CV-ketel of warmtepomp | Verschillen en aandachtspunten

Driekwart van je energierekening bestaat uit de kosten voor de verwarming van je woning. Een goede manier om te besparen op de kosten is door te kiezen voor een goede manier van verwarmen.

CV ketel of warmtepomp

Het belang van een goede verwarming

Het is erg belangrijk om een goede verwarming in je woning te plaatsen. Het zorgt in de eerste plaats voor warmte, vooral in de winter heb je baat bij warmte. Een verwarming moet daarnaast ook voor veiligheid zorgen: zo moet er sprake zijn van voldoende ventilatie zodat je altijd profiteert van een gezond binnenklimaat. Omdat er steeds meer duurzame vormen van verwarmen beschikbaar zijn, is het daarnaast ook nog eens mogelijk om zeer energiezuinig te verwarmen.

Jouw mogelijkheden voor het verwarmen van je woning

Er zijn verschillende manieren waarop het mogelijk is om je woning te verwarmen. Je kunt niet alleen kiezen voor de CV-ketel, maar ook voor een elektrische verwarming of de duurzame warmtepomp. Maar wat houden deze mogelijkheden precies in en wat is de beste keuze voor jouw woning?

CV-ketel

De werking van de CV ketel is gelukkig geen hogere wiskunde. Meestal werkt dit apparaat op aardgas. De brander in de ketel zorgt ervoor dat het aanwezige water verwarmt kan worden. Een ander belangrijk onderdeel is de pomp. Zonder pomp kan het warme water niet verwerkt worden door het centrale verwarmingssysteem. Je moet natuurlijk ook kijken naar het plaatsen van de cv ketel. De conventionele CV-ketel op aardgas wordt niet meer gemaakt, maar er zijn voldoende alternatieven.

Alternatieven voor een cv-ketel

De cv-ketel wordt steeds minder populair, laten we eens kijken voor alternatieven:

HR ketel

Dit is een verwarmingsketel op aardgas met een hoger rendement dan een traditionele ketel. De ketel zorgt voor condensatie van waterdamp in de rookgassen. Een deel van de waterdamp condenseert en draagt warmte af. Er wordt op deze manier een hoger rendement bereikt.

UHR ketel

Dit type ketel werkt in combinatie met een warmtepomp. Deze wint warmte door temperatuurverschillen in de lucht. De warmte wordt afgegeven aan de ketel. Er is geen aansluiting op het riool nodig en daardoor is de ketel makkelijk in iedere woning te plaatsen. UHR staat voor Ultra Hoog Rendement: het rendement kan wel oplopen tot 147%.

HR-e ketel

Deze ketel zorgt voor warmte maar wekt daarnaast ook energie op. HR-e staat voor Hoog Rendement-elektriciteit. Het opwekken van energie is dan ook het grootste verschil van de HR-e ketel met de HR ketel. De gassen die vrijkomen bij het verwarmen van water worden gebruikt om stroom op te wekken.

Elektrische ketel

De ketel gebruikt geen aardgas maar werkt volledig op elektriciteit. Wanneer de elektriciteit duurzaam is opgewekt, is dit milieuvriendelijker. Deze ketel is ook veiliger, omdat er geen koolmonoxide vrijkomt. De elektrische ketel is op dit moment nog relatief duur om aan te schaffen.

Verwarmen met hout

 • Een houtkachel is zeer sfeervol en is ook goed betaalbaar.
 • Het vormt een echte eyecatcher in de woning.
 • Een speciale tegelkachel kan een rendement van 90% behalen.
 • Als je geen kachel of schoorsteen hebt moet je dit eerst laten installeren.
 • Het kappen, klieven en opslaan van het hout kost daarnaast wel veel tijd.

Elektrische kachel

 • Een ruimte wordt zeer snel verwarmd met een elektrische kachel
 • Een elektrische kachel verbruikt vaak veel energie

Elektrische CV-ketel

Een van de opties is een elektrische CV-ketel. Deze ketel zorgt ervoor dat water in de radiatoren warm wordt, door middel van een elektrisch verwarmingselement. Het is hiermee niet hetzelfde als een cv-ketel die werkt op aardgas: deze werkt met een brander en een warmtewisselaar.

 • Makkelijke en efficiënte manier van verwarmen
 • Kan hoge kosten met zich meebrengen bij veelvuldig verbruik

Zonneboiler

 • Met een zonneboiler kies je voor een zeer efficiënte en duurzame manier van verwarmen
 • Het duurt een aantal jaar voordat de investering zich heeft terugbetaald

Elektrische verwarming

Een andere manier van verwarmen is het plaatsen van een elektrische verwarming. Hier vallen alle soorten verwarming onder die gebruik maken van elektriciteit: onder andere de elektrische kachel en elektrische radiator, maar ook elektrische vloerverwarming. De montage is eenvoudig en ideaal voor ruimtes waar je snel warmte nodig hebt, zoals de badkamer. De aanschafkosten van een elektrische verwarming liggen vrij laag, maar de kosten vallen vaak wat hoger uit omdat elektriciteit duur is.

Kosten laag houden

Om er voor te zorgen dat je de kosten zo laag mogelijk houdt, kun je ervoor kiezen om zelf energie op te wekken door middel van zonnepanelen. Op deze manier is het mogelijk om volledig zelfvoorzienend te worden. Je moet wel een installatie plaatsen die groot genoeg is. Bereken daarom eerst het verbruik en maak op basis hiervan een goede keuze.

Cv ketel of warmtepomp

Warmtepomp

Een warmtepomp is een apparaat dat je gebruikt voor het genereren van warmte op basis van buitenlucht of grondwater. Deze natuurelementen zorgen er dan ook voor dat de warmtepomp een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief is voor de CV-ketel.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte van buiten naar binnen: dit kan via de lucht, maar ook via grondwater of uit de bodem. De warmte wordt vervolgens via een warmtewisselaar afgeven aan de verwarming, zodat het mogelijk is om je huis te verwarmen. De warmtepomp is het alternatief met het hoogste rendement van 100%: je kiest hiermee gegarandeerd voor een duurzame en milieuvriendelijke manier van verwarmen. Is een warmtepomp geen optie? Ook dan zijn er nog alternatieven van een warmtepomp beschikbaar.

 • Je verbruikt geen gas
 • Er is geen sprake van CO2-uitstoot
 • De onderhoudskosten van een warmtepomp liggen altijd laag
 • De installatie kost wat meer tijd
 • De aanschafkosten liggen hoger. Dit heb je echter wel binnen een aantal jaar terugverdiend.

Hoeveel energie verbruikt een warmtepomp?

Een warmtepomp verbruikt 5x meer minder elektriciteit dan elektrische verwarming. Een warmtepomp is weliswaar duurder in aanschaf dan elektrische verwarming, maar die kosten zijn dankzij het lage verbruik terug te verdienen. Gebruik elektrische verwarming bij voorkeur alleen maar voor bijverwarming en niet als hoofdverwarming. Voor elektrische verwarming zijn 5 x meer zonnepanelen nodig dan voor een warmtepomp.

Extra’s

Bij een warmtepomp is het wel verstandig om te kiezen voor een laag temperatuur afgiftesysteem zoals laag temperatuur radiatoren of vloerverwarming. Vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp is eigenlijk het mooiste, vloerverwarming houdt warmte lang vast waardoor er weinig schommeling zijn in de vraag naar warmte.

Wat kost het verwarmen van je woning?

Het verwarmen van je woning brengt kosten met zich mee. Hoeveel je betaalt hangt af van het type verwarming dat je kiest, maar ook welke andere duurzame manieren van energie opwekken je al toepast. Benieuwd naar de kosten van de verschillende soorten verwarming? In onderstaande tabel vind je een duidelijk overzicht:

Hybride cv-ketel kosten

De kosten van een hybride CV-ketel variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals het vereiste vermogen, de gekozen brandstof en het merk van de ketel. Gemiddeld liggen de kosten voor een hybride CV-ketel tussen de € 5000 en € 7000, exclusief BTW maar inclusief plaatsing. Het is mogelijk om je huidige CV-ketel te gebruiken in combinatie met de hybride warmtepomp. Als je echter een nieuwe (warmtepomp-ready) CV-ketel nodig hebt, komen deze kosten er extra bij. Er zijn ook subsidies beschikbaar die de kosten kunnen verlagen.

Verwarming laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk verwarming offertes

Subsidie

In Nederland biedt de overheid subsidies om investeringen in duurzame energieoplossingen te ondersteunen. Voor de warmtepomp, bijvoorbeeld, kun je een subsidie ontvangen die minimaal € 500 bedraagt, afhankelijk van het merk en type van de pomp. Je kunt dit bedrag controleren op de officiële apparatenlijst.

Besparingen

Het is belangrijk om op te merken dat er geen subsidie beschikbaar is voor de aankoop van een nieuwe CV- of HR-ketel. Wel kunnen de kosten hiervoor gefinancierd worden via de Energiebespaarlening, mits je voldoet aan bepaalde voorwaarden. Bij het overwegen van deze opties, moet je ook de potentiële besparingen in acht nemen. Een hybride warmtepomp kan bijvoorbeeld gemiddeld € 600 tot € 2000 per jaar besparen in vergelijking met het stoken met alleen een CV-ketel. De besparing kan nog hoger zijn bij een volledig elektrische warmtepomp. 

Kosten duurzaam verwarmen

Hoeveel duurzame verwarming precies kost, is afhankelijk van wat je kiest en hoeveel elektriciteit je verbruikt. Een elektrische kachel kost minder in de aanschaf, maar de kosten kunnen hiervan uiteindelijk hoger oplopen. Een warmtepomp is duurder in de aanschaf en installatie, maar dit verdien je uiteindelijk ook weer terug. De kosten van een elektrische warmtepomp ligt tussen de € 5000 en € 9000. CV ketels zijn duidelijk goedkoper en zijn verkrijgbaar vanaf € 1500, inclusief plaatsing. De keuze zal daarom mogelijk grotendeels financieel zijn, al zijn er ook andere factoren die je kunnen helpen beslissen. Je kunt er ook altijd nog over nadenken om een CV ketel te huren.

Waar hou je rekening mee?

 • Een elektrische verwarming betekent niet altijd dat je minder gaat betalen. De kosten voor elektriciteit kunnen hoog oplopen wanneer je dit optimaal gebruikt voor het verwarmen van je woning.
 • Aardgas wordt steeds schaarser en duurder en daardoor is het slim om naar een oplossing te zoeken: deze is te vinden in de duurzame verwarmingsoplossingen, waar ook de elektrische verwarming bij hoort.
 • Ook de levensduur van een warmtepomp of CV ketel is voor veel mensen van doorslaggevend belang. De levensduur van een CV ketel is doorgaans zo’n 15 jaar, een warmtepomp daarentegen kan tot ongeveer 30 jaar meegaan.

Kosten warmtepomp

Soort warmtepompAankoopPlaatsingTotaalTerugverdientijd
Warmtepomp lucht lucht€ 3.000€ 3.000€ 6.0007
Warmtepomp lucht water€ 12.000€ 4.000€ 16.00013
Warmtepomp water water€ 11.000€ 4.000€ 15.00011
Warmtepomp bodem water€ 17.000€ 8.000€ 25.00014
Warmtepomp hybride€ 7.000€ 2.000€ 9.0007

Kosten cv ketel

Kosten CV ketel installatieAantalEenheidKosten koop en montageTotaalkosten
CV ketel incl thermostaat1st€ 2.000€ 2.000
Radiatoren4st€ 250€ 1.000
CV Leidingen30m1€ 7,5€ 225
Toeslag wegwerken in muur30m1€ 20€ 600
Sloop gaskachel1st€ 100€ 100
Aanhelen vloer/ wand/ plafond1post€ 250€ 250
Totaalkosten 2k app 50m²€ 4.175
Totaalkosten 3k app 80m²€ 6.500
Totaalkosten Rijwoning 100m²€ 7.500

De beste verwarming kiezen

De beste verwarming kiezen doe je vooral op basis van je eigen wensen. Wil je de kosten zo laag mogelijk houden? Dan is een zonneboiler of warmtepomp de beste keuze: deze opties zijn het meest duur in de aanschaf, maar daar krijg je veel voor terug. Het wordt dan ook gezien als een zeer goede investering waarbij je na verloop van tijd zeer lage kosten gaat betalen voor je elektriciteit.

Een goede voorbereiding

De andere opties zijn ook goede alternatieven voor verwarming op aardgas, maar brengen mogelijk hogere kosten met zich mee. Kijk eerst naar je verbruik en vervolgens naar de wijze van verwarming die hier het beste bij past. Hoe meer je verbruikt, hoe slimmer het is om voor een zonneboiler of warmtepomp te kiezen.

Waar moet je op letten?

 • Verbruik huishouden: maak je keuze vooral op basis van het verbruik van je huishouden. Op basis hiervan kun je een goede keuze maken voor verwarming. Het verbruik vind je op de jaarafrekening.
 • Kosten elektriciteit: de kosten voor elektriciteit zijn hoog en dit kan voor hoge kosten zorgen. Zorg er daarom voor dat je een zonnepanelen installatie hebt zodat je de meeste energie kosteloos kunt opwekken. Zonder zonnepanelen installatie lopen de kosten vaak hoog op.

Onderzoek welke ruimtes je wilt verwarmen

Plaats een elektrische verwarming dan alleen in ruimtes die snel verwarmd moeten worden, zoals de badkamer. Aardgas kosten: aardgas is geen onuitputtelijke bron en dit betekent dat de kosten een stuk hoger gaan uitvallen in de toekomst. Dit kan een belangrijke factor zijn in het maken van een keuze. Duurzame alternatieven zijn vaak duurder in aanschaf, maar op de lange termijn haal je hier veel voordeel uit.

Ontdek de duurzame oplossingen

Aardgas is duur, niet milieuvriendelijk en nog belangrijker: het is geen onuitputtelijke bron. Het is daarom belangrijk om te kijken naar duurzame alternatieven. Je kunt dit onder andere doen met elektriciteit, maar ook met het installeren van andere duurzame opties.

Warmtepomp

De warmtepomp is een van de manieren waarop je jouw woning op een duurzamere manier kunt verwarmen. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, zoals een lucht/water warmtepomp en een water/water warmtepomp: het is aan jou om te bepalen wat de beste keuze is voor jouw woning. Daarnaast is ook een zonneboiler een goede duurzame optie.

Zonneboiler aansluiten

De zonneboiler is een systeem dat op het dak van je woning wordt geplaatst. Deze collector bevat water en antivries en wordt verwarmd door de zon. De verwarmde vloeistof loopt naar de boiler, daar wordt het afgegeven aan de warmtewisselaar. Je kiest voor een efficiënte en duurzame manier van verwarmen.

Plaatsen van zonnepanelen

Daarnaast is ook het plaatsen van zonnepanelen een oplossing, vooral als je elektrische ketel of verwarming wilt plaatsen. Zo voorkom je zeer hoge kosten voor elektriciteit en kies je voor meer duurzaamheid. Omdat de overheid voorgoed afscheid wil nemen van aardgas, is het belangrijk om te kijken naar de duurzame alternatieven.

Veel gestelde vragen

Wat is beter een nieuwe cv-ketel of warmtepomp?

+
Over het algemeen is het beter om een nieuwe (hybride) warmtepomp aan te schaffen, maar dit is ook deels afhankelijk van je eigen situatie, wensen en budget.

Wat is goedkoper verwarmen met gas of warmtepomp?

+
Verwarmen met een warmtepomp is een stuk goedkoper dan verwarmen met gas.

Heb je nog een cv-ketel nodig als je een warmtepomp hebt?

+
Nee, als je een warmtepomp hebt, heb je in principe geen cv ketel meer nodig.

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes