Een mooi groen dak op het platte of licht hellende dak van je woning? Dat kan met behulp van een extensief groendak, een dak gevuld met planten.
Groendak op je woning
In dit artikel lees je onder andere over wat een extensief groendak precies is, wat het verschil is met een intensief groendak, waar je dit type dak kan toepassen en wat de voordelen zijn van een extensief groendak. Bekijk de dakbedekking offerte
Wat is het?
Een extensief groendak is een dak bedekt met planten die zichzelf grotendeels in stand kan houden en daarnaast betrekkelijk weinig onderhoud nodig heeft. Extensieve groendaken zijn opgebouwd uit een substraatlaag met daarop sedum of vetplanten. Steeds meer mensen plaatsen planten op een plat dak.
Naast dat het er mooi uitziet, heeft het ook diverse voordelen. Er bestaan verschillende soorten groene daken, zoals extensieve groendaken, intensieve groendaken en blauw-groene daken. Al deze dagen hebben hun eigen kenmerken. Extensieve groendaken zijn van deze drie varianten het beste toepasbaar op verschillende platte daken.
Toepassing
Een extensief groendak is door de dikte van de opbouwlaag relatief beperkt in zijn gewicht. Je hoeft voor dit type dak dan ook meestal geen aanpassingen aan de dakconstructie te doen.
Doordat zowel het gewicht als het onderhoud beperkt is, is het populair bij particulieren toe te passen op platte daken, zoals op een schuur, garage, carport of overkapping bij de voordeur.
In sommige gevallen wordt zelfs het volledig platte dak van een woning met groen voorzien. Ook bij bedrijven en kantoren worden extensieve groendaken toegepast. Daarnaast zie je dat ook gemeenten het voordeel van groendaken ontdekken en bijvoorbeeld bushokjes van groen voorzien.
Intensief versus extensief
Er zit een verschil tussen groene daken. Zo kun je kiezen voor een extensief groendak of een intensief groendak. Het verschil wordt met name bepaald door de dikte van de opbouwlaag, het gewicht en het onderhoud.
Een intensief groendak is eigenlijk een volwaardige tuin op het dak. Er worden grassen, bodembedekkers, struiken en soms zelfs bomen in geplant. Zeker bij grotere planten en bomen is een flinke opbouwlaag nodig.
Hierdoor wordt automatisch het gewicht dat op het dak terecht komt een stuk hoger. Bij een intensief groen moet bovendien veel onderhoud gepleegd worden, net als bij een normale tuin.
Extensieve groendaken hebben een beperkte opbouwlaag van 5 tot 20 centimeter. Doordat er kleinere vetplanten en sedum worden gebruikt, is het gewicht ook niet zo hoog als bij een intensief groendak en hoeft er weinig onderhoud gepleegd te worden.
Bijdragen aan een betere omgeving
Een extensief groendak is een mooie manier om bij te dragen aan een betere leefomgeving. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen en dieren om je heen.
Door het plaatsen van een groendak kan het dak minder warmte opnemen, waardoor je niet alleen zorgt voor een betere isolatie van je woning, maar ook de opwarmen buiten beperkt. Daarnaast kan een groendak zorgen voor geluidsdemping en fijnstof afvangen.
Een ander voordeel is dat een groendak bijdraagt aan een verbetering van de biodiversiteit, doordat het dak voedsel en bescherming biedt aan vlinders, bijen en andere insecten.
Voordelen
Een extensief groendak is een populaire optie onder particulieren. Een dak met planten zorgt niet alleen voor een mooi aangezicht, maar zorgt er ook voor dat water efficiënt kan worden opgeslagen.
Daarnaast geeft een groendak een goede warmte-isolatie zonder dat het dak zwaar belast wordt. Een bijkomend voordeel is dat je met de planten een microklimaat creëert en bijdraagt aan een betere luchtkwaliteit.
Extensieve groendaken zijn makkelijk te plaatsen en hoeft niet door een professionele partij te gebeuren. Ze vragen weinig onderhoud en zijn betaalbaar in de aanschaf.
Nadelen
Naast de voordelen van een extensief groendak, brengt dit type dak ook enkele nadelen met zich mee.
Allereerst is een groendak een extra kostenpost bovenop het normale dak. Een gebouw beschikt vaak al over een plat dak, wat vervolgens aangepast moet worden om een groendak op te kunnen maken. Je geeft daardoor dus twee keer geld uit aan hetzelfde stuk dak.
Een ander nadeel is dat je bewust een vochtige omgeving creëert op het platte dak. Als blijkt dat een dak niet goed waterdicht is, kan het lastig zijn om de lekkage op te sporen en nog lastiger zijn om deze weer te repareren. Het betekent soms dat je al het groen van het dak moet verwijderen om de lekkage op te kunnen lossen.
Door te kiezen voor waterdichte TPO dakbedekking ben je ervan verzekerd dat je geen last krijgt van lekkages in het dak.
Gewicht
Het plaatsen van vegetatie op je dak betekent dat je extra gewicht toevoegt aan je dak. Om er zeker van te zijn dat de dakconstructie het gewicht aankan, is het goed om hier eerst onderzoek naar te (laten) doen.
Er is echter wel een verschil in gewicht afhankelijk van het type groendak dat je kiest. Een intensief groendak is bijvoorbeeld een stuk zwaarder dan een extensief groendak door het gebruik van planten, struiken en bomen.
Het gewicht van een intensief groendak kan wel 300 tot 1500 kilo per m2 bedragen. Extensieve groendaken zijn veel minder zwaar door het gebruik van sedum en kleinere planten.
De lichtste optie van een extensief en goedkoper groendak bestaat enkel uit sedum en weegt zo’n 45 kilo per m2. Voeg je hier ook grassen, kruiden en andere planten aan toe, dan kan het gewicht oplopen tot zo’n 200 kilo per m2.
Aanleggen
Een extensief groendak aanleggen is niet moeilijk en daarom ook populair om toe te passen. Het dak waarop het groendak wordt aangelegd moet plat zijn of hellend met een maximale hellingshoek van 45 graden.
Extensieve groendaken kunnen zowel op bestaande woningen als nieuwbouw worden geplaatst. Een sedumdak is de lichtste variant van een groendak en heel makkelijk om aan te leggen. Allereerst moet je ervoor zorgen dat het dak vrij is van lekkages en vochtproblemen.
Vervolgens plaats je een wortelwerend doek op het dak, gevolgd door een drainagelaag. Zorg ervoor dat de afvoer goed vrij is en makkelijk bereikbaar, ook op een later moment. Vaak is het mogelijk om tegels of trays met sedum te kopen die je rechtstreeks op de drainagelaag plaatst.
Plekken waar geen groen is, kun je eventueel afwerken met grind.
Onderhoud
Een extensief groendak heeft weinig onderhoud nodig, maar toch zul je af en toe wel wat onderhoud moeten plegen. Het is aan te raden om twee keer per jaar het dak te inspecteren en te kijken of de afvoer nog goed functioneert.
Je kunt tegelijkertijd ingewaaide bladeren uit de afvoer verwijderen. Daarnaast zal het groendak wat last kunnen krijgen van onkruid of ongewenste begroeiing. Tijdens de tweejaarlijkse controle haal je dit onkruid weg.
Om ervoor te zorgen dat je beplanting gezond en sterk blijft, is het aan te raden om in het voorjaar en najaar de planten te bemesten. In principe is water geven niet nodig, maar is het een langere tijd ongewoon droog, dan is extra water geven aan te raden.
Subsidie
Het aanleggen van extensieve groendaken brengt kosten met zich mee en kunnen, afhankelijk van het dak en het type groendak dat wordt gekozen, flink oplopen.
Omdat groene daken voordelen met zich meebrengen, niet alleen voor de eigenaar maar ook voor de rest van de omgeving, zijn er gemeenten die subsidies hebben uitgetrokken voor dit type daken.
Het beste kun je bij je eigen gemeente navragen of een dergelijke subsidie beschikbaar is en wat de voorwaarden zijn die hieraan gesteld worden. Zo is het mogelijk dat een subsidie alleen aangevraagd kan worden bij een minimaal aantal m2 dakoppervlak of bij een bepaalde locatie van de woning.
Kosten
De kosten van een extensief groendak worden met name bepaald door het soort planten dat je op het dak plaatst en de afmetingen van het dak. Voor een groter dak heb je meer planten nodig en ben je dus meer geld kwijt.
Ook kan het type planten zorgen dat de kosten verder oplopen. De voordeligste optie is een extensief groendak maken met sedum.
De prijs voor een vierkante meter sedum begint bij 30 euro, maar kan oplopen tot wel 100 euro. Daarnaast moet je ook rekening houden met het voorbereiden van het dak, om te zorgen dat deze geschikt is om een extensief groendak van te maken.
Je hebt hiervoor extra materialen nodig, zoals wortelwerend doek en een drainagelaag. Als je niet zo handig bent en het plaatsen van een groendak uitbesteed, ben je bovendien nog duurder uit door de kosten voor de arbeid.
Vergunning
Heb je voor een extensief groendak een vergunning nodig? Voor het plaatsen van een dak met planten hoef je in de meeste gevallen geen vergunning aan te vragen. Dit komt omdat het niet nodig is om de constructie van je dak aan te passen.
Kies je voor een variant waarbij je grotere struiken en bomen wilt planten, dan is het mogelijk dat het dak het gewicht niet aankan en er aanpassingen nodig zijn. In zo’n geval is een vergunning wel vereist. Weet je niet zeker of je een vergunning nodig hebt, dan kun je het beste bij je gemeente om meer informatie vragen.
Zij kunnen je adviseren, je vertellen welke documenten je moet overleggen in het geval van een vergunningsaanvraag en welke procedure je moet doorlopen.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakbedekking aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakbedekking specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakbedekking specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakbedekking Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de dakbedekking offerte ►