Een stappenplan verbouwing helpt je om grip te krijgen op alles wat moet gebeuren. Dit zorgt voor rust en een duidelijke houvast in een drukke verbouwings-periode.
stappenplan verbouwing
De meeste verbouwingen duren langer dan eigenlijk nodig is. Daarom hebben wij nu al jaren ons eigen model en deze is steeds verder verbeterd om veel tijd te besparen.
Bekijk wat je hebt aan onze Verbouwhulp ►
7 Stappen Verbouwing
Deze video geeft een snel overzicht van de 7 stappen voor het huis verbouwen.
Ontdek nu wat je verbouwing gaat kosten met onze Verbouwhulp
Tevens zie je alle besparingen simpel op een rij die de meeste mensen over het hoofd zien!
Hoe lang duurt een verbouwing?
Een verbouwing kan een paar weken duren maar soms zijn mensen ook wel jaren bezig. Waar het natuurlijk om gaat is dat je snel en goed in je verbouwde huis kunt wonen. Een goede voorbereiding is het halve werk wordt wel eens gezegd. Ik heb het daar zeker mee eens.
Erg vaak heb ik al mensen aan verbouwingen zien beginnen zonder idee van de kosten en van de planning. Als de verbouwing vordert blijkt men dan vaak de grip te verliezen. Dat is zonde want met een goede planning weet je nog beter waar je naartoe werkt en welk stappenplan het beste is voor je.
We beginnen met de keuzecriteria en daarna zie je de veel gestelde vragen en de vraag van een klant over haar verbouwing.
Stappenplan verbouwing
Als je een huis hebt gekocht of als je je huidige huis wilt verbouwen, dan is het ‘zo snel mogelijk beginnen’ om er snel van af te zijn misschien een logische gedachte. Bij kleine klusjes (zoals behangen of laminaat leggen) zou ik dat ook zeker zo doen want soms moet je hele kleine verbouwingen gewoon starten. Voor grotere klussen is een stappenplan verbouwing handig omdat het tijd en geld bespaart.
Huis verbouwen
Wanneer je echt een verbouwing gaat doen, bijvoorbeeld een kamer renoveren dan is een duidelijk plan vaak de moeite waard. Het geeft rust als je precies weet wat je wilt. Je kunt nu eenmaal 1 ding tegelijk goed doen en afmaken (noem het focus).
Wanneer je namelijk de juiste stappen duidelijk op een rij hebt, dan verdien je die tijd weer terug in de uitvoering. En als je anderen laat helpen weet je ook precies wat ze moeten doen en wanneer ze moeten komen.
Maar hoe bepaal je dat nu?
Bepaal wat echt nodig is
- 1. Allereerst is het belangrijk na te denken wat je wilt in huis. Wat is echt nodig en wat ‘zou wel leuk zijn maar hoeft niet perse’. Deze laatste categorie voer je alleen maar uit als:
- 1a. Het handig is om dit direct mee te nemen nu (want later zou extra kosten met zich meebrengen, zoals openslaande deuren maken in een net verbouwd huis), en
- 1b. Je dit nog steeds wilt na een nacht slapen en het nadenken over de kosten ervan (en hoe lang duurt een eventuele vergunningsaanvraag).
- 1c. Als je hier allebei ‘ja’ op kunt zeggen dan kun je het meenemen in het verbouwplan
- 2. Binnen budget: Dan is het slim om te berekenen wat er verbouwd kan worden van dat verbouwplan binnen het budget. Meer moet je sowieso niet (nu) gaan doen, dus dan is het keuzes maken. Wellicht over een jaar als er gespaard is
- 3. Binnen de tijd die je hebt: Vervolgens is het goed om te weten hoeveel tijd je hebt voordat er verhuisd moet worden. Is er geen noodzaak om te verhuizen, maak dan alles af voordat je intrekt. Dit werkt een stuk efficiënter, vooral in een klein huis.
- 4. Nu is het tijd om de volgorde te gaan bepalen van de klussen.
Keuzecriteria stappenplan
Je kan nu eenmaal niet overal tegelijk beginnen in huis dus het is belangrijk keuzes te maken. Wat komt als eerste, wat als tweede en wat als laatste? Gelukkig zijn er richtlijnen waar we ons aan vast kunnen houden:
- Werk van buiten naar binnen. Een waterdicht dak en goede ramen zijn belangrijk. Enerzijds omdat de primaire levensbehoefte van een goed ‘dak boven je hoofd’ belangrijk is en anderzijds omdat je dit eerst wilt doen voordat je in huis kunt gaan afwerken.
- Van grof naar fijn. Dit geldt zowel voor binnen als buiten. Dus de dakgoot komt na een goed dak en de nieuwe kranen komen na het tegelwerk
- Werk van boven naar beneden. Dit geldt zowel voor het gehele huis als voor een ruimte. Vuil en stof vallen namelijk altijd naar beneden. Idealiter start je dus met de zolder om te eindigen op de begane grond en in een ruimte werk je van het plafond via de wanden naar de vloer. Beschadigingen en dubbel werk worden hier zoveel mogelijk mee voorkomen. (meer info is te lezen in het boek voor profs van Flapper)
- De grootste klussen eerst doen, een nieuwe keuken met alle aansluitingen en alle werkzaamheden moet daardoor soms sneller opgestart worden om tegelijk met de andere klussen klaar te zijn als er tijdsdruk is.
- Werkzaamheden combineren. Dus de stukadoor laat je niet per ruimte komen maar per verdieping bijvoorbeeld.
- Als er haast is: prioriteit ruimtes aanwijzen. Dus de woonkamer kan heel belangrijk zijn als je snel wilt verhuizen, die heeft dan voorrang
- Als je niet gewend bent om projecten te leiden: Het overzicht blijven bewaren. Hoe meer plaatsen in huis waar verbouwd wordt, hoe onoverzichtelijker het wordt.
- Denk aan de toekomst dus leg bv een loze leiding voor de zonnepanelen en plaats een extra groep (of 2), maak goede verlichting op de zolder voor een toekomstige slaapkamer etc.
- Denk in deze fase ook aan het huis isoleren. Nu is het makkelijk en relatief goedkoop te doen, waardoor je spouwmuurisolatie, vloer isolatie etc sneller terugverdiend.
Deze richtlijnen kunnen we niet los zien van elkaar want ze hebben met elkaar te maken en zijn soms tegenstrijdig. Daarom is er ook niet 1 magische formule voor het stappenplan verbouwing en zijn ze altijd uniek. Voor de een kan een badkamer namelijk top prioriteit zijn vanwege de kinderen en een ander wil juist nu profiteren van de malaise in de bouw-markt waardoor hij kan besparen op de kosten van verbouwing zoals op de kozijnen.
Keuzecriteria stappenplan
Je ziet dat er best wat dingen komen kijken bij een goed stappenplan voor je verbouwing. De uitdaging is, om deze uitgangspunten te laten passen bij je eigen verbouwing en je leven. De meeste mensen werken gewoon door tijdens een verbouwing, daarom is het slim om het stappenplan voor je verbouwing op te schrijven zodat je daar niet meer over na hoeft te denken. Je stappen moeten gewoon stap voor stap doorlopen worden.
Stappenplan verbouwing Excel
De meeste mensen gebruiken daarvoor een spreadsheet zoals Excel of Google Drive. Je kiest bijvoorbeeld een stappenplan van een ander persoon en die maak je voor je eigen verbouwing specifiek. De ideale verbouwing met het beste stappenplan verschilt dus van verbouwing tot verbouwing maar deze aspecten komen altijd terug. Hoe beter je dit vooraf plant hoe makkelijker want als je bijvoorbeeld moe wordt tijdens het verbouwingstraject, en dat gebeurt, dan is het fijn om erop terug te kunnen grijpen.
Geen risico's lopen
Een goed kostenoverzicht voordat je begint geeft rust waardoor alles beter en sneller verloopt. Je krijgt geen gedoe over de planning en meerwerk heb je ook niet meer omdat je echt alle kosten in beeld hebt en dat kan met deze simpele verbouwhulp.Het stappenplan van onze Verbouwhulp zorgt voor een snellere en goedkopere verbouwing.
Stappenplan verbouwing video
Zo pak je het stappenplan van de verbouwing dus aan:
Voorbeeld
Het is tijd voor een voorbeeld, namelijk de verbouwing van Joriene van der Kolk uit Amersfoort. En haar vraag is ook de aanleiding van dit bericht.
Joriene:
“Wij gaan ons huis verbouwen en het betreft een complete renovatie inclusief aanbouw en dakkapellen. Bouwjaar is 1928. Deze heeft zijn laatste verbouwing in 1970 gehad en sindsdien met touw en tape bij elkaar gehouden.
In dit huis moet de badkamer verplaatst worden en iets vergroot, aanbouw geplaatst, hete lucht verwarming eruit en cv erin, leidingen en radiatoren aanleggen, meterkast verplaatsen en elektra vervangen, isolatie dak spouw en vloer, vloeren zijn verzakt (8cm) , deel van de woonkamervloer is cement op zand dus misschien ook dat uitgraven, schoorsteen (vegen of buis erin), nieuwe toilet op de begane grond (geen hoge stortbak meer), granitovloer hal herstellen, dakkapellen plaatsen en nieuwe trap naar tweede verdieping. verder moet natuurlijk al het stuc en schilderwerk gedaan worden. over de hele breedte is het huis ±8 cm verzakt. per kamer gemiddeld 5 cm.
de vragen die wij hebben zijn:
- wat is de meest voor de hand liggende volgorde?
- wat zijn de voor en nadelen van een cv in de keuken (dan komt de cv in de aanbouw) ten opzichte van de cv op zolder?
- wat zijn de voor en nadelen van een bestaande houten vloer (begane grond) waterpas maken (5 cm verzakt) t.o.v. houten vloer verwijderen en betonvloer storten? en hoe kunnen we de een vloer met 5-8 cm verschil het beste weer ongeveer waterpas krijgen?
- de kruipruimte is nu 30 cm diep en vochtig, hoe diep moeten we die uitgraven als we de houten vloer terugleggen en hoe diep als we de betonvloer storten?
- kan een aanbouw ook in de winter geplaatst worden? (is bijv fundering altijd nodig?)
- moet de vloer van de woning nog openliggen als de aanbouw wordt geplaatst? geen muurdoorbraak, openslaande deuren worden schuifdeuren
- is het mogelijk om in de woning radiatoren te houden en in de aanbouw vloerverwarming te leggen? wat zijn daar voor/nadelen van?
- vloer verwarming of convectorputten in de aanbouw?
- we zouden ook erg veel hebben aan de stappen per project, dus wat zou je bijvoorbeeld bij een badkamer verplaatsen eerst moeten doen en hoeveel tijd moet je ergens voor uittrekken. We kunnen nu geen goede planning maken omdat we niet weten welke stapjes er precies allemaal gezet moeten worden en hoeveel tijd je ergens voor moet uittrekken. En wij lopen regelmatig tegen de volgorde waarop dit moet gebeuren aan.
Alvast dank voor je reactie. Met vriendelijke groet, Joriene”
Dit is het huis van Joriene:
Tips aan Joriene:
1) Bouwkundige keuring i.v.m. bouwjaar en het verwaarlozen van het huis (‘met touw en tape bij elkaar gehouden’). De bouwkundige keuring kan specifiek letten op constructie, fundering en gezondheid in huis.
2) Volgorde: Als er geen deadline is dan lijkt een geschikte volgorde:
- Dakkapel (-len) plaatsen (dit kan ook door een andere verbouwer tegelijk met de aanbouw gebeuren overigens)
- Dakisolatie toepassen
- Dak goed waterdicht maken en eventuele pannen vervangen.
- Vloer begane grond beoordelen en indien nodig slopen, dit in combinatie met de kruipruimte.
- Vloerverwarming in nieuwe vloer verwerken. Zie onder meer over de verwarming
- Electra in huis vervangen incl groepenkast (dus muren infrezen en elektra door de vloeren leggen)
- Toilet op de begane grond aanpassen. De aan- en afleiding kan nu makkelijk worden verplaatst.
Let op: dit is het moment dat de moed sommigen in de schoenen zakt. Het hele huis lijkt open te liggen en feitelijk is dat ook zo. Dit is echter de snelste en goedkoopste manier van verbouwen, alles in 1 keer goed doen zonder last te hebben van een gestort vloertje ergens of een mooie gladde muur waar eigenlijk nog een gat geboord moet worden voor een leiding, kabel etc. Eventuele constructieve problemen komen in deze fase ook goed aan het licht en die kunnen dan grondig worden opgelost zonder rekening te houden met een al afgewerkte ruimte.
- Nieuwe vloer maken
- Aanbouw plaatsen en vloer laten samengaan met de begane grond. Zie onder meer over deze aanbouw
- Schoorsteen gereed maken
- Trap plaatsen naar 2e verdieping (dus zo lang mogelijk de oude trap gebruiken en levertijd incalculeren)
- Ruimtes afmaken zoals keuken, badkamer etc
- Alle muren en plafond stuken (van zolder naar beneden)
- Plafonds sauzen
- Vloeren leggen
- Wanden afwerken/ schilderwerk
- Granito/ Terrazzo vloer mooi maken (als laatste, paradepaardje waar je geen werklui overheen wilt laten lopen of heel goed beschermen)
Betreffende de kruipruimte:
Voor het beoordelen van de staat van de kruipruimte en wat daarmee te doen is een visuele inspectie nodig. De ligging van het huis is daarnaast belangrijk om te weten hoeveel grondwater en regenwater normaal gesproken gedurende het jaar in de kruipruimte komt. Ook moeten de ventilatie en de huidige leidingen gecontroleerd worden in de kruipruimte. Als het enigszins mogelijk is dan moet de kruipruimte behouden blijven voor toekomstig werk aan leidingen (bij verstoppingen), extra kabels trekken (coax, krachtstroom, zonnepanelen, internet, audio etc) en het verzekerd zijn van een droge begane grond vloer.
Betreffende de aanbouw:
Een fundering voor een aanbouw is een veelgehoorde vraag en mijn mening is dat een aanbouw altijd gefundeerd moet worden, behoudens bijzonder gevallen. Bekijk hier meer over de aanbouw.
Plaatsen
Een aanbouw plaatsen kan ook in de winter maar is lastiger vanwege de harde/ natte/ koude grond. Het voordeel is wel dat aannemers minder werk hebben in de winter en vooral dat de hele begane grond dan in een keer en in een cyclus gemaakt kan worden. Dit geeft tijdsvoordeel en inkoopvoordeel voor de aannemer en dat voordeel zal hij (deels) doorberekenen aan de klant. Als laatste voordeel is te bedenken dat de verbouwing zo in een keer achter de rug is en dat in het voorjaar direct gestart kan worden met het aanleggen van de tuin.
Overigens: als er geen doorgang is naar de aanbouw kan deze geheel separaat van het huis gebouwd worden. Meestal is er echter wel een doorloop naar het huis.
Betreffende de verwarming:
Als verwarmingsprincipe is het slim om te streven naar 1 goed systeem dat weinig energie verbruikt. Als de hete luchtverwarming nog goed werkt kan die wellicht door heel het huis behouden (en uitgebreid) worden. Dat gezegd hebbende kom je veel vaker een vloerverwarming tegen in dit soort grote renovaties. Een vloerverwarming is comfortabel, nu makkelijk in te storten, geeft meer ruimte vanwege het ontbreken van (bijna alle) radiatoren en voorkomt stofnesten. Doordat het een lage temperatuur systeem is, verbruikt een vloerverwarming relatief weinig energie. Vooral in combinatie met goede vloerisolatie.
Betreffende de convectoren:
Het hierboven beschreven systeem lijkt het meest logisch maar convectoren kom je ook nog tegen. Convectoren met grote bakken onder de vloer is niet meer nodig tegenwoordig. Enerzijds vanwege deze vloerverwarming en anderzijds vanwege de ondiepe convector-putten die er tegenwoordig zijn.
Voorbeeld 2 van een klant
Voorbeeld stappenplan verbouwing
Toen wij gingen verbouwen hebben we veel aanpassingen gedaan aan het huis. Er kwam een nieuwe keuken, de vloer moest vervangen worden en het voegwerk en de kozijnen moesten ook vernieuwd worden. Eigenlijk waren we dus overal in huis bezig. Althans, op het eerste gezicht zou je denken dat dat ‘even’ tegelijk is gedaan met veel mensen in de verbouwing. Toch hebben we dat niet gedaan.
Zelf de juiste volgorde aanhouden
Zelf wilden we namelijk heel veel gaan verbouwen. Dus niet alles laten doen, maar zelf aan de slag. Dat vind ik gewoon leuk en je leert er ook nog eens enorm van. Daarvoor moesten we wel wat keuzes maken:
- Het sociale leven werd even op een laag pitje gezet
- We moesten allerlei dingen uitzoeken
- We gingen op zoek naar spullen op internet
- We gingen bedenken, schetsen en tekenen wat we wilden
- Om vervolgens stap voor stap de verbouwing uit te zetten en ook zo uit te voeren binnen budget
Ontstaan van een goed stappenplan
Ondanks de ervaring bij verschillende bedrijven in de bouw waren er nog best wat dingen om uit te zoeken. Vooral om te bedenken wat je wanneer moet doen is een uitdaging. Je kunt ieder uurtje namelijk maar 1 keer besteden en als je van alles in je hoofd hebt dan komt er niets uit je handen. Dan ben je alleen maar over en over aan het plannen zonder een juist handvat te hebben.
Stappenplan verbouwing planning
Vanuit de aannemerij had ik namelijk al met talloze planningen en proces stappenplannen gewerkt. Die zijn prima maar vaak gericht op de aannemer (link) zelf zodat hij het snelst een klus kan afwerken. Het denk en tekenproces en het toepassen van alle kleine en grote dingen die komen kijken bij een verbouwing van een woonhuis zijn daarin onderbelicht. Reden dus om dat zelf verder uit te werken en direct te testen. Na de verbouwing zijn er wat taken verschoven om tijd te besparen voor de volgende keer.
Ervaring van verbouwers
Gelukkig hoef je niet alles zelf te bedenken. Het leuke van andere verbouwers is dat er zo al veel ervaringen kunnen worden gedeeld. Want door die onderlinge uitwisselingen van verbouwers komen alle tips naar boven die gebruikt worden om het plan van aanpak steeds verder uit te bouwen en te verbeteren. Door die ervaringen van die verbouwingen kun je tijd en kosten besparen voor jouw nieuwe verbouwing. Het stappenplan geeft je in 1 oogopslag de stand van zaken.
Welke stappen moet je doorlopen voor de verbouwing?
Want waarom zou je het wiel zelf uit moeten vinden voor je verbouwing? Want feitelijk zijn de vragen vaak gelijk. Bij de start van ieder oriëntatiefase van een eventuele verbouwing is er namelijk telkens dezelfde zorg: “Ik wil wel een beter huis maar ik heb helemaal geen zin in al dat gedoe van een verbouwing die een eeuwigheid duurt”.
Belangrijk bij het verbouwen
Om echt wat gedaan te krijgen is het goed om alles op te schrijven, elke taak en stap die je moet nemen moet vastliggen zodat je ze daarna kunt gaan afvinken. Met deze checklist weet je van voor tot achter wat er moet gebeuren. Althans, als ze in de goede volgorde staan. Bij de meeste verbouwingen waar ik kom is dat vaak niet het geval. Er is wel een idee hoe het ongeveer gaat gebeuren maar dat is niet voldoende. Er zijn dagen en soms weken te besparen door een handig kritisch pad te bewandelen en je daaraan te houden. De kozijnen moeten eerder dat het stucwerk en de tekeningen moeten ook goed ingepland worden.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Meestal zijn mensen op het werk gewend om zaken heel geordend te doen en zelfs zoiets eenvoudigs als een vakantie wordt goed gepland. Temeer daardoor verbaas ik me dat sommigen beginnen met verbouwen zonder een goed omkaderd plan waarin je weet wat je gaat doen, of laat doen. Aan het einde is de verbouwing bijna altijd mooi maar het had vaak sneller gekund en dus ook tegen lagere kosten.
Geld investeren in huis
En dat geld kun je mooi investeren in nieuwe meubels en een net wat luxere uitstraling met bijvoorbeeld graniet of composiet blad in de keuken of sanitair van een bekend merk zoals Grohe, Duravit of Spinx. Daar geniet je langer van dan een timmerman die 1 dag langer is geweest dan noodzakelijk.
Verbouwhulp
Geen risico's lopen
Een goed kostenoverzicht voordat je begint geeft rust waardoor alles beter en sneller verloopt. Je krijgt geen gedoe over de planning en meerwerk heb je ook niet meer omdat je echt alle kosten in beeld hebt en dat kan met deze simpele verbouwhulp.Het stappenplan van onze Verbouwhulp zorgt voor een snellere en goedkopere verbouwing.
Kosten
Verbouwingen | Soort | Afm /aantal | Kosten |
---|---|---|---|
Aanbouw | 3m x 3m | € 18.500 | |
Aanbouw | 4m x 3m | € 21.000 | |
Aanbouw | 5m x 3m | € 23.000 | |
Dakkapel | 1m x 3m | € 4.200 | |
Zonnepanelen | 6 panelen | € 2.308 | |
Zonnepanelen | 9 panelen | € 3.158 | |
Badkamer verbouwen | 2m x 3m | € 3.000 | |
Badkamer verbouwen gem | 2m x 3m | € 6.000 | |
Badkamer verbouwen luxe | 2m x 3m | € 15.000 | |
Toilet verbouwen | 1m x 2m | € 800 |
Inschatten
Je kunt namelijk vrij nauwkeurig van tevoren inschatten wat alles gaat kosten. Sterker nog, daarvoor zijn we ooit met Verbouwkosten.com gestart. Alle verbouwingen van je huis kun je daar bekijken en eenvoudig te weten komt wat jouw plannen gaan kosten.
Planning verbouwing
Je las het al: met een planning verbouwing heb je meer zekerheid dat de verbouwing op tijd af is.
Planning verbouwing
Ik snap er eigenlijk niks van. Waarom duren verbouwingen te lang terwijl er altijd dezelfde fouten worden gemaakt? Hieronder 2 recente ervaringen uit de alledaagse praktijk van verbouwingen die niet lekker lopen.
Tegenvallers
Dit keer was ik bij Daisy en William want de verbouwing vlotte niet erg. De riolering bleek stuk terwijl ze al in de afbouwfase waren. Veel gedoe en sloopwerk later, bleek dat ze de oude riolering nooit gecheckt hadden tot dan toe. Ook de elektra van het huis bleek niet in orde, toen ze lampen gingen ophangen.
Zonde van het geld
Dat was een flinke tegenvaller, want het kostte ze veel tijd en geld met dubbele woonlasten tot gevolg. Ik kon niet veel meer voor ze doen behalve ze wijzen op houtworm, ook dit hadden ze niet goed gecontroleerd. Kortom: hun budget voor de verbouwing werd met meer dan 60% overschreden. Ze hadden namelijk alleen een eigen Verbouw Excel-model gemaakt en dachten zonder veel ervaring alles zelf te kunnen met een aannemer in de arm.
Frustratie
Nu geef ik normaal opbouwende tips om je huis mooier, beter en/of duurzamer te maken maar deze frustratie moet ik toch even kwijt in de hoop dat we durven te gaan leren. Dit stel staat namelijk niet op zich want veel mensen denken dat verbouwen gemakkelijk is.
Waar de schoen wringt
Dat is precies waar de schoen wringt in mijn ogen. Blijkbaar bestaat er een soort nonchalance en zelfoverschatting wanneer het om een verbouwing gaat. Mensen gaan ieder jaar weer op pianoles of tennisles als dat hun hobby is. Ze weten dat dat goed is omdat ze steeds weer iets bijleren en beter worden. Piano spelen en het lidmaatschap van een club kost geld maar toch besteden ze extra geld om beter te worden.
Deskundige
De belasting invullen doen ze zelf nadat het 1 of meerdere keren is voorgedaan en ze ervoor betaald hebben. Voor iets simpels als een paar dagen pijn gaan ze naar een arts, een deskundige dus.
De uitgaven voor deze 4 dagelijkse situaties zijn niets in vergelijking met de kosten van een gemiddelde verbouwing. Als je kozijnen moet vervangen of een dakkapel laat plaatsen ben je zo 10.000 euro kwijt. Als de verbouwing groter en onsystematisch aangepakt wordt, dan wordt er onnodig te veel geld uitgegeven.
Blunders
Dit kan door die grote blunders van Daisy en William, maar ook door iets kleins zoals een elektricien die bv 2 keer moet komen terwijl 1 keer voldoende was met een goede planning. De factuur van hem wordt wel even 85 euro hoger hierdoor, gewoon zonde van het geld.
Waar ik naartoe wil…
Ik vermoed dat je begrijpt waar ik naartoe wil. Die zelfoverschatting en onwelwillendheid om deskundig advies in te winnen kost frustratie, tijd en erger: veel geld.
Overschrijding
De verbouwing van Daisy en William verloopt zoals zovele verbouwingen. Uiteindelijk is het huis mooi en vergeten ze na een poos de ellende van de plannings en daarmee verbouwings overschrijdingen en het zinloos uitgegeven geld. Ik vind dat zo zonde en dat is precies de reden waarom ik de standaard planning en het stappenplan voor de verbouwing maakte in de Verbouwtool.
Door te accepteren dat een verbouwing ook goed en slecht kan gaan, net als die tenniswedstrijd, bedenk je je wellicht ook om deskundig advies te zoeken voor het verbouwen, net zoals je tennisles volgt.
Fouten voorkomen
Ondanks dat verbouwingen altijd uniek zijn, blijken de stappen en aandachtspunten gelukkig wel constant te zijn. Na jaren bijschaven denk ik (met andere bouwkundigen uit de praktijk) dat de Verbouwhulp niet voor niets heel veel enthousiaste gebruikers heeft.
Voorbeeld
Ariën heeft een kluswoning gekocht en is begonnen met de verbouwing. Ze stelt de volgende vraag over de planning verbouwing:
“Beste Peter, Met veel interesse lees ik jouw tips op het gebied van bouwen en verbouwen. Zelf heb ik een klushuis gekocht waarin ik bepaalde klussen zelf doe en andere uitbesteed.
Met het uitbesteden zit ik een beetje. Jij schrijft altijd dat je goede afspraken moet maken. Dat probeer ik zo veel mogelijk te doen. Ik zit met het probleem dat als de ene professional afhankelijk is van de andere en de ene uitloopt dan zegt de ander dat hij pas veel later kan beginnen. Dit is vaak vanwege zijn eigen planning, waardoor mijn planning in de soep draait. Je kunt nu eenmaal 1 ding tegelijk goed doen en afmaken (noem het focus).
Heb je daar nog tips over? Zit ik dan vast aan die professional ondanks dat ik nog geen overeenkomst heb getekend? Dus resumé contact met aannemers is ingewikkeld en soms best vervelend. Mvg , Ariën”
Samenwerken met aannemer
In de eerste plaats bedankt voor je reactie en gefeliciteerd met de aankoop van het klushuis, een mooie uitdaging! Ik kan me voorstellen dat het lastig is om met een aannemer afspraken te maken over de planning, laat staan met meerdere aannemers. Aangezien je nog geen overeenkomst getekend hebt lijkt het me handig om vanuit die positie te redeneren. Omdat er al wel een bijna-overeenkomst is krijg je ook een alternatief.
Zelf verbouwing plannen
Vooraf is het goed om te zeggen dat er veel goede aannemers zijn die binnen de kosten van de verbouwing werken en op tijd klaar zijn en ook nog goede kwaliteit leveren. Toch komt het ook voor dat dit niet zo gaat en als dat zo is wil je dat vooraf in het contract geregeld hebben. Niet alles valt vast te leggen, en uiteindelijk is er altijd nog de rechtbank, maar veel is redelijk eenvoudig te voorkomen. In ieder geval zou ik altijd een eigen planning maken om zelf na te denken over wat er moet gebeuren. Daarnaast is het ook goed om die planning bij te houden als je zelf wat dingen doet, beslissingen moet nemen (tegels, plaats stopcontacten etc), spullen moet bestellen etc.
Opleveren
Als laatste is het goed om duidelijk af te spreken wat ‘af’ voor je betekend. Want opleverklaar voor aannemers wil vaak zeggen dat er nog 1 A4 (of meer) met opleverpuntjes mag zijn. Denk aan plinten, beschadigingen wegwerken, schilderwerk van een muurtje etc. Mijn advies? Spreek gewoon af dat hij echt klaar is, dus in principe niet meer hoeft terug te komen daarna.
Afspraken met aannemer
Het liefst heb je 1 contractpartij en 1 aannemer die alles regelt en dus ook 1 totaalprijs. Hij moet vervolgens de verbouwing regelen voor X euro en in Y dagen. Als hij daarvoor andere mensen/ bedrijven nodig heeft dan moet hij die inplannen, aansturen etc. Hij is dus projectleider en aannemer in 1. Hier zal hij ook een vergoeding voor willen en voor een goede projectleider zou ik het ook zeker overhebben. Overigens is 1 aanspreekpunt ook handig bij slechte kwaliteit want hij is verantwoordelijk en niet Jantje, Pietje of Klaasje.
Uitlopende planning voorkomen
Bij een uitlopende planning zal vaak de oorzaak niet helemaal duidelijk zijn. Het is vaak een mix van factoren en soms is het ook de opdrachtgever zelf. Dit moet je zien te voorkomen door:
1) snel beslissingen te kunnen nemen
2) wekelijks een overleg hebben (met notulen/ aantekeningen in de mail naderhand)
3) In dit overleg de meerwerken en planning doornemen. En dat mag best met de insteek: ‘Hoe kan ik je helpen aannemer?’
Verbouwplan maken
Alternatief: Veel mensen die een verbouwing tegemoet gaan willen zelf meehelpen met de verbouwing om kosten te besparen of omdat ze dat leuk vinden. Om dan 1 aannemer te vinden die alles doet en alle mensen en onderaannemers aanstuurt is dan niet altijd werkbaar. Daarnaast kan het kostenverhogend werken omdat hij zijn ‘aanstuur’-premie erover zal rekenen. Deze projectleiderskosten van hem heb je niet als je zelf de aannemer, stukadoor, elektricien, loodgieter, tegelzetter etc aanstuurt.
Verbouwing op tijd af
Het nadeel hiervan is dat ze maar 1 planning echt belangrijk vinden; hun eigen planning. Dit is niet negatief gedacht maar de praktijk. Hoe meer leegloopdagen en – uren ze hebben hoe minder geld ze verdienen dus zullen ze proberen ieder uur zo maximaal mogelijk in te zetten. Daar is op zicht niets mis mee, vanuit hun perspectief althans…Jij als opdrachtgever wilt een duidelijke datum en tijdstip horen waarop ze:
- Beginnen
- En ook echt continu doorgaan (en niet meerdere klussen tegelijk hebben lopen)
- En wanneer ze klaar zijn (dus ook een datum)
- Opleveren doe je overigens continue, dus als je opmerkingen hebt over de kwaliteit dan kun je dat het best direct melden (als er nog makkelijk iets aan gedaan kan worden)
Plannings afspraken
In de grotere utiliteits-bouw worden hier duidelijke data vastgelegd en als de planning niet wordt gehaald door de aannemer volgt een sanctie van bijvoorbeeld 500 euro per werkdag. Dit moet dan niet veroorzaakt worden door de opdrachtgever. Aangezien dit in de particuliere verbouwmarkt niet gebruikelijk is wil het niet zeggen dat je het niet kunt proberen om een (kleiner) bedrag af te spreken.
‘Het komt wel goed’
Ik weet dat veel aannemers hier lacherig op zullen reageren maar als ze echt overtuigd zijn van hun plannings-bekwaamheid dan zou het toch geen probleem moeten zijn. Als ze zelf onzeker zijn over hun planning dan is de reactie lacherig/ verbaasd/ ‘komt-wel-goed’ en ‘maakt-u-zich-maar-geen-zorgen’-gedrag. Toch is dit onvoldoende en een contract (met die data erin) is er juist voor situaties dat het niet goed gaat. Want de opmerking ‘komt goed’ horen we naar mijn mening al te vaak en jij wilt weten waar je aan toe bent. Als ze dan toch te laat zijn dan profiteer je nog een beetje door een lagere rekening van de verbouwkosten.
Snelheid of kwaliteit
Als dit zo geregeld is (dus wekelijks overleg en sanctie bij te laat opleveren) zal het wellicht voorkomen dat hij je voor het blok zet als de planning dreigt uit te lopen. Want je wilt niet alleen een scherpe prijs en een snelle verbouwing maar ook een mooie verbouwing. En dat is de troefkaart die een aannemer vaak speelt als de planning mis loopt. Hij zal de vraag stellen of je ‘een snelle of een goede verbouwing’ wilt hebben.
Snelle verbouwing
Want die nieuwe kozijnen kunnen er namelijk netjes en minder netjes in gezet worden. Dat is de vraag die dan op tafel ligt en het eerlijke antwoord is dat dit best lastig is, want je zal nooit zeggen dat hij het mag afraffelen. Het enige wat je dan kan doen is eisen/ vragen of er een mannetje bijkomt en dat hij op zaterdag en in de avond doorwerkt (als dat al niet gebeurt).
Hopelijk kan Ariën hiermee verder en de keuzes maken die voor het nieuwe klushuis nodig zijn. Wij gaan nu verder met overige tips voor de planning want hoe doe je dat nu, zelf zo’n planning maken?
Excel
In Microsoft Excel kun je perfect plannen. Als je zelf een planning hebt kun je aan de slag om te kijken hoe lang jouw verbouwing gaat duren. Bij een aantal producten van Verbouwkosten.com krijg je de planning.
Planning verbouwing
Dit is een eenvoudig model in Excel die jezelf in kunt vullen zodat je niets vergeet. Je kunt je hierbij goed afvragen wie je wanneer nodig hebt met verbouwen. Daarom is een aparte kolom vrijgehouden om dat in te vullen. Vergeet niet de toelichting te lezen daarin staan veel voorkomende fouten bij een verbouwing.
Planning
Bij een verbouwing komt zoveel kijken dat het noodzakelijk is om van te voren alles zo goed mogelijk te plannen. Dan is het nu tijd voor de planning van de verbouwing. Deze maak jij wanneer je bijna alles zelf doet, maar ook als je alles uitbesteed. De aannemer maakt die ook en dan kun je ze naast elkaar leggen. Houdt tijdens de verbouwing de planning strak in de gaten en stuur op tijd (wekelijks) bij, zo voorkom je onnodige irritatie.
Bekijk de video over verbouwen planning hieronder. Als er ook buiten verbouwd moet worden dan heb je te maken met werkbaar weer. Werkbaar weer zijn dagen dat er echt gewerkt kan worden buiten. Je hebt overigens niet alles in de hand en slecht weer met regen/ wind en vorst kan de boel flink verstoren:
Ontdek nu wat je verbouwing gaat kosten met onze Verbouwhulp
Tevens zie je alle besparingen simpel op een rij die de meeste mensen over het hoofd zien!
Hoe lang duurt een verbouwing
Ja, hoe lang duurt de uiteindelijke verbouwing? Dit is afhankelijk van de soort verbouwing. Hou bij een kleine verbouwing rekening met een maand, bij een grote kan het zo een half jaar of langer duren. Je gaat eerst de verbouwingen in volgorde onder elkaar opschrijven waarbij alle verbouwingen aan bod moeten komen. Vervolgens ga je nauwkeurig per verbouwing uitzoeken en bepalen wat er voor werkzaamheden bij komen kijken. Die vul je bij de werkzaamheden per verbouwing in.
Aanbieding
Geen risico's lopen
Een goed kostenoverzicht voordat je begint geeft rust waardoor alles beter en sneller verloopt. Je krijgt geen gedoe over de planning en meerwerk heb je ook niet meer omdat je echt alle kosten in beeld hebt en dat kan met deze simpele verbouwhulp.Het stappenplan van onze Verbouwhulp zorgt voor een snellere en goedkopere verbouwing.
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwen 134 | Dakbedekking Kosten Stappenplan (En Veel Voorkomende Misvattingen) Verbouwkosten 08:59
- Verbouwen 133 | Kozijnen Plaatsen Stappenplan (Howto) En Kunststof Vs Hout Verbouwkosten 05:48
- Verbouwen 104 | Stappenplan Huis Kopen En Aanbouw Verbouwkosten 07:27
- Verbouwen 21 | Planning Verbouwen Verbouwkosten.com 11:11
- Verbouwen 17 | Verbouwing Aansturen Verbouwkosten.com 7:59
- Verbouwen 9 | Stappenplan Verbouwkosten.com 10:35
Externe bronnen:
- Www.overheid.nl
- B-besluit
- Skgikob.nl
- NEN
- BRL
- Komo
- Politiekeurmerk
- Wet kwaliteitsborging borging en de nieuwe 2021 wet gevolgklasse 1