WMO aanpassing woning | Procedure & woningaanpassingen

Een aanpassing aan je woning met behulp van de WMO maakt het voor iedereen mogelijk om een comfortabel leven te leiden. We willen immers allemaal zo lang mogelijk in staat zijn om zelfstandig te kunnen wonen, al dan niet met de aanwezigheid van een beperking en/of een handicap. Om dat voor elkaar te krijgen, zijn er in sommige gevallen aanpassingen nodig in je woning.

WMO aanpassing woning

WMO woningaanpassingen, wat is het?

Woningaanpassingen onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) hebben als doel om het voor iedereen mogelijk te maken om zelfstandig in hun eigen huis te blijven wonen. Hierbij worden de nodige aanpassingen verricht om een veilige woonomgeving te creëren, waarbij optimaal rekening wordt gehouden met mobiliteitsproblemen of een handicap.

Deze aanpassingen, zowel groot als klein, zorgen ervoor dat de gebruiker geniet van maximale ergonomie. Ze kunnen plaatsvinden in verschillende ruimtes in de woning, van de kelder tot de zolder.

Benieuwd naar de kosten van een woning aanpassen?
Wij brengen je in contact met professionals uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse voeren hun werkzaamheden uit, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk woning aanpassen prijzen

PGB

Heb je als chronisch zieke, gehandicapte of oudere ondersteuning nodig in huis, dan kan de WMO een oplossing bieden. Daarvoor is ook het Wmo-loket bij je gemeente. Je kunt bijvoorbeeld naast een aanpassing in huis in aanmerking komen voor warme maaltijden of hulp in de huishouding. Met een pgb voor Wmo-zorg kunt je de hulp of aanpassing van je huis zelf regelen.

Wat kun je allemaal vergoedt krijgen door de WMO?

Op grond van de WMO kunnen veel zaken vergoed worden. Dit maakt het voor iedereen mogelijk om comfortabel te wonen, met speciale aandacht voor individuele beperkingen, handicaps of andere moeilijkheden. Enkele voorbeelden van zaken die vergoed kunnen worden door de Wmo zijn:

Traplift vergoeding

Indien je moeite hebt met het beklimmen van de trap, kan een traplift uitkomst bieden. Hierbij wordt er een stoel geïnstalleerd op een mechanisme dat je naar boven of beneden brengt naar de gewenste etage. Zo hoef je geen inspanning te leveren om steeds op en af te lopen. Bovendien kunnen gevaarlijke situaties op de trap hiermee worden voorkomen.

Aangepaste badkamer

Een op maat aangepaste badkamer maakt het mogelijk om op veilige en comfortabele wijze de badkamer te gebruiken. De aanpassingen kunnen erg variëren, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en wensen van de gebruiker. Aangepaste badkamers worden in de meeste gevallen mede-ontworpen door ergotherapeuten om maximale ergonomie te creëren. Zaken die vaak aangepast worden zijn:

 1. Inloopdouche: Een douche zonder drempels en/of hoge randen. Hierdoor is het mogelijk om gemakkelijk in en uit de douche te stappen zonder struikelgevaar.
 2. Antislipmateriaal: Het toebrengen van antislipmatten maken het mogelijk om het risico op uitglijden te minimaliseren.
 3. Handvaten en beugels: De installatie van handvaten bij de douche, bad en het toilet bieden extra ondersteuning bij beweging.
 4. Verhoogd toilet: Een toilet wordt op zekere hoogte geplaatst, zodanig dat het voor de gebruiker gemakkelijker wordt om te gaan staan en zitten.
 5. Aangepaste lavabo: Het installeren van een lavabo die geschikt is voor rolstoelgebruik met genoeg knieruimte eronder.
 6. Aangepaste verlichting: Het installeren van extra verlichting om zichtbaarheid aanzienlijk te verbeteren. Vaak wordt dit ook op de trap geïnstalleerd om ongelukken te voorkomen.
 7. Extra ruime inrichting: Een badkamer wordt extra ruim ingedeeld zodat het makelijk gangbaar is met bijvoorbeeld een rolstoel.

Douchestoel

Een douchestoel is een handige toevoeging voor gebruikers met mobiliteitsproblemen. Het biedt zitgelegenheid en zorgt tegelijkertijd voor meer veiligheid tijdens het douchen. Hierdoor kunnen valpartijen onder de douche gemakkelijk voorkomen worden.

Douchestoelen zijn in hoogte verstelbaar en voorzien van een antislip ondergrond. Ook zijn er drainagegaten aanwezig om eventuele waterophoping te voorkomen. Ze zijn zeer licht van gewicht, tilbaar, en bovendien gemaakt van ecologisch verantwoord materiaal.

Aangepaste woning voor handicap

Aanpassingen zijn goed mogelijk voor mensen met een handicap. Dit zorgt ervoor dat de algemene levenskwaliteit verbeterd wordt. Iedereen wilt natuurlijk zo lang mogelijk in staat zijn om alleen te wonen. Met de juiste mogelijkheden is dat ook zeker mogelijk. Zo kunnen de keuken en de woonkamer perfect op maat aangepast worden om maximale ergonomie te creëren. Dit geldt evengoed voor de trap, het toilet en de slaap- en badkamer.

Hoe kom je in aanmerking voor een aangepaste woning?

Om in aanmerking te komen voor aanpassingen in je woning zijn er enkele zaken die je dient te regelen. Dit doe je het best alvorens je bij de woningcorporatie aangeeft dat je op zoek bent naar een aangepaste woning.

Zo zal er eerst een medisch dossier gemaakt worden waarin bepaalde zaken omtrent gezondheid, mobiliteit en/of handicap worden vastgesteld. Daarna kun je verdere stappen ondernemen om voor een aangepaste woning in aanmerking te komen. Indien het over enkele kleinschalige aanpassingen gaat in je huidige woning, geldt dezelfde procedure. Zaken waaraan voldaan moet worden zijn:

 • Je moet behoren tot de doelgroep van mensen met een chronische ziekte of handicap of beperking, of mensen met een chronisch psychisch of psychosociaal probleem.
 • Je bent rechtmatig in het land.
 • Je kunt alleen de woningaanpassingen krijgen op het adres waar je als aanvrager staat ingeschreven.
 • Als je de aanpassing in huis vergoed kunt krijgen op een andere manier dan uit de WMO, dan moet je daar gebruik van maken (bv uit de AWBZ of van je zorgverzekering).
 • Er moet een medische noodzaak zijn voor de woonvoorziening.
 • De voorziening moet langer dan 6 maanden nodig zijn.
 • Het WMO budget wordt gebruikt voor de voorziening die geïndiceerd en toegekend is.
 • De voorziening moet voorzien zijn van minimaal het CE-keurmerk.
 • Tijd: de voorziening moet binnen drie maanden na de verzenddatum van de beschikking zijn besteld of aangeschaft.
 • Let op bij een huurwoning: je woning kan alleen aangepast worden met toestemming van de eigenaar, bijvoorbeeld de woningcorporatie. Bij huurwoningen hoef je vaak geen eigen bijdrage te betalen.
 • De gemeente is niet verantwoordelijk voor het (later) verwijderen van aangebrachte WMO aanpassingen in huis.
anti slip trap

Belangrijke info en tips

Indien je wenst om een aangepaste woning te krijgen zijn er behoorlijk wat zaken die je dient te regelen. Daarom is het verstandig om goed rekening te houden met de volgende zaken:

Aanpassing vergoeding

Wat zijn nu de kosten die de gemeente vanuit een WMO vergoedt? Gemeenten stellen namens de overheid de voorwaarde dat zij de ‘goedkoopst adequate oplossing’ willen bieden. Dat wil zeggen dat de aanpassing aan de ene kant geschikt moet zijn voor het doel dat ermee moet worden bereikt, vaak het langer thuis blijven wonen, en aan de andere kant de keuze valt op de goedkoopste oplossing.

Let op: dit wil in zijn geheel niet zeggen dat je een goedkope aanpassing krijgt. Want de gemeente stelt hiernaast ook kwaliteitseisen en moet zich houden aan het bouwbesluit.

Compensatiebeginsel

Dit compensatiebeginsel houdt in dat jouw gemeente de problemen op moet lossen die je hebt bij je zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie. Je gemeente moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat je een huishouden kunt voeren, dat je jezelf kunt verplaatsen in en om je woning en dat je andere mensen kunt ontmoeten om sociale contacten op te doen en te onderhouden.

Scheiden van wonen en zorg

De komende jaren gaat er veel veranderen voor de WMO. De overheid gaat bepaalde vormen van begeleiding vanuit de AWBZ overhevelen naar de gemeente. Het scheiden van wonen en zorg is aan de orde van de dag en dat betekent dat je alleen naar een woonzorgcomplex gaat als dit medisch gezien echt niet anders kan. Mensen blijven nu al langer thuis wonen en dat zal alleen maar meer worden. Budgetten worden gekort en je bent qua wonen meer op jezelf en de familie aangewezen. Dit is ook de reden dat er vaak snel een WMO aanvraag wordt gedaan. Je weet immers maar nooit hoe snel de regering de budgetten zal korten.

Begin tijdig aan de procedure

Vaak is de aanpassing nodig voor een progressieve aandoening, waarbij de beperkingen in de loop van de tijd ernstiger worden. Op tijd beginnen met goede woningaanpassingen te regelen via WMO, kan later veel ellende voorkomen. Grotere woningaanpassingen zijn niet heel snel gerealiseerd. Zeker als er verschil van mening ontstaat over de door de gemeente voorgestelde oplossing.

Vraag de vergunning tijdig aan

Ook al kan er sprake zijn van een spoedprocedure, toch kan er een vergunning nodig zijn. Bedenk dat deze omgevingsvergunning procedures lang kunnen duren. Soms gaat er een half jaar of langer overheen, voordat alles is verbouwd.

Bespreek de verbouwing

Natuurlijk weet je niet alles zelf maar waarschijnlijk is er familie die je kan helpen bij de verbouwing. Bespreek je ongemakken in huis en verbouwingswensen met bekenden en familie en lotgenoten. Onderbouw samen met hen je verzoek aan de WMO met zoveel mogelijk relevante informatie.

Denk daarbij aan professionele verbouwtekeningen, de verbouwkosten, een begeleidend schrijven met bijvoorbeeld een eisenpakket van een ergotherapeut of revalidatiecentrum, relevante medische toelichtingen van jouw behandelend specialisten, etc. De gemeente zal dit niet zomaar overnemen, maar je positie en wensen is hiermee in elk geval wel duidelijk.

Woning aanpassen: gratis offertes

Van plan om je woning aan te passen? Vul ons formulier in en professionals nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou woning aanpas kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort trap
2*. Heeft u een WMO aanvraag lopen?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes