Gelijkvloers | Rolstoeltoegankelijk, en Prettiger Wonen!

Mensen hebben de zekerheid dat ze nog lang zonder hulp van anderen in de eigen woning kunnen blijven wonen. Door het gelijkvloers maken van wonen en slapen hoef je geen trappen meer op en dat scheelt veel, waardoor mensen langer zelfstandig blijven wonen.


gelijkvloers

Gelijkvloers maken woning

Steeds meer mensen willen langer in hun huis blijven wonen met het gemak van een slaapkamer en badkamer op de begane grond.

Aanpassingen

Dit zijn de 13 meest voorkomende aanpassingen om langer onafhankelijk te blijven door gelijkvloers te wonen. Hoe vroeger men over deze toekomstige situatie nadenkt, hoe gemakkelijker en goedkoper het te realiseren is, vooral nu de prijzen van een aannemer over het algemeen laag zijn en je nog veel zelf kunt doen en regelen.

Gelijkvloers: slaapkamer op begane grond

Helaas is de praktijk zo dat er op het laatste moment allerlei dure noodmaatregelen genomen moeten worden zoals een dure traplift, thuiszorg, of, erger nog, verhuizing naar een gebouw voor ouderen. Men heeft dan dus te lang gewacht met het huis gelijkvloers maken. Door een slaapkamer te maken op begane grond en kleine badkamer waren de grootste aanpassingen gedaan. Dat toekomstscenario is gelukkig behoorlijk zelf te beïnvloeden door wat simpele ingrepen in de woning. Gelukkig zijn er ook slimme tussenoplossingen waarmee je nog gewoon boven blijft slapen maar het huis wel geschikt maakt om er lekker lang te blijven wonen.

Volgorde van gelijkvloers maken

Je ziet hier de badkamer op de begane grond maken in video’s als stappenplan om zelf ook zo het huis levensloopbestendig te maken. Deze is gemaakt op de begane grond zodat je in de toekomst nooit meer trappen hoeft te lopen.

Zo lang mogelijk alles hetzelfde laten

Onlangs was ik bij Ralf en Sabine. Zij zijn met pensioen en hebben het alleen maar drukker gekregen met sport en sociale activiteiten. Toch wilden ze alvast nadenken over hun woonsituatie later, ondanks dat dat nog wel eens 10 jaar zou kunnen duren. Vrienden en familie vonden dat vreemd maar ze wilden de ‘toekomst voor zijn’ en gelijkvloers wonen; de slaapkamer en badkamer op de begane grond plus inloopdouche die gemaakt is allemaal beneden. Ik ben gaan kijken wat ze eenvoudig konden doen om deze plannen te realiseren. Ook hebben we gekeken naar de overige punten die van belang zijn om zo lang mogelijk in huis te blijven wonen. Ze hebben een garage van 6 bij 3 m² en willen graag weten wat zij het beste kunnen doen. Ze overwegen om de garage bij het huis te voegen.

Slaapkamer beneden maken

Ralf en Sabine hebben hun slaapkamer en badkamer gewoon boven in hun woning met 2 verdiepingen. Ze wonen er prima en hun huis is net als vele huizen waarschijnlijk niet heel gemakkelijk te verkopen. De vrienden en voorzieningen zitten heel dicht bij, een verbouwing in eigen huis is dus het meest logisch. Alles in huis is op zich nog prima dus ze willen het liefst zo veel mogelijk in tact laten. Verderop zie je wat zij gedaan hebben in huis, maar eerst de algemene aandachtspunten om het huis geschikt te maken.

Huis geschikt maken voor als je oud bent

Als je later ´oud bent´ ben je minder mobiel en heb je in een later stadium wellicht ook zorg nodig. Wat zou je dan in huis willen hebben? Ik heb al heel wat (ver-)bouw projecten gezien en daarom vind je hieronder de meeste voorkomende aanpassingen aan huis.
Verbouwingen voor levensloopbestendig huis:

 • 1) Slaapkamer beneden
 • 2) Badkamer beneden
 • 3) Indien bovenstaande onmogelijk is: een extra leuning, handgrepen of nog makkelijker maar wel duurder: een traplift
 • 4) Drempels verwijderen in huis
 • 5) Een drempelloze voor- en achterdeur en in het straatwerk en op en afstapjes verwijderen
 • 6) Gladde vloerafwerkingen waar een rolstoel makkelijk overheen kan (maar wel goed anti-slip)
 • 7) Domotica zoals centraal bedienbare verlichting, rookmelders en CO melders en zorg voor goede verlichting binnen en buiten
 • 8) Noodoproepsysteem
 • 9) Keuken en wastafel waar een rolstoel onder past
 • 10) Eventueel in hoogte verstelbare keuken
 • 11) Wandcontactdozen/ stopcontacten/ raamklinken en ventilatiehendels voor het rooster naar 1 meter hoogte verplaatsen en ook de deurbel, lichtschakelaars, thermostaat, lichtsensoren, inbraakdoormelding naar de politie, ventilatiebediening lager plaatsen. Vaak kan dit in combinatie met domotica installaties en een veiligere elektrische kookplaat
 • 12) Tuin onderhoudsarm maken (dus geen gras/ eenjarige planten/ perken)
 • 13) Schuifdeuren in plaats van draaideuren in de kunststof kozijnen maken
gelijksvloer wonen

Niet al deze verbouwingen / aanpassingen zijn direct noodzakelijk omdat sommigen later ook snel te realiseren zijn (noodoproep) of snel verouderen (domotica installaties). Daarnaast zal ook de mobiele telefoon/ smartphone steeds meer kunnen. Dit is een voorbeeld van een verbouwplan voor gelijkvloers wonen:

Domotica

Deze plattegrond is erg geschikt om een woning echt geschikt te maken om er nog heel lang in te blijven wonen. Wellicht wel tot je 100e jaar of nog ouder. De indeling van een huis zonder trap, dorpels en lastig te openen deuren is het belangrijkste en met domotica voorzieningen kun je extra comfort toevoegen aan de woning.

Huis elektronisch aansturen

Domotica voorzieningen in huis zijn vaak technische/ electronische ‘dingen’ die het makkelijker maken om te wonen in huis. Denk hierbij aan een videofoon slimme deurbel, veegschakeling voor verlichting en elektronische besturing van de gordijnen. De kwalificatie ‘comfort’ is wellicht een beetje een understatement want de leveranciers willen je doen geloven dat alles met domotica is op te lossen 😉 Maar goed, genoeg over lastige termen, laten we maar doorgaan met een praktijkvoorbeeld.

Halsoverkop verhuizen

Ralf en Sabine hebben bij een van hun moeders meegemaakt dat plotseling alles in een stroomversnelling kwam na een val van de trap van de op een-na-laagste trede. Hierdoor was ze gedwongen om te verhuizen omdat traplopen na revalidatie eigenlijk niet meer mogelijk was. Ze moest hierdoor apart gaan wonen van haar man terwijl dat bij een gelijkvloerse woning niet nodig was geweest. Wellicht ken je zelf ook zo’n situatie.

Slaapkamer naar beneden halen

Om de slaapkamer naar beneden te halen moet er uiteraard ruimte zijn in het bestaande huis of een kleine aanbouw gemaakt worden. Feitelijk maak je gewoon een nieuwe slaapkamer en badkamer en laat je boven alles in tact. Vaak wordt ook de garage of schuur gebruikt om de slaapkamer beneden maken.

Waarde huis

Je wilt door deze verbouwing natuurlijk wel wat waarde voor het huis creëren. Je wilt in ieder geval zeker geen waardeverlaging veroorzaken. Een huis met slaapkamer beneden kan snel als seniorenhuis gezien worden. Daarom zou ik de kamer zoveel mogelijk uit het zicht plaatsen zodat visite deze ruimte niet direct ziet. Als je de indeling zo maakt dat het niet opvalt en deze niet heel onlogisch is, dan zit je vaak al een heel eind in de goede richting.
De slaapkamer kun je maken in:

 • Garage die tegen het huis aanzit
 • Garage die niet tegen het huis aanzit
 • In de woning (bv studeerkamer, bijkamer, bijkeuken, aanbouw etc)
 • In een nieuwe aanbouw

Slaapkamer in garage

In een garage van 6 bij 3 past een slaapkamer van 3 bij 3,5, een aangrenzende badkamer met douche en wastafel en een halletje. Als je dit drempelloos uitvoert en als deze geschakeld is tegen het huis dan is het redelijk eenvoudig te realiseren. Dakisolatie, dubbel glas en spouwmuurisolatie is wel aan te raden. Een lichtkoepel in een plat dak geeft licht in de badkamer en/of slaapkamer wanneer je geen ramen in de gevel extra wilt maken en eventueel moet de vloer geïsoleerd worden. Let bij vloerisolatie op de vloerhoogte want je wilt natuurlijk geen drempels creëren. Een schuifdeur tussen de badkamer en de slaapkamer is het makkelijkste i.v.m. een eventuele rolstoel en deze kun je relatief eenvoudig in een tussenwand van hout of gips maken. Let wel op alle deurbreedtes voor de rolstoelbreedte en draaicirkels naar de deuren toe.

Slaapkamer op begane grond

Een slaapkamer in huis plannen zorgt vaak voor problemen omdat de woonkamer en/of keuken echt kleiner wordt en ze niet echt privé liggen. Bij een groot huis kan het uiteraard vaak makkelijker. Hier zie je een gelijkvloerse woning met veel ruimte en luxe:

Slaapkamer in aanbouw

Een duurdere oplossing is een nieuwe aanbouw maken voor de slaapkamer en badkamer. Hierdoor kun je hem precies naar je zin maken en direct goed isoleren en oriënteren t.o.v de tuin. Een groot voordeel vind ik zelf dat je deze verbouwing in fases kunt doen. Als je een aanbouw laat zetten met aansluitingen voor de badkamer (afvoer, warm en koud water, toevoer, vloerverwarming en rekening houdt met de toegang kun je hier prima eerst nog een hele poos van genieten als aanbouw aan de woonkamer. Indien nodig kun je relatief snel laten ombouwen tot slaapkamer en badkamer door tussenwand, deuren en sanitair te plaatsen. Daarnaast kun je de rest van het huis ook eenvoudig aanpassen met onder andere automatische deuropeners of als je dat te ver vindt gaan: terug gebogen deurklinken zodat je niet blijft haken met je mouw.

Badkamer op begane grond

Een badkamer op de begane grond is vaak met het oog op later en dan wil je zo weinig mogelijk obstakels hebben maar wel alle luxe. De meeste badkamers hebben aan een wastafel, douche en toilet meer dan genoeg. Hoe voller je hem daarna maakt hoe lastiger het is en de wastafel moet ook een vrije ruimte eronder hebben voor de rolstoel. Naast drempelloos moet je ook een rolstoel binnen kunnen draaien en beugels kunnen monteren op de wanden. Denk ook aan ruimte voor een opklapbaar douchezitje. Een vaste douchewand is minder handig i.v.m. verzorging onder de douche in de toekomst en de arbo voor thuiszorg eist een vrije ruimte aan minimaal 2 zijdes en liever nog 3 zijdes. Ook de wastafel moet een vrije zijruimte hebben dus een wastafel en douchekop naast elkaar werkt hierin positief voor beide.

Lekker lang blijven wonen in je eigen huis

De kosten van deze verbouwing zijn natuurlijk niet laag maar door wat tijd en geld te investeren kun je wellicht langer blijven wonen in je eigen huis en dat is voor de meeste mensen die ik ken onbetaalbaar. Ralf en Sabine konden de badkamer en slaapkamer op de begane grond maken in de garage en dat was perfect.

Aannemer inschakelen: gratis offertes

Van plan om een woning te bouwen of verbouwen? Vul ons formulier in en ervaren aannemers nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou bouw of verbouw kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes