Zakgoot | Voor waterafvoer tussen twee daken

zakgootEen zakgoot kan niet ontbreken voor goede waterafvoer tussen twee schuine daken. Ontdek alle informatie over de zakgoot, waaronder de prijs en het benodigde onderhoud. Bekijk de dakgoten






Zakgoot voor het dak kopen

Een dakgoot die tussen twee hellende dakvlakken loopt, heet een zakgoot. Van beide daken loopt het regenwater af. Om het regenwater goed af te voeren wordt er een zakgoot tussen de twee daken geplaatst, zodat het water niet stil komt te staan, maar het hemelwater naar de zakgoot loopt.

De juiste grootte voor goede afvoer

Doordat water van twee verschillende daken naar de zakgoot gaat, krijgt deze veel water te verduren. Daarom is dit type goot vrij groot en doorgaans ook breder dan andere soorten dakgoten om al het water te kunnen opvangen. De dakgoten hebben een rechthoekige vorm en een platte onderkant. De vorm is dan ook kenmerkend voor dit type goot.

Wat kost een zakgoot?

Een zakgoot kost gemiddeld tussen de € 25 en € 75 per meter. Het is afhankelijk van het materiaal en de benodigde afmetingen wat de prijs uiteindelijk wordt. Wat ook nog meespeelt in de prijs is of je de goot zelf plaatst of dit overlaat aan een specialist. Voor het inschakelen van een gespecialiseerd bedrijf betaal je namelijk arbeidskosten.

De materialen van zakgoten

Zakgoten zijn er in verschillende materialen. Voor de afvoer van water in de vorm van een zakgoot werden in het verleden veel verschillende materialen gebruikt. Zink is hierbij het meest gebruikte materiaal in ons land. Naast zink kan dit type goot ook gemaakt zijn van koper, gietijzer, EPDM-rubber, polyester of pvc, aluminium of bitumen.

Zinken zakgoot

Het meest voorkomende materiaal waarvan een zakgoot wordt gemaakt is zink. Zink is een sterk metaal met een lange levensduur, goede weerstand tegen bevriezing en luxueuze uitstraling. Er zijn verschillende zaken die van invloed zijn op de levensduur van zink. Denk hierbij aan de dikte van het materiaal, het vakmanschap van de zinkverwerker, het type dakbedekking (betonnen dakpannen veroorzaken meer slijtage aan het zink) en de weersomstandigheden.

Een aluminium zakgoot

Een zakgoot van aluminium is een relatief recente uitvinding. Deze goot wordt vaak als één deel geplaatst. Daarom zijn er geen lasnaden aanwezig, waardoor de kans op lekkage afneemt. Er wordt bij een aluminium goot wel vaak siliconenkit gebruikt om details van kunststof te verlijmen.

Een EPDM zakgoot

Een EPDM zakgoot heeft een lange levensduur en is goed bestand tegen diverse weersomstandigheden. Voor het plaatsen van een nieuwe goot van dit materiaal is het belangrijk dat deze volledig afgetimmerd is. Bovendien kan EPDM ook gebruikt worden voor het repareren of renoveren van de goten. Het is dus een veelzijdig materiaal.

Een koperen zakgoot

Op rieten daken worden vaak zakgoten van koper gebruikt. Dit is zo omdat koper bestand is tegen de zuren van het riet. Villa’s en herenhuizen hebben ook vaak koperen goten vanwege hun mooie uiterlijk. Het is cruciaal voor de levensduur van de koperen zakgoot dat deze door een vakman wordt gemaakt, omdat dan de kans op lekkage bij de lasnaden afneemt. Bedenk wel dat een koperen goot uiteindelijk groen zal worden.

zakgoot

Lekkage zakgoot herstellen

De kans op lekkage bij een zakgoot is doorgaans wat groter dan bij andere dakgoten. Dit komt doordat de belasting van water bij zakgoten groter is. Bovendien bevindt de goot zich doorgaans tussen de scheidingsmuur van twee woningen. Wanneer de goot lekt, zal er daardoor direct een lekkage in de woning ontstaan.

Lekkage achterhalen

Vaak kun je een lekkage achterhalen door de zakgoot te inspecteren op scheuren of andere schade. Daarnaast kun je kijken of de muur onder de goot vochtig is. Er zullen dan blaren in de verf ontstaan, behang zal loslaten en er kunnen sporen van schimmel aanwezig zijn.

Zakgoot inspecteren, schoonmaken en onderhouden

Als de zakgoot hoog uit het zicht ligt of het lekkende water in een holle muur komt, kun je het niet altijd zien dat de goot aan het lekken is. Daarom is het raadzaam om de zakgoten minstens een keer per jaar schoon te maken en goed te onderhouden. Je kunt de dakgoot tijdens het schoonmaken bovendien inspecteren op lekkage, zodat je snel actie kunt ondernemen als er problemen zijn.

Levensduur van de zakgoot

Bij een zakgoot speelt de levensduur van het materiaal een grote rol bij de kans op lekkage. Het is aan te raden om altijd onder de aangegeven levensduur van het materiaal te blijven. Het is dan ook raadzaam om al actie te ondernemen als de goot bijna aan het eind van zijn levensduur is. Dit om extra schade, zoals houtrot of lekkages in huis, te voorkomen.

Schakel een specialist in voor herstellen of vervangen

Wanneer het niet gelukt is om lekkages te voorkomen en je dit zo snel mogelijk wilt herstellen, is het het best om een specialist in te schakelen. Deze inspecteert de zakgoot en bekijkt de situatie, zodat er direct een passende oplossing gevonden kan worden. Soms is een dakgoot reparatie voldoende, maar het kan ook voorkomen dat de dakgoot volledig vervangen moet worden, zeker als die verouderd is.

Wat is de beste dakgoot?

Uiteindelijk wil je voor het dak van je woning natuurlijk de beste dakgoot vinden. Bij een zakgoot is dit vrij eenvoudig. Deze pas je toe tussen twee schuine dakvlakken en is in zo’n geval dan ook de beste dakgoot. Vandaag de dag komen zakgoten nog maar weinig voor in Nederland. Dat is niet vanwege de functie, maar omdat de bouwstijl van woningen is veranderd, waardoor er nog maar weinig zakgoten nodig zijn.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er gebeuren?

2. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes