Nadat het budget geregeld is, kom je al snel aan bij de volgende dringende vraag: wanneer kan de verbouwing beginnen en hoe lang duurt een verbouwing gemiddeld? Een precies antwoord hierop geven is helaas niet te doen. Elke verbouwing is anders, en hoe lang je uiteindelijk bezig bent ligt aan de omvang van je project. Maar ik kan wel een ruwe inschatting geven en je vertellen welke delen van je project invloed zullen hebben op de uiteindelijke duur.
Hoe lang duurt een verbouwing?
Een woning verbouwing duurt tussen de paar weken tot ongeveer 2 jaar (grote renovatie waarbij alle ruimten worden vernieuwd). Een kleinere renovatie kan in 3 tot 6 maanden worden afgerond, een uitbouw 4 à 8 weken en een kleine verbouwing nog korter.
Veel mensen onderschatten hoe lang een verbouwing duurt.
Toelichting
We beginnen met het meest tijdrovende project: je woning compleet renoveren. Buiten het uiterlijk zal dan ook het structurele werk van je huis worden aangepakt tijdens een totaalrenovatie. Bij zo’n groot project kun je, zeker als het om een oude woning gaat, soms voor flinke verrassingen komen te staan.
Als je zo’n verbouwing in gedeeltes doet, dan kan dit makkelijk over meerdere jaren worden verspreid. Je kunt dan bijvoorbeeld beginnen met de badkamer (die vaak enkele weken duurt), de keuken en de woonkamer, dan kun je op een later moment de grotere en intensievere werken erbij pakken.
Let op: een grote verbouwing in een specifieke ruimte (denk bijvoorbeeld aan een nieuwe keuken inclusief nieuwe vloer en kookeiland) neemt vaak meer tijd in beslag. Het installeren van de nieuwe leidingen, vloeren en tegels leggen en de bijkomende droogtijd tellen bij elkaar op en kunnen tot een verbouwing van wel 4 tot 6 weken leiden.
Hoe maak ik dit een mooi stappenplan?
De tijd die een verbouwing duurt is belangrijk om te weten, zodat je je stappenplan er goed op kunt aanpassen. De volgende zeven stappen zijn hierin goede handgrepen om de verbouwing zo snel en vlekkeloos mogelijk te laten gaan.
Stap 1: Wat wil ik verbouwen?
Voordat je kunt beslissen hoe je de verbouwing aan kunt pakken is het natuurlijk belangrijk om te kijken wat je precies wil gaan verbouwen.
De beste tip hierbij is om van buiten naar binnen te werken. Je pakt bijvoorbeeld eerst het glas en de kozijnen aan en daarna pas de vloerverwarming. Je kunt hierbij een eigen lijstje maken van alles dat je wil verbouwen. Als het budget eenmaal duidelijk is kun je dan alsnog te dure klussen afstrepen.
Stap 2: Wat is mijn budget?
Zodra je weet wat je precies wil verbouwen ga je kijken hoeveel hiervan je ook echt kunt realiseren. Hoe luxe kun je verbouwen? Past echt alles op het lijstje in je budget? Dit is het moment waarop je beslist hoe het verbouwen eruit zal gaan zien en wat je precies zal gaan verbouwen.
Stap 3: Hoe ga ik het betalen?
Je moet goed weten waar je het budget voor het verbouwen vandaan gaat halen. Een verbouwing financieren is een belangrijke keuze. Misschien kun je wel alles van je spaargeld betalen? Dit is vaak de goedkoopste financieringsoptie, want je bent naderhand aan niemand rente verschuldigd.
Mogelijk kun je een deel van de verbouwing van subsidie of duurzame leningen bekostigen of de hypotheek verhogen. Vaak is subsidie voor energiebesparende maatregelen mogelijk. Het is goed om dit gedetailleerd uit te werken, zodat je er niet pas tijdens het verbouwen achter komt dat je het budget hebt overschreden. Dit is misschien wel de belangrijkste stap uit dit stappenplan.
Stap 4: Wie kan je helpen met welk deel?
Je kunt alles wel zelf willen doen, maar de meeste mensen hebben niet de nodige kennis om de verbouwing goed uit te voeren. Dan ben je aangewezen op aannemers en vakmannen, die allemaal hun specialisaties hebben en tegen betaling komen klussen. Als je hulp van een goede aannemer nodig hebt, moet je ervoor zorgen dat het contact goed is.
Een goedkopere optie is vaak om vrienden en familie te vragen, maar dit kan snel duurkoop worden. Wat hierin belangrijk is om alles goed te laten verlopen is heldere afspraken vastleggen op papier.
Stap 5: Wat moet ik regelen voor de verbouwing start?
Goed, je hebt dus de financiering rond, je weet wat je gaat verbouwen en wie je daarbij gaat helpen. Wat moet er dan nog meer geregeld worden? Bedenk bijvoorbeeld of er een vergunning nodig is als je iets aan de buitenkant van de woning wil verbouwen.
Mogelijk moet je een paar dagen ergens anders slapen, of moet ik zelf wat materialen regelen. Dit soort randzaken kunnen er snel voor zorgen dat het verbouwen flink uitloopt.
Stap 6: Aan de slag
Is alles wat hierboven staat geregeld? Dan is het tijd om aan de slag te gaan! Jazeker, het verbouwen gaat nu echt beginnen. Het blijft belangrijk om een oogje in het zeil te houden, want er zal altijd iets zijn dat niet volgens plan gaat. Als het goed is heb je ook met onverwachte kosten en tegenvallers rekening gehouden in de verbouwplannen en het budget.
Stap 7: Opleveren en inhuizen
Uiteindelijk ben je aan het eind van het hele proces gekomen en is het stof weer neergedaald. De verbouwing is klaar en er zijn mooie kozijnen, extra ruimte met een nieuwe dakkapel en een ruime badkamer gecreëerd.
Dan is het tijd om te verhuizen. Voor het verhuizen geldt hetzelfde als voor het verbouwen: met een stappenplan zorg je ervoor dat de verhuizing soepel verloopt.

Deze video geeft een snel overzicht van de stappen voor het huis verbouwen.
Ontdek nu wat je verbouwing gaat kosten met onze Verbouwhulp
Tevens zie je alle besparingen simpel op een rij die de meeste mensen over het hoofd zien!
Binnen 2 minuten meer zekerheid over jouw verbouwing?

Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwen 134 | Dakbedekking Kosten Stappenplan (En Veel Voorkomende Misvattingen) Verbouwkosten 08:59
- Verbouwen 133 | Kozijnen Plaatsen Stappenplan (Howto) En Kunststof Vs Hout Verbouwkosten 05:48
- Verbouwen 104 | Stappenplan Huis Kopen En Aanbouw Verbouwkosten 07:27
- Verbouwen 21 | Planning Verbouwen Verbouwkosten.com 11:11
- Verbouwen 17 | Verbouwing Aansturen Verbouwkosten.com 7:59
- Verbouwen 9 | Stappenplan Verbouwkosten.com 10:35
Hier vindt je verdere tips, inspiratie en keuzehulp voor een dakkapel kopen.
Externe bronnen:
- B-besluit
- Skgikob.nl
- NEN
- BRL
- Komo
- Politiekeurmerk
- Wet kwaliteitsborging borging en de nieuwe 2023 wet gevolgklasse 1