Een jaren 80 huis verbouwen hoeft niet veel te kosten als je de huidige ruimtes voorziet van nieuwe afwerkingen. Hier zie je een grotere verbouwing, namelijk van nieuwe aanbouw, keuken en alles nieuw voor 66.700 euro.
Jaren 80 huis verbouwen
Bekijk wat je hebt aan onze Verbouwhulp ►Webinar
Je ziet nu de berekening van deze jaren 80 woning met de Verbouwtool:
Ontdek nu wat je verbouwing gaat kosten met onze Verbouwhulp
Tevens zie je alle besparingen simpel op een rij die de meeste mensen over het hoofd zien!
Wil je weten wat je verbouwing kost?

Samenvatting kosten
Je ziet nu de samenvatting van deze berekening die we ook typten in het webinar:
Complete verbouwing begane grond plus slopen van bestaande kleine aanbouw met keuken erin
Plaatsen van keuken aan de voorzijde van de woning, dus incl verplaatsen leidingen
Serre over de gehele achterzijde van de woning.
Nieuwe vloer, wandafwerking en ook vloerverwarming
Let op: Geen kosten voor hal/ boven/ zolder opgenomen.
Indicatie totaalkosten optie 4 zijn 66.700 euro, let op: veel aannames in de bijlages
—————————————————————————————————————-
Onderbouwing berekening jaren 80 huis verbouwing
Bekijk hier de berekening van het jaren 80 huis.
Situatie woning
-Mooie eengezinswoning.
-Speeltuin dichtbij
-Onderhoudsvriendelijke tuin
-Mooie badkamer op het eerste gezicht
-Keuken heeft weinig waarde
De klant noemt:
Onze wensen zijn.
– Een nieuwe keuken (zijn beide geen Keukenprinsessen maar willen wel bijvoorbeeld een normale oven (i.p.v. losse microwave ergens huidige keuken), overige hoeft geen luxe afwerking te zijn.
– Een aanbouw of serre (afhankelijk van financiering) met licht van bovenaf, dus glas? Aan de achterzijde
– Een schuifpui of openslaande deuren in de aanbouw
Nu hebben wij denken wij diverse opties als we het huis kopen.
1. We veranderen niks en sparen nog door.
2. We verbouwen alleen de keuken naar onze wens
3. We verbouwen de keuken en plaatsen een aanbouw of serre tussen de keuken en de buren aan de achterkant.
En de meest rigoureuze optie
4. We plaatsen de keuken aan de voorkant (vergunning nodig?) en bouwen de achterkant uit in zijn geheel.
Analyse van hun wensen
Ik vind dit echt goed in kaart gebracht. Dit zijn namelijk precies de opties die belangrijk zijn. Die eerste vergeten veel mensen maar het is echt een reële optie in mijn ogen. Doorsparen totdat je zeker weet dat je deze makkelijk kunt dragen. Ondanks mijn positie als bouwkundig ingenieur en liefde voor verbouwen blijft een huis toch maar een huis…het gezin, financiële rust en goede gezondheid zijn veel belangrijker.
Wat is de beste verbouwing?
Deze keuze kun je echt alleen maar zelf maken. De ene keuze is niet beter dan de andere, alhoewel…de beste keuze is die waarbij je je het beste voelt op alle fronten, dus:
– Het huis waar je je lekker in voelt (qua afmetingen van de ruimtes plus naar jouw kwaliteit van afwerking, etc)
– Geen (te grote) financiële zorgen vanwege een te duur huis
– Niet te lang in de rommel moeten zitten vanwege een grootste verbouwing (aanbouw is ingrijpend, samen met de keukenverplaatsing.
Vaak redeneert men in deze situatie ‘als het financieel kan dan kan het maar beter in 1 keer goed’. Ik hoor mijn vader het zeggen 😉 Toch kan het in mijn ogen zeker zo zijn dat er nu nog niets gebeurt. Als je er redelijk fijn kunt wonen, eerst echt zeker wilt zijn wat je wilt (zowel qua wens van gebruik ruimtes, uiterlijk binnen en buiten, investering als gedoe van een verbouwing).
Beste
Terug naar de heftige optie 4:
– Dit is de mooiste.
– …en de duurste
– De meerwaarde van het huis zal (veel) lager zijn dan de verbouwkosten.
– Met de Verbouwhulp is dit allemaal zelf makkelijk in kaart te brengen. Die is precies voor dit soort afwegingen gemaakt.
Grootste uitdaging
In mijn ogen is de grootste uitdaging de keuken. Deze is:
-klein
-niet modern en voorzien van veel apparatuur
Gezien de niet-super-keukenmensen plus het enige echte gebrek van oven lijkt het onlogisch om de verbouwing te doen die ik veel mensen wel zie maken: een grote leefkeuken maken in een nieuw te bouwen aanbouw. De voorzijde van het huis wordt dan (kleinere) woonkamer en men zit dan in de avond liever nog lang na te tafelen in de keuken aan de grote tafel, in plaats van lekker op de bank.
Keuken
De huidige keukenindeling in de ruimte is (de oven daargelaten) erg logisch en geeft ruimte aangezien de koelkast wegvalt achter de muur. Dit zou ik (ook bij een nieuwe) zo laten.
Het schuine plafond in de keuken vind ik mooi en werkt ruimtelijk (wellicht de balken ook licht schilderen). De koof loopt wel schuin door, dat oogt wat gek.
De oven zou in een keukenkastje kunnen maar dan is een servieskast in de woonkamer zeker nodig (mocht dat al niet het geval zijn). Heel misschien kan de keuken tegenover de koelkast waar nu het handdoekenrek is, maar dan bouw je het wel heel vol. Over de keuken zelf: keukenfronten herstellen en keukenblad vervangen als keukenrenovatie is mogelijk maar een normale keuken van een keukenleverancier lijkt mij in dit geval beter, vooral wanneer:
1) Kleur deurtjes niet naar wens is
2) Keukenblad niet naar wens is
3) De over echt een must is (dus dan ergens in verwerken)
Ook hierin is geen goed of fout.
Meerwaarde
De meerwaarde is dus kleiner dan wat je investeert. Daarnaast wordt de tuin kleiner (alhoewel de berging in de tuin wat verder weg ligt dan de buurman). Je doet dit dus vooral voor jezelf en een taxateur kan hier het beste advies in geven. Wat deze persoon moet inschatten is namelijk lastig. Wat zou een koper meer betalen voor dit huis in vergelijking tot het huis dat die mooie verbouwing heeft. Wellicht is dit nog enigszins te doen, maar dan komt het tijdsaspect om de hoek kijken.
Verbouwen doe je (vooral) voor jezelf
Stel dat je dit wilt verkopen over 10 jaar: wie zegt dan dat het waarde verschil (in % / euro’s) nog steeds zo is. Wellicht willen mensen dan (meer dan nu) vooral een grotere tuin en laat daar nu net die aanbouw staan. De meeste ‘waardebepalers’ zullen zeggen dat dit zo’n vaart niet zal lopen maar dat dacht men ook van zonnepanelen. Kijk nu eens hoeveel daken duurzame zonnepanelen hebben (gelukkig).
Gezellig binnen kijken bij de buren
Ik zou altijd bij buren nummer 106 (in dezelfde rij) binnen gaan kijken die een aanbouw of serre gemaakte hebben plus mensen die de keuken verplaatst hebben. Die hebben allemaal voor die keuze gestaan en met alle kennis van dien hun keuze gemaakt. Je hoort van hun snel genoeg of ze (in hun ogen) de juiste keuze hebben gemaakt. Daarnaast (en belangrijker) kun je natuurlijk ook zelf zien hoe het oogt en uitvalt in ruimte en licht. Dit klinkt al ‘moet dat nu echt’ maar het geeft altijd een beter beeld dan de beste 3-d tekening van een architect (laat staan dan de offerte van een aannemer).
Indien wordt gekozen voor uitbouwen, dan rijst de vraag serre of aanbouw.
Serre of aanbouw
Ik zou bij deze tuin op het noorden een serre nemen: deze brengt het meeste licht binnen plus wordt niet zo snel te warm aangezien de zon er niet heel veel op zal staan. Wanneer de keuken naar de voorzijde van het huis gaat dan zou een complete serre over de gehele breedte van het huis wel veel licht binnenbrengen. Let wel op de achterburen want ‘veel ramen kijken in de tuin en naar binnen’. Bij een serre met bankstel hierin zal dit effect sterker ervaren worden.
Vloer en stucwerk
De vloer loopt mooi in rechte banen loodrecht op de gevel door de woonkamer en keuken. Plinten zitten overal. De gebogen toog moet je smaak zijn maar kan eventueel hoekig gestuct worden. Persoonlijk vind ik het allemaal mooi, maar dit terzijde. Dit ziet er nog goed uit en kan vaak nog gekleurd/ geschuurd etc worden mocht dat nodig zijn. Een doorgetrokken serrevloer zul je altijd gaan ‘zien’ als je niet de hele vloer wilt vervangen. Het stucwerk op wanden en plafond ziet er ook nog prima uit en kan ook bijgestreken worden mocht het nodig zijn. De lichtpunten lijken nog steeds op een logische plek te zitten.
Kortom: ik zie geen reden om te verbouwen omdat iets uitgewoond zou zijn.
Zon
De zon is wel erg belangrijk in mijn ogen want je wilt altijd (!) zo veel mogelijk zonlicht in huis. Als er een aanbouw komt, dan zou ik zeker een daklicht nemen zoals al beschreven is. Hoe groter hoe beter want aangezien het huis dieper wordt, zal het binnen donkerder worden zonder daklicht.
De tuin ligt op het noorden. Dit wil zeggen dat de gevel in de tuin nooit veel zonlicht krijgt. De voorzijde van het huis is juist wel lekker licht en daar zit je eigenlijk het fijnste in huis (voor- en najaar lekker in de zon die door het glas komt). Aan die zijde wil je graag ‘leven’. Als je het liefst leeft in de keuken moet daar de keuken wat dat betreft. En mocht dat het zitgedeelte zijn, dan zou die daar slim zijn. In de winter is het natuurlijk snel donker, ‘dus maakt het niet veel uit’ volgens sommigen. Toch is zon voor ieder mens goed en zou ik dit zeker mee laten wegen. De noordzijde van het huis is altijd donkerder dan het zuiddeel van het huis.
Geluid:
Van de straatzijde voorzie ik weinig geluidsoverlast. Voor de deur zijn parkeerplaatsen dus heel dichtbij zullen geen auto’s voorbij rijden en gezien de indeling van de wijk en bochten in de straat verwacht ik niet dat er hard gereden wordt (ga wel altijd in avond en weekend polshoogte nemen als je een huis koopt, wegen kans op hangjongeren en ander ongemak. Bel ook eventueel bij de buren aan want dit worden ‘je buren’) Er komen geen auto’s van een zijstraat op het huis afgereden dus felle koplampen is ook geen issue.
Overigens: Rechtsachter in de tuin zit je het langste in de zon, dus die plek moet nooit schaduwval krijgen door aan- of verbouwingen.
Openslaande deuren of schuifpui?
Kies liever voor een schuifpui en geen openslaande deuren: die zijn wel mooier maar met het gevaar voor vingers tussen de (dichtwaaiende) deuren plus kapotgaand glas vind ik dit tricky. Een schuifpui is daarnaast later ‘over te zetten’ naar de verplaatste buitengevel mocht die aanbouw nog komen. De radiator moet wijken en bij goed driedubbel glas en kierdichte plaatsing (dit let nauw) en hoge wandradiator is de koudeval behoorlijk te onderdrukken. Vloerverwarming zou wel beter zijn, ook aangezien het de noodzijde is.
Nadenken wat je wilt.
Wellicht is in de toekomst een grote dakkapel (in zolderverbouwing moet je wel denken aan min 7.500 euro) wel veel beter qua ruimtebehoefte in huis. Nu zitten er al wel 2 mooie dakramen op de zonzijde op zolder.
Boven:
Indeling is ideaal en de ruimtes zijn optimaal benut. Geen apart toilet maar met 3-en lijkt dat geen issue.
Badkamer:
deze is mooi qua afwerking maar ik ken badkamers die met dezelfde oppervlakte er ook in bad ‘ingepropt hebben’. Dit kan net maar gezien de fraaie materialen en indeling zou ik dit nooit doen. Dat is gewoonweg zonde en als je geen ‘badmens’ bent, dan is het ook onnodig en meer schoonmaakwerk.
Zolder:
Prima indeling en fijne knieschotten. Zonnepanelen kunnen wat lastiger op het dak vanwege de 2 dakramen.
Tot zover het advies.
Mijn persoonlijke mening?
Gezien het formaat van de tuin en de afwerking (prima bestrating, mooie groenborders), de huidige staat van het huis en het aanwezig spaargeld zou ik in deze fase niet kiezen voor een grote uitbouw. De aanbouw kost behoorlijk veel geld en gezien het kleine gezinslid is het altijd de vraag hoeveel men wilt blijven werken. Als dat minder wordt kan financieringslast druk geven op het gezinsleven en dat is zonde. Vooral in deze mooie fase met de opvoeding wil je daar geen zorgen over maken!
Het aanvoelen van de ruimte (is een aanbouw wel nodig?) plus bovengenoemde aspecten zou ik in deze fase gaan voor een schuifpui in de gevel.
Wat ik wel nu al zou doen is:
-schuifpui in gevel maken. Die openschuivende deuren geven in voorjaar en zomer een heerlijke blik naar buiten en zowel de tuin als de woonkamer voelen dan groter. De drang om door de keuken te tuin in te gaan wordt ook kleiner dus het punt van een ‘benauwde keuken’ zal dan ook kleiner worden. Wellicht is dit de beste overbrugging tot het verder sparen plus definitieve keuze van ideale indeling.
Offerte
Wil je weten wat je verbouwing kost?
