Intensief groendak | Voordelen, nadelen en kosten

Intensief groendakMet behulp van een intensief groendak gevuld met planten, struiken en bomen, kun je het saaie platte of licht hellende dak omtoveren in een echte tuin. Intensieve groendaken zijn niet alleen een manier om het aangezicht van een woning of pand te verbeteren, ze brengen ook andere voordelen met zich mee! Bekijk de groen dak






Wat is een intensief groendak?

Een intensief groendak is een dak dat bedekt is met beplanting die zichzelf voor een groot deel in stand kunnen houden. Intensieve groendaken zijn opgebouwd uit een dikke substraatlaag met daarom verschillende soorten planten, variërend van grassen, struiken en zelfs bomen.

Groendaken worden steeds vaker toegepast op platte daken, omdat het er mooi uit ziet en ook diverse voordelen met zich meebrengt.

Wat is het verschil tussen een intensief en extensief groendak?

Naast intensieve groendaken bestaan er ook extensieve groendaken. Hoewel deze daken op elkaar lijken hebben ze allemaal hun eigen, specifieke kenmerken: 

  • Intensieve groendaken vergen meer onderhoud dan extensieve groendaken.
  • Extensieve daken zijn lichter en nemen minder ruimte in beslag dan bij intensieve groendaken, er kunnen wel meer planten geplaatst worden op het grotere oppervlakte.
  • Een extensief groendak heeft een kleinere opbouwdikte dan een intensief groendak. 
  • De onderhoud- en montagekosten van een extensief groendak zijn lager dan bij een intensief groendak.

Voordelen intensieve daktuin

Het plaatsen van een intensief natuur dak heeft diverse voordelen. Zo zorgt dit type dak ervoor dat een gebouw of constructie een mooier aangezicht krijgt door het gebruik van planten.

Daarnaast zorgt het dak ervoor dat water efficiënt kan worden opgeslagen.

Drainagelaag

Een groendak zorgt er bovendien voor dat er een goede warmte-isolatie van het dak is, waardoor dit het gebouw waarop het groendak is geplaatst energiekosten kan besparen.

Een ander voordeel is dat je met de planten van het groendak een microklimaat creëert en daarmee bijdraagt aan een betere luchtkwaliteit en een goede drainagelaag.

Beplanting zorgt voor isolatie

Intensieve groendaken zorgen ervoor dat je op een mooie manier bijdraagt aan een betere leefomgeving voor jezelf, voor anderen en voor het dierenrijk.

Met de plaatsing van een groendak als dakbedekking heeft de zon minder kans om het dak op te warmen. Daardoor is niet alleen het pand beter geïsoleerd, maar wordt ook de opwarming van de omgeving beperkt.

Planten zorgen voor biodiversiteit

Groendaken helpen daarnaast om omgevingsgeluiden te dempen en om fijnstof af te vangen.

Nog een voordeel van een groendak is dat deze bijdraagt aan een grotere biodiversiteit, doordat de planten op het groendak voedsel en bescherming bieden aan vogels, vlinders, bijen en andere insecten.

groendak sedumplanten

Nadelen van een intensief groendak

Het plaatsen van een intensief groendak heeft naast de vele voordelen ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden.

De prijs van een intensief groendak

Een groendak met een flinke opbouwlaag en veel planten is geen goedkope optie. Allereerst is het een toevoeging op een bestaand dak en kost het flink wat geld om de constructie van het dak in orde te maken, de basis goed te leggen en alle planten aan te schaffen.

Met een groendak creëer je bewust een vochtige omgeving op een plat dak. Als er ergens een lek zit en er vochtschade ontstaat, is het bij een intensief groendak niet eenvoudig om de lekkage op te sporen en deze te repareren.

Gewicht

Planten aanbrengen op een plat dak betekent dat er extra gewicht wordt toegevoegd aan het dak. Zeker bij intensieve groendaken kan dit gewicht flink oplopen.

Het is daarom verstandig om voorafgaand aan het plaatsen van het dak onderzoek te (laten) doen om te zien of de constructie stevig genoeg is.

Een groendak is niet licht

Het gewicht van een intensief groendak kan wel 300 tot 1500 kilo per vierkante meter bedragen en dus is het belangrijk dat het dak dit gewicht aankan. Dit type dak is dan ook een stuk zwaarder dan een extensief groendak met een gemiddeld gewicht van 45 tot 200 kilo per vierkante meter.

Is het dak niet stevig genoeg, dan kan het na verloop van tijd gaan verzakken of zelfs instorten.

Kosten van een intensief groendak

Wat een intensief groendak kost hangt af van diverse factoren. Zo wordt de prijs bepaald door de grootte van het dak en het soort planten dat op het dak wordt geplaatst.

Bij een groter dak heb je meer planten nodig en ben je meer geld kwijt. Daarnaast kan het type planten zorgen voor een kostenstijging.

Kosten zonder aanleggen

Omdat het aanleggen van dit type groendak veel aandacht en precisie vraagt, ben je wellicht ook nog geld kwijt aan een partij die deze voor je aanlegt.

Voor het aanleggen van een intensief groendak moet je rekening houden met gemiddelde kosten tussen de € 85 en € 200 per vierkante meter.

Subsidie

Zoals ook eerder aangegeven is het aanleggen van een intensief groendak niet goedkoop en kunnen de kosten afhankelijk van het dak, het oppervlak en de plantenkeuze flink oplopen.

Doordat groendaken echter diverse voordelen met zich meebrengen die niet alleen gelden voor de eigenaar van het groendak maar ook voor de omgeving, is het mogelijk om bij de gemeente een subsidie aan te vragen voor het plaatsen van een groendak.

Informeer bij je gemeente

Per gemeente kunnen de gestelde eisen variëren, dus het beste is om bij je eigen gemeente na te vragen wat de mogelijkheden zijn.

Het kan zijn dat er eisen worden gesteld aan het minimale aantal vierkante meters van het groendak of dat de locatie van het groendak bepalend is voor het wel of niet krijgen van een subsidie.

Aanleg intensief groendak

Een intensief sedumdak aanleggen vraagt meer werk dan een extensief groendak. Je moet goed nadenken over de constructie van je dak, de juiste opbouw van de bodem en planten en een goede afwatering of wateropslag hebben.

Een intensief groendak bestaat uit meerdere lagen.

De opbouw van een intensief groendak

Door de complexiteit van de opbouw wordt aangeraden om het aanleggen van een intensief groendak te laten uitvoeren door een ervaren en professionele partij. Hieronder zie je hoe de opbouw er uit ziet vaan een intensief groendak.

  • Stap 1: Het plaatsen van de wortelwerende bedekking: Als eerst wordt er een wortelwerende dakbedekking geplaatst om schade aan het dak door plantenwortels te voorkomen. Heb je al een EDM dakbedekking dan hoef je er niet nog een wortelwerende dakbedekking overheen te plaatsen.
  • Stap 2: De absorptielaag: Op de wortelwerende dakbedekking wordt een beschermings- en absorptie laag aangebracht om overtollig regenwater af te voeren. 
  • Stap 3: De drainagelaag: Daarna volgt een drainagelaag voor het afvoeren van regenwater.
  • Stap 4: De filterlaag: Op de drainagelaag wordt een filterlaag gelegd. Een filterlaag houdt kleine deeltjes van de bodem tegen, zodat de afvoer niet verstopt raakt. 
  • Stap 5: Een substraat leggen: Hierna wordt een substraat geplaatst, dit bestaat uit aarde, kleikorrels en organisch materiaal. waar planten op geplaatst moeten worden.
  • Stap 6: De beplanting plaatsen: op de substraat worden er vervolgens grassen, struiken en bomen geplaatst. 

Onderhoud

In tegenstelling tot een extensief groendak heeft een intensief groendak veel onderhoud nodig, vergelijkbaar met dat van een normale tuin. Dit type dak wordt van allerlei planten en bodem voorzien, zodat je last kan krijgen van onkruid.

Je zult dus af en toe het dak op moeten gaan om het onkruid te verwijderen.

Pas op voor droogte

Daarnaast moet je de planten regelmatig bemesten om te zorgen dat ze zich goed ontwikkelen en zal je af en toe moeten snoeien. Een intensief groendak is bovendien gevoeliger voor uitdroging en overtollig water.

Je dient de afvoer regelmatig te controleren en je planten extra water te geven in periodes van veel droogte.

Heb je een vergunning nodig voor een intensief groendak?

Of je voor een intensief groendak een vergunning nodig hebt, hangt af van je dakconstructie. Alleen voor het plaatsen van planten op een dak hoef je namelijk geen vergunning aan te vragen, maar dit verandert als je de constructie van je dak moet aanpassen om dit mogelijk te maken.

Zeker bij een intensief groendak komt er veel gewicht op het dak terecht en daar is het wellicht niet voor gemaakt.

Informeer naar een vergunning

Bij aanpassingen aan het dak is het daarom wel nodig om vooraf een vergunning aan te vragen. Als je twijfelt of je een vergunning nodig hebt, kun je het beste bij je gemeente om meer informatie vragen.

De gemeente kan advies geven, vertellen welke documenten je nodig hebt voor de aanvraag en hoe de procedure verloopt. Houdt hierbij ook rekening met extra kosten.

Offerte














Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes