Rd waarde, Rc-waarde en U-waarde | Alle informatie op een rij!

In dit artikel duiken we in de wereld van isolatiewaardes, enorm belangrijk voor iedereen die zijn huis energiezuiniger wil maken of gewoon meer wil weten over hoe isolatie werkt.

We richten ons op drie belangrijke termen: Rd-waarde, R(c)-waarde, en U-waarde. Deze waardes spelen een cruciale rol in de bouw en renovatie van woningen, omdat ze aangeven hoe effectief verschillende materialen en constructies warmte vasthouden of doorlaten. 

Rd waarde

Wat wil Rd-waarde isolatie zeggen?

De Rd-waarde is eigenlijk een maat voor hoe goed een isolatiemateriaal warmte kan tegenhouden. Denk maar zo: hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter het materiaal is in het warm houden van je huis in de winter en koel in de zomer.

Dit is belangrijk, want met goede isolatie blijft de warmte binnen als het buiten koud is, en andersom, waardoor je minder hoeft te stoken of te koelen. Dat scheelt niet alleen in je portemonnee omdat je energierekening lager wordt, maar het is ook beter voor het milieu.

De “Rd” staat voor ‘Resistance declared‘, wat betekent: ‘aangegeven weerstand’. Deze waarde wordt gemeten in vierkante meter kelvin per watt (m²K/W). Ingewikkeld? Eigenlijk valt dat wel mee. Het gaat erom dat deze waarde aangeeft hoe goed een materiaal de doorgang van warmte kan tegenhouden.

Als je bijvoorbeeld gaat isoleren, wil je een materiaal met een zo hoog mogelijke Rd-waarde, omdat dit betekent dat het heel goed isoleert.

Bij het kiezen van isolatiemateriaal is het dus slim om naar deze waarde te kijken. Maar onthoud wel, hoe dikker het materiaal, hoe hoger de Rd-waarde kan zijn. Dus soms moet je een compromis vinden tussen de beschikbare ruimte voor isolatie en de gewenste Rd-waarde.

Kortom, als je je huis gaat isoleren, kijk dan goed naar de Rd-waarde van het isolatiemateriaal. Het helpt je om een slimme keuze te maken voor een comfortabel en energiezuinig huis.

Wil je de isolatiewaarde van je huis verbeteren?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Wij brengen je in contact met professionele isolatiebedrijven uit je buurt. Deze dienst is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang gratis offertes

Wat is een goede rd-waarde?

Een “goede” Rd-waarde hangt af van wat je precies wilt isoleren in je huis. Over het algemeen geldt: hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter de isolatie.

Voor de meeste woningen in Nederland wordt een Rd-waarde van minimaal 2,5 m²K/W aanbevolen voor goede isolatie. 

Maar als je echt goed wilt isoleren, bijvoorbeeld om je huis bijna energieneutraal te maken, dan kijk je naar materialen met een Rd-waarde van 5 m²K/W of zelfs hoger.

Voor verschillende delen van het huis zijn er verschillende “goede” Rd-waardes. Voor een dak bijvoorbeeld, waar veel warmte kan ontsnappen, is een hogere Rd-waarde van rond de 6 m²K/W wenselijk.

Voor muren en vloeren liggen de aanbevolen waardes iets lager, maar nog steeds is het doel om een zo hoog mogelijke Rd-waarde te bereiken binnen de praktische en budgettaire mogelijkheden.

Het is ook belangrijk om te weten dat de dikte van het isolatiemateriaal een grote rol speelt bij het bepalen van de Rd-waarde.

Dikkere lagen isolatiemateriaal leveren hogere Rd-waardes op. Echter, meer is niet altijd beter; je moet ook rekening houden met de ruimte die je hebt en met het budget. 

Kortom, een “goede” Rd-waarde is een waarde die zowel voldoet aan de minimale normen voor energie-efficiëntie als aan jouw specifieke wensen voor comfort en duurzaamheid. Hieronder gaan we meer de diepte in op de specifieke “goede” waardes per isolatie.

Rd waarde huis

Wat is een goede rd-waarde plafond?

  • Minimale aanbeveling: Voor plafondisolatie wordt een Rd-waarde van minimaal 2,5 m²K/W aangeraden. Benieuwd naar de mogelijkheden?
  • Optimaal comfort: Voor een betere isolatie en comfort, streef naar een Rd-waarde van 3,5 m²K/W of hoger.
  • Specifieke situaties: In koude gebieden of voor woningen die zeer energiezuinig moeten zijn, kan een nog hogere waarde natuurlijk nog fijner zijn zijn, in dit geval moet je denken aan een Rd-waarde van om en nabij de 4 of hoger.

Welke rd waarde voor dakisolatie?

  • Minimale standaard: Een Rd-waarde van minimaal 3,5 m²K/W wordt aanbevolen voor dakisolatie.
  • Beter geïsoleerd: Voor optimale energiebesparing en comfort is een Rd-waarde van 6,0 m²K/W of hoger ideaal.
  • Energiebesparend: Hogere Rd-waardes betekenen betere isolatie, wat leidt tot lagere stookkosten en een duurzamere woning. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk de isolatie offerte!

Welke rd waarde muurisolatie of spouwmuurisolatie?

  • Basisisolatie: Voor muurisolatie wordt een minimale Rd-waarde van 2,5 m²K/W aangeraden.
  • Verbeterde isolatie: Voor een betere thermische prestatie, streef naar een Rd-waarde tussen 3,5 en 4,5 m²K/W.
  • Optimale energie-efficiëntie: Voor de beste isolatie en energiebesparing, overweeg muurisolatie met een Rd-waarde van 5,0 m²K/W of hoger. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk de isolatie offerte!

Hoeveel rd waarde vloerisolatie?

  • Minimale aanbeveling: Voor vloerisolatie is een Rd-waarde van minimaal 2,5 m²K/W aanbevolen.
  • Comfortabele woning: Voor een aangenaam binnenklimaat en minder warmteverlies via de vloer, streef naar een Rd-waarde van rond de 3,5 m²K/W.
  • Energiezuinig: Voor de beste energiebesparingen, overweeg vloerisolatie met een Rd-waarde van 4,0 m²K/W of hoger.

Is rd-waarde isolatiewaarde 3 goed?

  • Algemene prestatie: Ja, een Rd-waarde van 3 m²K/W wordt als goed beschouwd voor basisisolatie in veel toepassingen, waaronder muren en vloeren.
  • Energiebesparing: Deze waarde zorgt voor een enorme verbetering van de thermische isolatie, wat natuurlijk resulteert in energiebesparing maar ook nog eens comfortverbetering.
  • Vergelijking: Hoewel Rd-waarde 3 voldoende is voor veel situaties, kan het verhogen van de isolatiewaarde naar 4 of 5 m²K/W nog betere prestaties en besparingen opleveren, vooral in koudere klimaten of voor huizen met hogere energie-efficiëntie doelstellingen.
isolatie waarde

Wat is rc waarde?

De Rc-waarde staat voor de ‘thermische weerstand van een constructie’ en geeft aan hoe goed een onderdeel in je huis, zoals een muur, dak, of vloer, in zijn geheel isoleert. Het is een maat voor de isolatieprestatie van de volledige opbouw van een constructie, inclusief alle lagen en materialen die erin verwerkt zijn. In tegenstelling tot de Rd-waarde, die alleen de isolatiewaarde van één materiaal aangeeft, combineert de Rc-waarde (R-waarde) de isolatiewaarden van alle materialen plus de invloed van luchtspouwen of andere constructieve elementen.

  • Berekening: De Rc-waarde wordt berekend door de Rd-waarden van alle isolerende lagen in een constructie op te tellen en rekening te houden met de effecten van koudebruggen en luchtspouwen.
  • Belangrijk voor normen: De Rc-waarde is cruciaal voor het voldoen aan bouwnormen en energieprestatie-eisen. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter de constructie isoleert.
  • Energiezuinigheid: Een hogere Rc-waarde draagt bij aan een lagere energievraag voor verwarming en koeling, wat resulteert in een comfortabeler binnenklimaat en lagere energiekosten. Benieuwd naar de mogelijkheden?

Wat is een goede rc-waarde?

Een “goede” Rc-waarde is afhankelijk van de specifieke eisen en doelstellingen voor de energieprestatie van een gebouw. De minimale Rc-waarden zijn wettelijk vastgesteld, maar voor een optimale energie-efficiëntie en comfort zijn hogere waarden aan te raden.

  • Nieuwbouw: Voor nieuwe woningen worden tegenwoordig Rc-waarden van minimaal 4,5 m²K/W voor muren en 6,0 m²K/W voor daken aangeraden. Deze waarden zorgen voor een goede isolatie en een laag energieverbruik.
  • Renovatie: Bij renovatieprojecten hangt een “goede” Rc-waarde af van de mogelijkheden binnen de bestaande constructie. Streven naar de hoogst mogelijke Rc-waarde binnen de technische en financiële mogelijkheden is natuurlijk aanbevolen, ga hier vooral mee in gesprek met je aannemer!.
  • Duurzaam bouwen: Voor passiefhuizen of andere zeer energiezuinige bouwmethoden liggen de Rc-waarden nog hoger, soms wel boven de 10 m²K/W, om bijna nul op de meter te realiseren. Benieuwd naar de mogelijkheden?

Rc waarde glaswol

Glaswol, bekend om zijn uitstekende isolerende eigenschappen, heeft een Rc-waarde die varieert afhankelijk van de dikte. Voor een standaard dikte kun je een Rc-waarde van ongeveer 2,5 tot 5,0 m²K/W verwachten, wat het geschikt maakt voor effectieve warmte- en geluidsisolatie.

Rc waarde steenwol

Steenwol, vergelijkbaar met glaswol, biedt hoge isolatiewaarden. Met een typische Rc-waarde van 2,5 tot 5,0 m²K/W afhankelijk van de dikte, is steenwol ideaal voor thermische en akoestische isolatie in diverse bouwtoepassingen, van muren tot daken.

Rc waarde eps

EPS (een afkorting voor het moeilijke woord: geëxpandeerd polystyreen) is lichtgewicht en heeft een variërende Rc-waarde afhankelijk van de dichtheid en dikte. Voor standaard toepassingen kun je Rc-waarden verwachten van ongeveer 1,5 tot 3,5 m²K/W, wat het een populaire keuze maakt voor vloer- en muurisolatie.

Rc berekenen

Rc-waarde berekenen doe je door de Rd-waarden van alle lagen in een constructie op te tellen, inclusief de weerstand van de binnen- en buitenlucht. Het geeft een compleet beeld van de isolatieprestatie van een constructie. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter de isolatie.

U-waarde

De U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt) van een bouwproduct geeft aan hoe goed het isoleert. Hoe lager deze U-waarde, hoe beter het isoleert en hoe meer geld je bespaart op de stookkosten. De eenheid is W/m²K drukt de hoeveelheid warmte uit die per seconde, per m² en per graad temperatuurverschil tussen de ene en de andere zijde van een wand wordt doorgelaten. Hoe lager de isolatiewaarde, hoe minder warmte (uitgedrukt in Watts) er per vierkante meter en per graad temperatuurverschil naar buiten gaat.

Meer over isoleren

Bekijk alles over het huis isoleren of specifiek:

Meer over vloerisolatie
Meer over dakisolatie
Meer over spouwmuurisolatie
Meer over dubbel glas

Gratis dakisolatie offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?

2*. Wat is de dakhelling?

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes