Is dakisolatie aftrekbaar van belastingen in 2024?

Het isoleren van je woning is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook zorgen voor besparingen op je energierekening. Daarnaast kan isolatie ook fiscaal aftrekbaar zijn.

Isolatie-aftrekbaar-van-belastingen-1.jpg

Dakisolatie fiscaal voordeel

Dakisolatie is een van de meest effectieve en relatief goedkope manieren om je woning te isoleren. Hierbij wordt isolatiemateriaal tegen het dak geplaatst, waardoor warmte niet meer kan ontsnappen aan de bovenkant van je woning. Dit isolatiemateriaal kunnen isolatieplaten zijn, maar ook minerale isolatie zoals glaswol of steenwol. De dakisolatie kan tussen de gordingen worden geplaatst, maar ook onder de dakbedekking en zelfs erboven.

Lage BTW tarief isoleren

Er is geen fiscaal voordeel voor dakisolatie, maar er zijn wel enkele regelingen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een verlaagd BTW-tarief, onder bepaalde voorwaarden. Je woning moet hiervoor ouder dan twee jaar oud zijn, je moet zelf de eigenaar zijn, en de klus moet worden uitgevoerd door erkende aannemers. Ook moet je tussen een paar soorten dakisolatie kiezen, zoals minerale wol, EPS of PUR/PIR. Als je aan al deze voorwaarden voldoet, zul je slechts het lage BTW-tarief van 9% betalen over de arbeidskosten in plaats van 21%. Let wel: deze regeling is dus alleen van toepassing op de arbeidskosten.

Hogere hypotheek voor isolatiewerkzaamheden

Je kunt ook door middel van leningen de dakisolatie bekostigen. Zo kun je voor het betalen van energiemaatregelen een hogere hypotheek nemen. Meestal mag je maar 100% van de woningwaarde lenen, maar wanneer je ook energiemaatregelen zoals dakisolatie hierbij wilt financieren, kun je tot 106% van de woonwaarde aan hypotheek krijgen. Hiervoor moet je bruto jaarinkomen minstens €33.000 zijn. Wanneer je geen extra financieringsruimte kunt krijgen met je huidige inkomen, kun je maximaal €9.000 extra lenen, wat vaak prima is om de dakisolatie kosten mee te betalen. Dit is de regeling waarmee je toch nog een fiscaal voordeel kunt krijgen bij het isoleren van je huis.

Energiebespaarlening

Vanuit het Warmtefonds kun je ook naar de Energiebespaarlening kijken. Hiermee kun je tot € 27.000 lenen bij het nemen van een of meer duurzame maatregelen. Deze lening heeft een lage rente die vaak aftrekbaar van de belastingen is en dus voor belastingvermindering kan zorgen, en zelfs 0% rente als het huishoudelijke inkomen onder de € 60.000 ligt. Ook kun je zonder boete extra aflossen, in tegenstelling tot een hypotheek, en is er geen leeftijdsgrens.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes
dakisolatie door erkende aannemer voor subsidie

Overige regelingen voor dakisolatie kosten

Buiten deze leningen zijn er ook subsidies beschikbaar voor het isoleren van de woning. De overheid biedt verschillende stimuleringsmaatregelen aan om mensen aan te moedigen om energiebesparende maatregelen te nemen, bijvoorbeeld de mogelijkheid tot subsidie aanvragen en zo een deel van de investering weg te strepen.

Hoeveel subsidie krijg je op dak isolatie in 2023

Wanneer je de ISDE subsidie aanvraagt, kun je €15 aan subsidie per vierkante meter krijgen voor dakisolatie. Je moet minimaal 20 vierkante meter isoleren, en mag maximaal 200 vierkante meter opgeven voor de subsidie. Dit betekent dus dat je tussen €300 en €3.000 aan subsidie voor dakisolatie kunt krijgen vanuit de ISDE. Hier komt wel bij dat je minimaal twee duurzame maatregelen moet nemen om voor deze subsidie in aanmerking te komen, dus het uiteindelijke bedrag ligt hoger, maar je uiteindelijke investering ook.

Welke RD waarde voor subsidie krijgen

Om de ISDE subsidie te krijgen, moet je door een erkende aannemer de klus laten uitvoeren. Ook ben je verplicht om een bestaand dak te isoleren, en kun je dus geen nieuw gebouwd dak hiermee aanpakken. Als laatste zijn er eisen aan de minimale Rd-waarde voor de dakisolatie. Je moet minimaal een Rd-waarde van 3,5 halen, om ervoor te zorgen dat je na deze klus ook echt goede isolatie hebt. Deze voorwaarden zijn vooral om de kwaliteit te waarborgen en zeker te zijn dat de huizen duurzamer worden van deze subsidie.

Lokale subsidies

De ISDE subsidie, net zoals de leningen die eerder zijn omschreven, kunnen allemaal gecombineerd worden met lokale subsidies vanuit de provincie of gemeente. Het is afhankelijk van de regio of je meer subsidie op dakisolatie kunt krijgen, dus het is zeker altijd een goed idee om dit even te controleren op de websites van de instanties. Ook al is er weinig belastingvoordeel te halen met dakisolatie, toch kun je op deze manier besparen op de investering en later ook op je energierekening.

Erkende aannemers

Wanneer je kiest voor erkende aannemers, kunnen ze je helpen om de mogelijkheden en voordelen van verschillende regelingen voor isolatie in jouw specifieke situatie te beoordelen. Voor sommige subsidies kom je ook pas in aanmerking als je de klus door een erkende aannemer laat uitvoeren, dus hiermee heb je meteen twee vliegen in een klap.

Conclusie

Het isoleren van je woning is niet alleen goed voor het milieu en je energierekening, maar het kan ook fiscale voordelen met zich meebrengen. Het is belangrijk op te weten dat regels kunnen veranderen en dat de precieze voorwaarden kunnen verschillen, afhankelijk van je specifieke situatie en de geldende wetgeving. Het is daarom altijd verstandig om de actuele informatie te vragen bij de belastingdienst of een belastingadviseur.

Wil je de woning isoleren? Dan is het aan te raden om een professionele installateur in te schakelen, want op deze manier ben je er zeker van dat de plaatsing correct gebeurt en dat het geschikt isolatiemateriaal gebruikt wordt, waardoor je optimaal kunt genieten van de isolerende maatregelen.

Verschillende offertes

Als je overweegt om dakisolatie aan te brengen in je woning, is het verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende isolatiebedrijven. Zij kunnen je helpen bij het beoordelen van de mogelijkheden voor jouw specifieke woning en kunnen je informeren over de eventuele belastingvoordelen waar je recht op hebt. Op die manier kun je een beslissing nemen en gebruik maken van alle regelingen waar je voor in aanmerking komt.

Dakisolatie laten plaatsen: gratis offertes!

Wil je jouw dak optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde dakisolatie experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?
2*. Wat is de dakhelling?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes