auto’s maken gebruik van een type 1 stekker. Afhankelijk van het type elektrische auto dat je hebt, kun je dus kiezen voor een mobiele laadpaal die past bij jouw auto.
Verschil in laadpaalvermogen
Hoewel laadpalen in vier vermogens geleverd worden, is het hoofdonderscheid te maken tussen twee soorten aansluitingen: 1 fase laadpalen en 3 fase laadpalen. De elektriciteitsaansluiting bepaalt of er gebruik gemaakt kan worden van een 1 fase laadpaal of een 3 fase laadpaal. 3 fase laadpalen maken gebruik van krachtstroom en hebben een andere aansluiting nodig dan 1 fase laadpalen. Een laadpaal met meer vermogen zorgt dat een elektrische auto sneller geladen kan worden. De meeste modellen laadpalen hebben een vermogen tussen 3 kW en 11 kW.
1 fase vs 3 fase lader
Hoewel de meeste mobiele laadpalen geschikt zijn voor een 1 fase aansluiting, zodat je je auto gewoon kunt koppelen aan een normaal stopcontact, zijn er ook mobiele laadpalen voor een 3 fase aansluiting. Een 3 fase mobiele lader is heel fijn als je sneller wilt en kunt laden dan een standaard aansluiting.
Voorwaarde hiervoor is dat je beschikt over een 3 fase stopcontact (stopcontact voor een CEE stekker) om jouw elektrische auto en de mobiele laadpaal mee te verbinden. Wil je gebruik maken van een 3 fase mobiele laadpaal, controleer dan van tevoren of jouw auto hiervoor geschikt is.
Kan ik laden met een 3 fase mobiele laadpaal?
Wil jij graag jouw elektrische auto thuis opladen met een 3 fase mobiele laadpaal? Dan heb je ook een 3 fase aansluiting nodig. Als je niet zeker weet of je een 3 fase aansluiting hebt, dan kun je dit op verschillende manieren nagaan. De slimme meter in je meterkast geeft op de display aan om wat voor aansluiting het gaat.
Staat er 230V, dan heb je een 1 fase aansluiting. 3x 220/230V of 380/400V betekent dat je een 3 fase aansluiting hebt. Ook kun je dit controleren door de energierekening erbij te nemen. Meestal wordt de capaciteit van de aansluiting hierop aangegeven. Als alternatief kun je ook je energieleverancier bellen en navraag doen over de aansluiting die jouw woning heeft.
Mobiele laadpaal gebruiken
Mobiele laadpalen installeren is niet moeilijk. Er is namelijk geen aanpassing van het elektriciteitsnetwerk nodig om met dit type laadpaal te werken. Het enige wat je moet doen is de stekker van de mobiele laadpaal aan de ene kant in het stopcontact van je woning steken en de stekker aan de andere kant van de laadkabel in je auto.
Vervolgens activeer je het laden via het kastje op de mobiele lader om het laden te starten. Zorg er wel voor dat het stopcontact van je woning die je gebruikt voor het laden van je elektrische auto op een aparte groep is aangesloten om overbelasting te voorkomen.
Vermogen mobiele laadpaal
Het maximale vermogen van de standaard mobiele laadpaal is 16A 230V. Dit komt neer op ongeveer 3 kW vermogen. Er zijn ook 3 fase mobiele laadpalen waarbij het vermogen tot 32A 400V is, wat neerkomt op een laadvermogen van 22 kW. Hiervoor is dan wel een speciale 3 fase aansluiting nodig om deze te kunnen gebruiken. Welke variant mobiele laadpaal je kiest is afhankelijk van het laadvermogen van je elektrische auto en de beschikbaar aansluiting op de plek waar de auto wordt opgeladen.
Snelheid mobiel laden
Mobiel laden heeft een vermogen van 3 kW. Dit is voor het laden van een elektrische auto niet heel hoog. Het laden via een gewoon stopcontact duurt daarom naar verhouding best lang. Bij auto’s met een grote accu kan dit wel oplopen tot meer dan 24 uur. Heb je bijvoorbeeld een elektrische auto met een capaciteit van 74kW en gebruik je een 3 kW mobiele laadpaal om je auto op te laden, dan duurt het 24 uur en 40 minuten om je auto volledig op te laden. Mobiele laadpalen zijn daarom beter geschikt voor auto’s met een kleine accu of voor incidenteel opladen.
Laden op vakantie
Mobiele laadpalen zijn een perfecte oplossing als je op reis gaat met je elektrische auto. Er zijn nog steeds veel campings, hotels en dorpen waar geen laadpalen zijn. In het buitenland zijn er vaak minder oplaadpunten beschikbaar dan in Nederland. In zo’n geval is het prettig om een mobiele lader bij je te hebben, zodat je je auto kunt opladen naast je tent of op de parkeerplaats naast je appartement. Terwijl jij ligt te slapen of zonnen aan het zwembad, wordt jouw auto opgeladen en kun je op een later moment weer gewoon met een opgeladen auto verder rijden.
Laden bij werkzaamheden
Naast het mobiel laden thuis, op je werk of op vakantie is er ook een mobiele laadpaal die ideaal is voor het gebruik op bouwplaatsen, werk in uitvoering en evenementen. Deze mobiele laadpalen kun je huren en zien er daadwerkelijk uit als palen op een verrijdbaar platform. Met deze palen kun je twee auto’s tegelijk opladen. Bovendien kunnen ze gebruikt worden door ze aan te sluiten op het net, op een batterij of een aggregaat. Door de flexibele inzet is het daarom ideaal voor plaatsen waar normaal geen aansluiting op het elektriciteitsnetwerk is en waar slechts tijdelijk een laadpunt nodig is.
Kosten mobiele laadpaal
Een mobiele laadpaal zie er dan wel uit als een kabel met een kastje en twee stekkers, het is geavanceerder dan bijvoorbeeld een verlengsnoer. De mobiele lader communiceert via het kastje op de kabel namelijk tussen de auto, de laadapparatuur en je elektrische auto. Zo weet de laadpaal wanneer het laden moet stoppen en beschermt het kastje de mobiele laadpaal tegen overbelasting. Een mobiele laadpaal is over het algemeen iets goedkoper dan een vaste laadpaal. De prijzen beginnen bij zo’n €200, maar kunnen afhankelijk van het type kabel wel oplopen tot bijna €1.000.
Offerte
Met een eigen laadpaal kun je makkelijk je auto opladen!Wil je precies weten wat voor laadpaal aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare laadpaal specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de laadpaal specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste laadpaal Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwen 48 | Elektricien Verbouwkosten.com 04:10
- Verbouwen 22 | Elektra Verbouwkosten.com 06:05
Externe bronnen:
Bekijk de laadpaal offerte ►