Een soort stucwerk dat veel gebruikt wordt is rustiekputz. Rustiekputz is een van de minst dure soorten sierpleister die er zijn. Aan rustiekputz zijn tal van nuttige eigenschappen verbonden. Het is dan ook niet vreemd dat rustiekputz al jaren erg populair is. Ben jij benieuwd naar wat rustiekputz nu precies is? Of wil je graag meer weten over de toepassingen of de kosten?
Wat is rustiekputz?
Rustiekputz is een soort sierpleister voor de afwerking van muren en plafonds. Vaak wordt rustiekputz verward met spachtelputz. Dit komt omdat beide soorten erg op elkaar lijken. Toch zit er zeker verschil tussen deze twee soorten sierpleister. Bekijk de stucwerk offerte
Fijnere structuur
Vergeleken met rustiekputz heeft spachtelputz een iets fijnere structuur. Bij spachtelputz is de groef namelijk ondieper. Omdat rustiekputz met grovere korrels is vervaardigd ziet een muur met rustiekputz er grover en ruiger uit. Rustiekputz wordt gemaakt door gemalen marmerkorrels te combineren met een bindmiddel dat bestaat uit kunststof. De korrel in rustiekputz is vrij grof, waardoor de afwerking ook vrij grof is. Dit is overal in huis te gebruiken en wordt tegenwoordig ook vaak toegepast in moderne huizen. Het heeft als voordeel dat het goed te combineren is met veel interieurstijlen. Zowel moderne als industriële interieurs en landelijke als traditionele woningen kunnen deze decoratieve pleister op een mooie manier toepassen.
De eigenschappen van rustiekputz
Omdat rustiekputz een soort sierpleister is met talrijke voordelen, wordt het veel gebruikt in woningen en bedrijfspanden. Het is een zeer gunstig soort stucwerk omdat het stoot- en boenvast is, in een verscheidenheid van kleuren verkrijgbaar is en zowel binnen als buiten kan worden toegepast.
Stoot- en boenvast
Rustiekputz is net als spachtelputz goed bestand tegen stoten, krassen en boenen. Dit zorgt ervoor dat de muur goed bestand is tegen beschadigingen en niet meteen zal scheuren of afbrokkelen, in tegenstelling tot glad stucwerk. Het is daarnaast ook flexibel, waardoor het goed mee kan veren. Bovendien valt door de kleurechtheid eventuele schade aan de muur minder snel op. Het schoonmaken van rustiekputz is heel eenvoudig. Je hebt alleen een borstel of doek en wat warm water nodig om aan de slag te gaan. Als je een vlek niet zo goed met water van de muur krijgt kun je ook gespecialiseerde schoonmaakmiddelen gebruiken. Je hoeft je in dit geval geen zorgen te maken over dat je de muur beschadigd tijdens het boenen, aangezien de muur ook boenvast is.
Kleurvastheid
Rustiekputz is in verschillende tinten verkrijgbaar. Omdat de kleur in het hele pleisterwerk is verwerkt, is het oppervlak zeer kleurvast. Hierdoor zal er niet opeens een witte beschadiging op de muur achterblijven wanneer de muur van een kleurtje is voorzien en je een keer tegen de muur botst. Als er behang of een dunne laag kleurverf op de muur aanwezig is zie je al snel het witte oppervlak tevoorschijn komen bij een beschadiging. Bij rustiekputz hoef je niet aan de slag te gaan met het opnieuw schilderen van beschadigingen. Wil je de hele muur toch van een nieuwe kleur voorzien? Dan is overschilderen met verf heel eenvoudig.
Dikte van de korrels
Rustiekputz heeft een korreldikte die varieert van 1,5 tot 1,8 mm en is daarmee grover dan spachtelputz. Een typische eigenschap van rustiekputz is dat er kleine groefjes in de structuur van het stucwerk komen. Dit geeft het zijn rustieke karakter.

Kan ook buiten gebruikt worden
Rustiekputz kan ook gebruikt worden om buitenmuren mee te verfraaien. Het geeft je huis een aparte uitstraling die ook nog eens zeer duurzaam en weerbestendig is. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken op je bakstenen voorgevel. Als je rustiekputz wilt gebruiken om de buitenkant van je huis te veranderen, kun je wel een vergunning nodig hebben. Dit omdat het aanzicht van de woning heel anders kan zijn na het aanbrengen. Het is dus zinvol om hiernaar te informeren voordat je voor vervelende verrassingen komt te staan.
Waarom voor rustiekputz kiezen?
Rustiekputz is een uiterst robuuste en duurzame soort sierpleister die eigenlijk overal in huis wel toepasbaar is. Rustiekputz is bijvoorbeeld te gebruiken in de keuken, de badkamer en zelfs op het toilet. Dat je rustiekputz op zo veel verschillende plekken kunt gebruiken, komt onder andere door hoe goed het materiaal waterdamp doorlaat en hoe eenvoudig het te onderhouden is.
Mooie uitstraling
Gebruik rustiekputz bijvoorbeeld voor op de muur in het toilet om het toilet een meer landelijke uitstraling te geven. Zeker in combinatie met echt houten meubels zoals houten planken en een houten wastafelmeubel komt rustiekputz perfect tot zijn recht. Of gebruik rustiekputz in de keuken om een meer rustieke tint aan de keuken te geven.
Goede prijs-kwaliteitverhouding
De voordelige prijs-kwaliteitverhouding is de voornaamste factor waarom mensen zo vaak voor rustiekputz kiezen. In verhouding is deze sierpleister veel minder duur dan bijvoorbeeld het aanbrengen van duur Venetiaans pleisterwerk of Japans sierpleister. Daarnaast is rustiekputz gemakkelijk overschilderbaar, waardoor je je woonruimte meteen een frisse uitstraling kunt geven zonder dat je grote veranderingen hoeft aan te brengen.
Granol, rustiekputz of spachtelputz?
Als je op zoek gaat naar rustiekputz, kom je al snel granol of spachtelputz tegen. Alle drie de soorten zijn een soort sierpleister die geschikt is voor muren en plafonds. Rustiekputz is de meest klassieke methode om muren mee af te werken. Rustiekputz zorgt ervoor dat het stucwerk daardoor een diepere groef krijgt. Spachtelputz lijkt redelijk op rustiekputz, maar is wat fijner. Hierdoor zorgt spachtelputz voor een wat verfijnder uiterlijk, zeker wanneer je voor een kleine korrel kiest. Vind je de structuur van rustiekputz nog niet ruw genoeg? Dan is granol een goed alternatief. Deze soort sierpleister heeft het meest grof gestructureerde oppervlak.
Zelf rustiekputz aanbrengen
Je kunt ervoor kiezen om het door een vakman aan te laten brengen, maar je kunt ook zelf aan de slag. Om je op weg te helpen hebben wij een handig stappenplan voor je waarin duidelijk uitgelegd wordt wat je precies moet doen. Het loopt in grote lijnen hetzelfde als spachtelputz aanbrengen.
Stap 1: Bereid het plafond en de muren voor
Voordat je gaat beginnen met het aanbrengen ervan dien je het oppervlak goed te controleren op beschadigingen. Heb je behang van de muur gehaald? Controleer dan altijd goed of er geen behang of lijm op de muur is achtergebleven. Ga ook even na of er bestaand pleisterwerk of verf op de muur los zit. Als dit het geval is zal dit eerst verwijderd moeten worden. Zo moet je ervoor zorgen dat alle belangrijke gaten en oneffenheden worden opgevuld met vulmiddel. Kleine onvolkomenheden kunnen bedekt worden met sierpleister, maar grote gaten zullen nog steeds opvallen.
Stap 2: Het oppervlak ontvetten en schoonmaken
Maak vervolgens het oppervlak grondig schoon en zorg ervoor dat er geen vet meer op de muur aanwezig is om de muur voor te bereiden op het aanbrengen van de rustiekputz. Je kunt hier het beste ammonia voor gebruiken. Zorg er daarbij voor dat je ramen openzet en voor voldoende ventilatie zorgt. De dampen kunnen namelijk ongezond zijn om in te ademen.
Zorg er tijdens het schoonmaken ook voor dat vlekken van nicotine, nattigheid en schimmel goed behandeld worden. Dit om te voorkomen dat de vlekken het sierpleister binnendringen en zichtbaar blijven in het eindproduct. Het zou natuurlijk zonde zijn als jouw nieuwe laag rustiekputz snel ontsierd wordt door lelijke vlekken. Na het schoonmaken kun je de raamkozijnen, stopcontacten, schakelaars, vloeren, deuren en ramen afplakken.
Stap 3: De muur voorstrijken
Je moet altijd een primer of grondlaag gebruiken om de muur of het plafond voor te bereiden voordat je sierpleister aanbrengt. Pleister zal dankzij de primer gelijkmatig aan het oppervlak hechten. Daarnaast biedt het ook een goede beschermlaag. Na het aanbrengen van de primer moet je even wachten tot deze droog is voordat je begint met het aanbrengen van de rustiekputz.
Stap 4: De rustiekputz klaarmaken en aanbrengen
Heb je bovenstaande stappen volbracht? Het aanbrengen moet altijd zeer nauwkeurig uitgevoerd worden. Door met veel precisie te werk te gaan geniet je van de mooiste resultaten waar je nog jaren van kunt genieten. Als je de rustiekputz gaat mengen, is het aan te raden om dit niet in grote hoeveelheden te doen, omdat het mengsel snel kan uitdrogen. Dit kan veel materiaal verspillen, vooral als je niet gewend bent om met sierpleister om te gaan.
Het aanbrengen van de rustiekputz vergt wat oefening, waardoor het aan te raden is om eerst even te oefenen. Je gebruikt tijdens het aanbrengen een spaan die je in een hoek van 45 graden tegen het oppervlak zet. Vervolgens verdeel je de het in een gelijkmatige laag over de muur. Voor een specifieke structuur of een patroon moet je wat sneller werken en dit binnen 15 minuten aanbrengen. Daarna is het sierpleister namelijk te droog. Lees altijd goed de instructies voordat je aan het project begint om er zeker van te zijn dat je de rustiekputz op de juiste manier aanbrengt.
De kosten van rustiekputz
Als je jouw muren van rustiekputz wilt laten voorzien wil je waarschijnlijk ook weten hoe duur het is. De tarieven rond de 15 euro per vierkante meter. Wat de uiteindelijke totale kosten zullen zijn is dus afhankelijk van het totale aantal vierkante meters van de klus.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Stucwerk aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Stucwerk specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Stucwerk specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Stucwerk Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwen 35 | Stucwerk Podcast Verbouwkosten.com 08:34
- Verbouwen 56 | Stucwerk Prijzen Verbouwkosten.com 03:17
Externe bronnen:
Bekijk de stucwerk offerte ►