Als je op zoek bent naar een goedkopere afwerking voor de muren en misschien ook de plafonds van jouw bestaande woning of nieuwbouwwoning, is spackspuitwerk een goede optie. Spackspuitwerk is in verschillende korrels verkrijgbaar, waaronder een fijne korrel en een grove korrel. Iedere korrel geeft een eigen uitstraling aan het uiteindelijke resultaat. In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over spackspuitwerk fijne korrel, zoals waarom je zou kiezen voor spackspuitwerk, wat de voor- en nadelen zijn en waar je het allemaal voor kunt gebruiken. Daarnaast vertellen wij ook precies wat spackspuitwerk is.
Wat is spackspuitwerk fijne korrel?
Spackspuitwerk fijne korrel is een soort stucwerk waarin een fijne korrel verwerkt zit. Een stukadoor gebruikt een machine voor het aanbrengen van het spackspuitwerk. Op deze manier kan er snel en effectief gewerkt worden. Bekijk de stucwerk offerte
Hoe wordt het aangebracht
Tijdens het spuiten wordt met een hogedrukspuitapparaat een laag pleister op de muren en eventueel de plafonds gespoten. Je kunt hiervoor een fijne korrel gebruiken, maar je kunt er ook voor kiezen om een grove korrel te gebruiken. Tenzij het oppervlak uitzonderlijk glad en wit is, in welk geval als er slechts één laag gespoten hoeft te worden, wordt spackwerk altijd in twee lagen aangebracht. De eerste laag is de meslaag. Deze eerste laag geeft je muur en plafond een glad, gelijkmatig oppervlak. Kleine gaatjes en oneffenheden worden in dit geval netjes weggewerkt. De tweede laag heet de afkorrellaag. Deze laag bepaalt het uiteindelijke uiterlijk van de spuitverf en de uiteindelijke korrelgrootte.
Spackspuitwerk kan op allerlei oppervlakken worden gebruikt, waaronder beton, gibo wanden, gipsplaten en oppervlakken die later van latex muurverf voorzien worden. Spackverf kan worden gemengd tot honderden verschillende kleuren en is verkrijgbaar in wit als standaardkleur.
Verschillende korrelgroottes
Een spuiter kan het spackspuitwerk aanbrengen in verschillende korrelgroottes. De korrelstructuur kan variëren van grof tot fijn. Is het oppervlak dat je van spackspuitwerk wilt laten voorzien niet perfect vlak of egaal? Dan is het aan te raden om korrelstructuur met een wat grovere gradatie te gebruiken. Op deze manier zal het oppervlak vlakker lijken en worden de oneffenheden verborgen.
Als het oppervlak daarentegen wel netjes vlak en recht is, wat meestal het geval is bij nieuwbouwhuizen of pas gestucte muren, staat een fijne korrelstructuur op de muren en plafonds erg mooi. Spackspuitwerk met een fijne korrel staat wat verfijnder en laat de muur egaler tonen. Als je er zelf niet helemaal uitkomt bij het kiezen tussen een grove of fijne korrel kun je altijd een stukje testen op de muur om te kijken hoe het eruitziet.
Welke kleur spackspuitwerk?
Spackspuitwerk kan direct in de gewenste kleur op de muur aangebracht worden. Wit is de standaard kleur, maar er zijn ook veel lichte natuurlijke kleuren en opties uit een kleurenwiel beschikbaar. Vaak is een lichte kleur erg mooi in een wat kleinere ruimte, aangezien lichte kleuren de ruimte groter laten lijken. Heb je een grote ruimte die je graag wat knusser wilt laten lijken? Dan is het aan te raden om voor een mooie donkere tint te kiezen. Donkere kleuren laten de ruimte namelijk juist wat kleiner lijken, wat een gezelliger en knusser gevoel als gevolg heeft.
Ook voor het plafond kun je voor een donkerdere kleur kiezen. Dit wordt voornamelijk in slaapkamers veel toegepast en kan een heel mooi effect geven. Vind je de kleur van je huidige spackspuitwerk niet meer zo mooi of wil je een keer een andere kleur kiezen? Dat is geen probleem. Je kunt het spackspuitwerk namelijk altijd nog overschilderen met een latex muurverf naar keuze.
Zelf de uitstraling bepalen
Het grootste voordeel van spackspuitwerk is dat je zelf de uitstraling kunt bepalen. Dit komt doordat je zelf de korrelgrootte kunt kiezen, zelf de kleur kunt kiezen en natuurlijk zelf kunt bepalen welke ruimtes er allemaal van spackspuitwerk voorzien worden. Als je graag spackspuitwerk op de muren wilt aanbrengen, kun je ervoor kiezen om dit zelf te doen. In dit geval ben je zelf de baas over hoe het eruit komt te zien. Je moet wel de enige ervaring hebben om het spackspuitwerk zelf uit te kunnen voeren. Daarnaast dien je ook de juiste hulpmiddelen en het juiste gereedschap in huis te hebben om de werkzaamheden correct uit te kunnen voeren.
Spackspuitwerk uitbesteden
Heb je zelf geen tijd om het spackspuitwerk uit te voeren of laat je het gewoon liever uitbesteden? Ook dan kun je nog steeds zelf de uitstraling bepalen. Je kunt namelijk gewoon in gesprek gaan met de spackspuiter en je voorkeuren benoemen. De spackspuiter zal in dit geval aangeven wat technisch wel en niet haalbaar is, zodat je precies weet wat het uiteindelijke resultaat gaat worden en je ook precies weet wat de stukadoor zal doen. Het voordeel van het uitbesteden van het spackspuitwerk aan een vakman is natuurlijk dat het resultaat er altijd erg strak en professioneel uit zal zien. Daarnaast ben je er ook zeker van dat het spackspuitwerk voor een lange tijd goed blijft en netjes op de muur zal blijven zitten.
De voordelen van spackspuitwerk
Wanneer je overweegt om voor spackspuitwerk te kiezen, is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van alle voor- en nadelen. We beginnen met de voordelen. Het grootste voordeel van spackspuitwerk is dat het een stuk goedkoper is dan traditioneel stucwerk. Je bent hierdoor minder geld kwijt om toch van een mooi resultaat te genieten. Een ander voordeel is dat het direct in een kleur naar keuze gespoten kan worden, waardoor je de muur niet nog een keer hoeft over te verven. Verder geeft spackspuitwerk de wanden en plafond een mooie structuur, wat een zeer unieke en daarnaast rustieke uitstraling kan geven.
Nadelen
Naast deze voordelen zijn er ook enkele nadelen. Het grootste nadeel is dat het materiaal snel kan beschadigen. Dit komt doordat spackspuitwerk zachter is dan stucwerk. Nog een nadeel is dat je door de structuur sneller te maken hebt met stofnesten. Is er een beschadiging in de muur ontstaan? Dan is het erg lastig om deze netjes te herstellen of te repareren. Je moet de beschadiging tijdens het repareren namelijk wel hetzelfde uiterlijk geven als het spackspuitwerk.
Verder kost het overschilderen van spackspuitwerk erg veel verf. Dit komt doordat de structuur van de verf het oppervlak van de muur vergroot. Je hebt hierdoor veel meer verf nodig dan bij een gladde verf. Door de muur gelijk in de juiste kleur te spackspuiten kan dit gelukkig voorkomen worden.
Spuitwerk | Stucwerk |
---|---|
Is alleen toepasbaar op egale muur | Geschikt voor ieder soort muur |
Laagje van enkele millimeters waarvan de onderlaag bescherming biedt | Dikte afhankelijk van de staat van je muur |
Geschikt voor binnen | Geschikt voor zowel buiten als binnen |
Het voorbereiden op het spackspuitwerk met fijne korrel
Bereid je muur altijd zorgvuldig voor als je de muur wilt voorzien van spackspuitwerk met een fijne korrel. De voorbereiding is eigenlijk al het halve werk. Bij de voorbereiding is het belangrijk dat je de ruimte netjes afplakt en dat je de ondergrond voorbereid en voorbehandeld. Het afplakken wordt gedaan zodat je netjes te werk kunt gaan. Bij het afplakken moet je alle deuren, ramen, kozijnen en natuurlijk de vloeren zorgvuldig afplakken. Er zullen hierdoor geen kleine spikkeltjes op terecht kunnen komen.
Voorbehandelen
Na het afplakken kun je de ondergrond voorbereiden en voorbehandelen. Het voorbereiden van de ondergrond wordt gedaan om oneffenheden en kuilen na het aanbrengen van spackle te voorkomen. Zeker bij spackspuitwerk met een fijne korrel is dit van groot belang. De spacklaag is namelijk vrij dun, waardoor iedere oneffenheid uiteindelijk in het eindresultaat zichtbaar zal zijn. De ondergrond vlak moet daarnaast ook vrij zijn van stof, vet en andere verontreinigingen. Het is cruciaal om een primer te gebruiken als de ondergrond vlak is maar bijvoorbeeld toch losse verflagen heeft.
Beschadigingen aanpakken
Is de muur erg beschadigd? Dan zal er eerst een stukadoor aan de slag moeten gaan om de muur helemaal opnieuw uit te vlakken en te egaliseren voordat het spackspuitwerk op de muur aangebracht wordt. Heb je last van aanslag en vuil op de muur, bijvoorbeeld zoals roet, nicotine aanslag, vocht of andere vlekken? Dan moeten deze vlekken eerst voorbehandeld worden met een primer zodat de vlekken in het nieuwe spackspuitwerk niet meer zichtbaar zullen zijn.
Spackspuitwerk met laag btw tarief
Het iets minder leuke deel van het laten spackspuiten van je muren en plafonds is natuurlijk het moeten betalen van de rekening en de btw. De stukadoor zal op de meeste werkzaamheden een btw tarief van 21% in rekening brengen wanneer het gaat om nieuwbouwwoningen. Deze woningen zijn namelijk minder oud dan 2 jaar, waardoor het tarief van 21% geldt. Natuurlijk wordt de prijs per vierkante meter hierdoor wel mooi verhoogd.
Het btw tarief voor stucwerk wordt echter verlaagd tot 9% als je huis (ook nieuwbouw) ouder is dan 2 jaar. Je bespaart hierdoor honderden euro’s op het spackspuitwerk. De materiaal- en arbeidskosten van de stukadoor of spackspuiter vallen beide onder dit lagere btw tarief van 9%. Dit maakt het spackspuitwerk met fijne korrel een stuk voordeliger en aantrekkelijker.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Stucwerk aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Stucwerk specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Stucwerk specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Stucwerk Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwen 35 | Stucwerk Podcast Verbouwkosten.com 08:34
- Verbouwen 56 | Stucwerk Prijzen Verbouwkosten.com 03:17
Externe bronnen:
Bekijk de stucwerk offerte ►