De term rc waarde staat voor Resistance Construction. Deze term heeft betrekking op de warmteweerstand van alle doorgevoerde woningisolatie.
Constructie belangrijk voor rc waarde
Denk hierbij bijvoorbeeld aan spouwmuurisolatie en dakisolatie. De rc waarde is het isolerende vermogen van de specifieke dakisolatie of spouwmuur. Hier is de constructie als geheel, inclusief de bakstenen van de spouwmuur en inclusief de houten balken van het dak, net zo belangrijk als het materiaal. Hoe beter de warmte wordt vastgehouden, hoe groter de rc waarde. Bekijk de dakisolatie offerte
Inhoudsopgave:Waarom is de rc waarde dak zo belangrijk?
De rc waarde is een van de belangrijkste en bekendste isolatiewaarden. De bouwvoorschriften houden altijd rekening met deze waarde. Je moet een minimale rc waarde verkrijgen om aan de bouwvoorschriften te voldoen. Wat deze waarde is, hangt onder andere af van het gebouw dat geïsoleerd wordt.
Een geïsoleerde spouwmuur, dak of vloer zijn enkele voorbeelden van complete constructies waar de rc waarde voor geldt. De rc waarde beschrijft hoe goed een gebouw als geheel isoleert. Omdat er aanzienlijk minder warmte verloren gaat, zal een huis met een hogere rc waarde warmer en droger zijn en ook minder energie nodig hebben. De rc waarde wordt in m²K/W uitgedrukt.
De rc waarde die nodig is voor een woning
De rc waarde kan worden bepaald door de isolatiewaarde van het materiaal te vermenigvuldigen met de warmteweerstand van het constructiemateriaal. Denk hierbij aan materialen zoals hout of baksteen. Omdat het uitrekenen van de rc waarde geen gemakkelijke berekening is, wordt de berekening meestal uitgevoerd door een vakman of met behulp van online bronnen.
Iedere soort isolerend materiaal heeft een andere rc waarde. Voor nieuwe woningen varieert de waarde voor daken van 4 tot 6 m²K/W. Omdat er vroeger minder strenge voorschriften waren, hebben oudere huizen vaak een isolatiewaarde van 2,5 tot 4 m²K/W.
De minimale isolatiewaarden voor de vloer, het dak en de gevel van een gerenoveerde of nieuw gebouwde woning zullen we hieronder verder toelichten.
De rc waarde van een vloer
Oudere woningen moeten een minimale waarde van 2,5 m²K/W hebben voor een goede vloerisolatie. Dit is anders dan bij nieuwbouw woningen. Nieuwbouw woningen moeten namelijk een minimale rc waarde van 3,5 m²K/W hebben.
Het materiaal is hierbij erg belangrijk, onder andere omdat de dikte van het materiaal veel invloed heeft op de vloerisolatie. Op de vloer is een dikte van 13 cm, die gemiddeld vaak vereist is, niet optimaal.
Het gevolg is dat de hele vloer vernieuwd moet worden en dat deuren en drempels vaak aangepast moeten worden. Is er onder de vloer nog een kruipruimte aanwezig? Dan is het vaak verstandiger en voordeliger om het plafond van deze kruipruimte te isoleren om de rc waarde van de vloer te verhogen.
De rc waarde van het dak
Voor dakisolatie geldt ook bij renovatie een lagere waarde. De waarde is hierbij namelijk minimaal 2,0 m²K/W. Bij een nieuwbouw woning ligt de waarde hoger, namelijk minimaal 6,0 m²K/W. Doorgaans komt het isoleren van een schuin dak veel voor.
Bij het isoleren van een schuin dak wordt aan de binnenkant van het dak isolatiemateriaal aangebracht. Een dikke bedekking van steenwol of glaswol zorgt voor een effectieve isolatie. Hiervoor is wel iets meer ruimte nodig.
Is die extra ruimte niet toegankelijk? Dan kan een dunnere laag ook aanvaardbaar zijn. Je kunt daarnaast ook kiezen voor een product dat minder ruimte inneemt en toch dezelfde mate van isolatie biedt.
De rc waarde voor de gevel
Ga je de gevel van het huis aanpakken? Dan is een isolatiewaarde van 1,3 m²K/W een minimumvereiste voor bestaande woningen. Deze eis voor de gevel is ook hier weer veel hoger voor nieuwbouw woningen. De minimum rc waarde voor de gevel van een nieuwbouw woning is namelijk 4,5 m²K/W.
Andere isolatiewaarden om rekening mee te houden
De isolatiewaarde van elk type isolatiemateriaal varieert. Gewoonlijk wordt de rd waarde gebruikt om de isolatiewaarde uit te drukken. Rd staat hier voor resistance declared, of specifieker, de door de leverancier opgegeven weerstand van het isolatiemateriaal.
Door de dikte van het materiaal te delen door de lambda waarde wordt deze waarde bepaald. De algemene regel is dat een materiaal beter isoleert naarmate de rd waarde hoger is.
Naast de rd waarde zijn er nog meer verschillende isolatiewaarden die aangeven hoe goed een bepaald type materiaal, gebouw of zelfs een heel huis geïsoleerd is. Hieronder lichten wij ze kort toe.
De lambda waarde
De hoeveelheid warmte die door het isolatiemateriaal verloren gaat wordt aangegeven met de lambda waarde. Het is beter dat deze waarde lager is.
De U waarde
De U waarde staat voor de hoeveelheid warmte die per vierkante meter per seconde uit een bepaald constructiedeel kan ontsnappen. Het is bij deze waarde ook beter dat de waarde lager is.
De K waarde
De k waarde staat voor het algemene isolatieniveau van een gebouw of huis. Hiermee kan een voorstelling worden gemaakt van het warmteverlies door buitenmuren, daken, vloeren of ramen. Hoe beter de isolatie, hoe lager de k waarde.
De rc waarde
Om het rijtje af te maken voegen we ook nog even kort de rc waarde toe. Deze waarde geeft de totale isolatiewaarde van de constructie weer. Hoe beter de constructie geïsoleerd is, hoe hoger de rc waarde.
De isolatiewaarde van het dak verbeteren
In het algemeen is het aan te raden om zo zwaar mogelijk te isoleren. Omdat er niet zoiets bestaat als te veel isolatie, zal de extra investering in isolatiemateriaal zich snel terugverdienen.
Naarmate je dikker isoleert, daalt de prijs per vierkante meter door de grote toename van de energieprestaties per centimeter dikte.

Je kunt bijvoorbeeld in de loop van 10 jaar gemakkelijk 600 tot 750 euro extra besparen door 15 cm isolatie aan te brengen in plaats van 7 cm. Hoe dikker de isolatie, hoe beter, vooral op de lange termijn.
Hoe kun je een dak het beste isoleren?
Er zijn verschillende manieren hoe je een dak het beste kunt isoleren. We maken hierbij het onderscheid tussen een schuin dak en een plat dak.
Een schuin dak isoleren
De eenvoudigste oplossing voor een hellend of schuin dak is het isoleren van de binnenkant. Je kunt hiervoor folie-isolatie, kant-en-klare isolatieplaten en spijkerflensdekens gebruiken. Het isoleren van de buitenkant is bij een schuin dak ingrijpender.
Omdat het dak door de isolatie verhoogd wordt, moeten bijvoorbeeld de dakgoten worden aangepast. Je kiest meestal voor deze optie bij het uitvoeren van een ingrijpende verbouwing. Renovatieplaten, voorgevormde isolatieplaten en folie-isolatie zijn allemaal opties voor isolatie aan de buitenkant van een schuin dak.
Een plat dak isoleren
Isolatie aan de binnenkant is het meest eenvoudig bij een plat dak. Je kunt hiervoor isolatierollen of isolatieplaten gebruiken. Deze worden bij een houten dak tussen de dakbalken gelegd. In vochtige ruimtes zoals de badkamer wordt het isoleren van de binnenkant van een plat dak afgeraden.
Je kunt bij een plat dak ook aan de buitenkant isoleren. Ook dit is weer wat moeilijker. Je moet in dit geval namelijk vaak de dakranden verhogen. Piepschuim of andere kunststof isolatieplaten kunnen gebruikt worden om de buitenkant te isoleren.
Hoeveel invloed heeft het isolatiemateriaal op de rc waarde?
De rc waarde wordt voortdurend beïnvloed door het isolatiemateriaal. De rc waarde zal hoger zijn naarmate het isolatiemateriaal beter isoleert. De rd waarde van een materiaal kan gebruikt worden om te bepalen hoe effectief het warmte-isolerend vermogen is.
PIR, glaswol, steenwol, XPS en EPS zijn voorbeelden van materialen met een hoge rd waarde. Daarnaast wint katoenisolatie ook steeds meer terrein. Door de rd waarde te weten, is het makkelijker te achterhalen welk materiaal goed isoleert en de rc waarde zal verhogen.
Waarom moet een dak geïsoleerd worden?
Er zijn veel verschillende redenen waarom je een dak gaat isoleren. De eerste reden is besparing op de energiekosten. Je kunt honderden euro’s besparen door het dak te isoleren. Het dak van je huis is waar het grootste deel van de warmte verloren gaat.
Je kunt dit warmteverlies verlagen en gemiddeld 30% op de energierekening besparen door het dak te isoleren. Dit telt al gauw op tot honderden euro’s aan jaarlijkse energiebesparing. De kosten van het aanbrengen van de isolatie verdienen zichzelf op deze manier snel terug.
Een andere reden om te kiezen voor dakisolatie is meer comfort. Je zult snel een verbetering merken van het binnenklimaat in je huis als je je dak hebt geïsoleerd. Omdat het in de winter veel langer warmer zal blijven op zolder, is dit vooral in deze ruimte goed te merken.
Je kunt de zolder zelfs gebruiken als extra slaapkamer of activiteitenruimte dankzij het verhoogde comfort. Extra kamerisolatie helpt ook om de warmte in de zomer buiten te houden, waardoor de zolder niet zo snel te warm wordt. Na dakisolatie zal ook het thermisch comfort in huis toenemen.
Je zult minder koude luchtstromen ervaren omdat de temperatuur stabieler is.
Het feit dat na isolatie de waarde van een huis drastisch stijgt is een andere reden om te kiezen voor dakisolatie. De energieprestaties verbeteren doordat er minder warmte via het dak verloren gaat, wat resulteert in een hogere energiewaarde op het energieprestatiecertificaat.
Het huis kan voor meer geld worden verkocht als het een hogere energiewaarde heeft. Bovendien wordt het huis aantrekkelijker voor potentiële kopers doordat de extra zolderruimte beter wordt benut.
Door het dak te isoleren help je verder ook het milieu schoner te houden. Je zult veel minder energie verbruiken na het isoleren van het dak. Dit is voordelig voor het milieu en ook voor je portemonnee.
Betere isolatie is de laatste jaren steeds populairder geworden en in combinatie met de miljoenen huishoudens die ervoor gekozen hebben, is de uitstoot van gevaarlijke broeikasgassen zoals CO2 aanzienlijk verminderd.
Daarom heeft de keuze voor dakisolatie een positieve invloed op het milieu, mogelijk een grotere dan je je misschien realiseert.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakisolatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakisolatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakisolatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakisolatie Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwen 30 | Isoleren Huis En Besparen! Verbouwkosten.com 12:11
Externe bronnen:
Bekijk de dakisolatie offerte ►