Tillift voor thuis kopen | Kosten vs Huren

De tillift voor thuis zorgt ervoor dat je veilig en gemakkelijk in bad kunt blijven gaan. Waarom zou je niet meer in bad gaan wanneer je slechter ter been bent?

tillift.jpg

Tillift kopen voor in huis

De tillift voor thuis is een gemakkelijke elektrische tillift. Iemand die slecht ter been is kan ermee uit de rolstoel getild worden, om op die manier voorzichtig in het bad of bed plaats te kunnen nemen.

Kosten van een tillift voor thuis

De nieuwe tillift kosten beginnen vanaf €2.995 inclusief BTW en montage. De kosten van zo’n tillift zijn inclusief accu, tilmat en met minimaal 3 maanden garantie. Een tweedehands tillift voor thuis is verkrijgbaar vanaf €1.050 inclusief BTW en montage.

Tillift laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk de offertes

Een tillift voor thuis kopen

Een tillift is verrijdbaar en kun je in verschillende uitvoeringen kopen. Je kunt de tillift kopen in een passieve en een actieve variant. De eventueel benodigde aanpassingen betreffen niet het plafond en de bovenzijde van de deurpost, maar de bewegingsruimte op de vloer en drempels. Je maakt het jezelf gemakkelijker als deze laatste zoveel mogelijk op gelijke hoogte met de vloer afgesteld zijn.

De voordelen van een tillift kopen

 • Een mobiele tillift kan je in en uit bed, bad en een stoel helpen. Het zorgt voor meer verplaatsingsmogelijkheden
 • Degene die je helpt wordt minder fysiek belast
 • Een mobiele tillift is niet plaatsgebonden. Je kunt hem overal gebruiken en zelfs meenemen
 • Iedere woning is geschikt voor het gebruik van een mobiele tillift, zonder dure woningaanpassingen
 • Een tillift is verkrijgbaar in elektrische en volledig handbediende varianten

De nadelen van een tillift kopen

 • Volledig zelfstandig gebruik van een mobiele tillift is niet mogelijk. Voor verplaatsing zal je hulp nodig hebben
 • Een tillift blijft met prijzen tussen de €1600,- en €5000,- een forse investering
 • De mobiele tillift neemt ruimte in beslag tijdens gebruik en stalling
 • Plaatsnemen in meubilair zonder poten is lastig, omdat de poten en wielen van de tillift daar onder moeten schuiven

De accu van een tillift voor thuis

De accu van een tillift is altijd inclusief. Bediening van de tillift werkt elektrisch. De betrouwbaarheid van de accu en de veiligheid van het gebruik is gewaarborgd wanneer je kiest voor een rail waarop de accu oplaadt door gebruik van contactpunten. Over het kopen van een tillift met een accu die gebruikmaakt van een koperen strip in de rails is niet iedereen te spreken. Dit heeft met name te maken met de onderhoudsgevoeligheid.

Passieve tilliften

tillift mobiel passief

Bij het gebruik van een passieve tillift worden de meeste handelingen verricht door degene aan je zijde. Afhankelijk van jouw situatie kan en wil je misschien graag zoveel mogelijk zelf doen. Dit wordt bemoeilijkt doordat je de tildoek via rug, stuit, billen en benen gebruikt. Als gebruiker actief meewerken aan verplaatsen is in beperkte mate mogelijk met de passieve tillift.

Actieve tilliften

tillift mobiel actief

Een actieve tillift brengt je in staat om, mits je gezondheid het toelaat, meer zelf te doen. Deze actieve tillift wordt ook wel een sta-lift genoemd en vraagt van jou als gebruiker fysiek dus wel een zekere mate van mogelijkheden.

Door gebruik van een rugband word je daarbij tot staan geholpen. Terwijl je knieën tegen een steun rusten, kun je al staande met de actieve tillift rijdend naar en vervolgens in bed of bad geholpen worden. Kan je nu gebruikmaken van een sta-lift, maar is de kans aanwezig dat je op den duur gebruik zal moeten maken van een passieve lift? Een sta-lift kan ook gebruikt worden als passieve lift. Daar zijn wat aanpassingen aan de tillift voor nodig. Hierin kan een leverancier je adviseren.

Aanpassingen

De mogelijk noodzakelijke aanpassingen van je woning hoef je uiteraard niet zelf uit te voeren. Als jij bedenkt welk hulpmiddel je nodig hebt om jezelf veilig en prettig in huis te kunnen verplaatsen, dan doet een ander de rest. Tot nu toe heb ik voornamelijk gesproken over de leverancier. Hij of zij is goed op de hoogte van de mogelijk- en noodzakelijkheden en kan jou dus goed adviseren.

Op het moment dat jij weet of en welke tillift voor in huis aan jouw huidige en te verwachten toekomstige behoeften zal voldoen, kun je de gemeente, een architect of aannemer inschakelen om de tillift werkelijkheid te maken. Jij kent jouw woning, beperkingen en mogelijkheden het beste. Kies voor een architect of bouwkundige met ervaring in realisatie van verzorging en hulpmiddelen in huis.

Kosten

Als je hulpmiddelen voor tillen en verplaatsen wil kopen spreek je al snel van duizenden euro’s aan kosten. De gemeente kan vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) zorgen voor een (gedeeltelijke) vergoeding van een tillift. Hiervoor dien je zelf een aanvraag voor in bij de gemeente waarin je woonachtig bent. Zij beoordelen de aanvraag van de tillift volgens een standaard procedure.

Afhankelijk van de zorgverzekering die je hebt afgesloten kan ook de zorgverzekeraar (een deel van) de kosten na het kopen van de tillift vergoeden. Neem contact op met jouw zorgverzekeraar voor meer informatie over de vergoeding van een tillift.

Plafondlift als alternatief

Laten we nu ingaan op de specifieke eigenschappen en kosten van het alternatief van het kopen van de tillift: de plafondlift.

Plafondlift

De plafondlift is een locatiegebonden tillift: je plaatst deze tillift niet zomaar zelf, neemt hem niet mee op vakantie en de route van verplaatsing ligt vast. Net zoals in het videovoorbeeld kan deze lift een geschikte mogelijkheid zijn wanneer je de lift enkel gebruikt om jezelf tussen slaap- en badkamer te (laten) bewegen.

Voordelen

 • Een tillift aan het plafond neemt minder ruimte in beslag dan iedere andere soort tillift
 • Er zitten geen poten en wielen aan de tillift die onder meubilair moeten passen
 • Je behoudt meer zelfstandigheid doordat de tillift handzaam, elektrisch bedienbaar en in 4-functie variant beschikbaar is
 • Degene die jou helpt kan dat doen zonder met een relatief onhandig mobiele tillift in de weer te moeten zijn. Hij of zij kan dichterbij komen en jullie kunnen communiceren zonder dat achter stangen langs te hoeven doen. Een tillift bevordert contact op die manier
 • Degene die jou gebruik helpt maken van de tillift, wordt fysiek minder belast
 • Een plafondlift is veiliger in gebruik dan een tillift op wielen

Aandachtspunten

 • De plafondlift met lijnvormig tilgebied* is zeer plaatsgebonden: daar waar de rail loopt, kun je met de lift naartoe. Daarbuiten zal je gebruik moeten maken van andere verplaatsingsmogelijkheden
 • De plafondlift kun je niet meenemen op vakantie
 • Daar waar de rail meerdere ruimten doorkruist, zal de deurpost aangepast moeten worden
 • Een plafondlift kost veel geld: een simpel systeem zonder bochten en doorkruising van meerdere ruimtes kost zo’n €3000,-.

Begeleid

Afhankelijk van de uitvoering van de plafondlift is deze met ondersteuning van een andere persoon of volledig zelfstandig te gebruiken.
In het eerste geval spreek je van een “plafondlift met begeleiding” of een “2-functie plafondlift”. Deze 2 functies omvatten het stijgen en dalen. De horizontale beweging wordt uitgevoerd door de persoon naast je. hij of zij helpt je tevens veilig in de lift plaatsnemen. Aan de 2-functie lift hangt een met stevige banden bevestigde, flexibele zitting met ondersteuning voor je rug. Door deze zitting (met hulp) onder je door te schuiven en aan de banden te bevestigen kun je zowel vanuit liggende als zittende houding opgetild worden.

Zelfstandig

Een plafondlift voor zelfstandig gebruik wordt ook wel een “plafondlift met lateraal motor” of een “4-functie plafondlift” genoemd. Functie 1 en 2 betreffen wederom het stijgen en dalen. Functie 3 en 4 omvatten het naar links en rechts bewegen. Een compacte motor is in deze een voordeel. Hoe compacter namelijk de motor, hoe meer ruimte er voor jou overblijft om te stijgen en hoe groter dus de kans dat je zelfstandig in en uit bed kan komen. Je hebt namelijk een zithouding in een plafondlift en je voeten moeten dus door de lift tot boven het bed getild worden zodat jij veilig kunt verplaatsen.

De 4-functie lift maakt in plaats van banden met een zitkuip gebruik van beugels. Deze beugels stellen je in staat om zélf plaats te nemen in de lift. In combinatie met de elektrische bediening kun je daardoor jezelf zelfstandig(er) in en/of naar een ruimte bewegen.

Het oog wil ook wat

Je wilt misschien een zo weinig mogelijk prominent aanwezige lift. Een kleine motor kan daarom jouw voorkeur hebben op een grotere. Dit lijkt mij begrijpelijk, maar is niet per se aan te raden. In het geval van een 4-functie plafondlift wegen de voordelen van een kleine motor wellicht zwaarder dan de nadelen. Bij de keuze voor een 2-functie plafondlift zou ik je vooral aanraden om voor een degelijk model van de beste kwaliteit te kiezen. Het zo hoog mogelijk optillen is geen noodzaak en het is denk ik terecht om veiligheid voorop te stellen.

*Lijn- of vlakvormig


De rail van een plafondlift kan bestaan uit één lijn met of zonder bochtje. In dit geval creëer je een lijnvormig tilgebied. Je kunt in 2 richtingen over 1 lijn bewegen. Een vlakvormig tilgebied ontstaat als je gebruikmaakt van een “X/Y-constructie”. Door twee rails parallel aan elkaar aan weerszijden van het plafond te bevestigen en er een derde rail met daaraan de tillift overdwars tussen te laten bewegen, kun je jezelf overal in die ruimte begeven en optillen of opgetild worden. Het beste handvat in de douche of in bad is ook altijd handig, net als de beste douchestoel.

De eventueel noodzakelijke aanpassingen van een woning zijn voor een mobiele lift anders dan voor een plafondlift. Een plafondlift vraagt de nodige draagkracht van een plafond. Het beantwoorden van de vraag of het plafond in desbetreffende ruimte geschikt is voor een plafondlift, behoeft geen hogere wiskunde. Als je erop kunt lopen, dan is het antwoord “ja”. Betonnen plafonds zijn overigens in ieder geval geschikt. Dit geldt dus voor zowel de kanaal- als de breedplaat variant.

Railroute

Je bepaalt de railroute uiteraard aan de hand van de door jou gewenste bestemmingen. In sommige gevallen kan het interessant zijn om een bochtje iets verderop in de rail op te nemen dan je in eerste instantie had bedacht. Als een draagbalk net 20 centimeter verderop zit bijvoorbeeld.

Draagkracht

Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden om de draagkracht van het plafond te vergroten. Soms volstaan multiplex stroken bijvoorbeeld al. De leverancier van de lift kan en zal je adviseren. Immers, een hulpmiddel moet zijn naam de volle eer aandoen en mag niet voor gebreken en laat staan onveilige situaties zorgen!

Mobiel

Zelf betalen

Heb je geen recht op vergoeding? Mogelijk kun je kosten besparen door tweedehands te kopen, net zoals bij de traplift kosten. Let in ieder geval goed op dat de lift voldoet aan de kwaliteitseisen en betrouwbaar en veilig te gebruiken is. Het NKH (Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen) kan je daarbij helpen. Het NKH geeft deskundig advies en zorgt voor eerlijke en volledige informatie voor de zorgvrager. In hun register kun je zelf zien welke leveranciers het NKH keurmerk dragen.

Offerte voor tillift

Als je onderstaand formulier invult ontvang je gratis en vrijblijvend offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving

2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes