Woning levensloopbestendig maken | Het huis toegankelijk maken

Heb je de wens om je eigen huis om te bouwen tot een levensloopbestendige woning? Dan kan het wellicht handig zijn om dit artikel te lezen. We leggen je haarfijn uit wat een levensloopbestendige woning is, waar het aan moet voldoen én welke financiële mogelijkheden er zijn!

woning levensloopbestendig maken

Wat is een levensloop woning?

Een levensloopwoning is een woning die gemaakt is voor alle levensfasen. De woningen zijn meestal te herkennen aan aanpassingen die de veiligheid en toegankelijkheid verhogen. 

Wat betekent levensloop bestendig wonen?

Levensloopbestendig wonen betekent dat je in een woning woont die zodanig is ingericht dat het geschikt is voor bewoning gedurende alle levensfasen.

Deze woningontwerpen zijn toegankelijk voor allerlei verschillende soorten bewoners en maken langdurig zelfstandig wonen mogelijk.

Wat is levensloopbestendig bouwen?

Een woning die levensloopbestendig gebouwd is beschikt over de volgende kenmerken: toegankelijkheid, veiligheid, functionaliteit, technologische ondersteuning en duurzaamheid.

Het voordeel daarvan is dat je mogelijk langer zelfstandig thuis kunt blijven woning, ook bij onvoorziene veranderingen.

Toegankelijkheid

Een levensloopbestendige woning kenmerkt zich doordat het weinig tot geen trappen heeft, geen drempels bevat en beschikt over brede gangen en deuren.

Doorgaans bevinden alle kamers zich op de begane grond waardoor de woning gemakkelijk toegankelijk is, ook voor rolstoelgebruikers.

Veiligheid

Een levensloopbestendige woning is voorzien van diverse veiligheidsmaatregelen, zoals voldoende verlichting, leuningen, antislipvloeren en handgrepen op strategische locaties zoals de badkamer, toilet en slaapkamer.

Als de woning een trap heeft is deze vaak uitgerust met antislipmatten, trapleuningen en indien nodig zelfs een traplift. Rondom zit- of ligmeubels kan voor een tillift gekozen worden.

Functionaliteit

Het ontwerp van een levensbestendige woning is zodanig ingedeeld dat alle ruimtes gemakkelijk toegankelijk zijn. Denk hierbij aan kozijnen die ruim genoeg zijn voor een rolstoel of het toevoegen van verlaagde drempels.

woning levensloopbestendig maken

Technologische ondersteuning

De woning bevat daarnaast een aantal technologische voorzieningen zoals een slimme thermostaat, spraakgestuurde apparaten, beveiligingscamera’s, elektrische deuropeners etc.

Duurzaamheid

Een levensloopbestendige woning bestaat uit duurzame materialen om de energie-efficiëntie te verbeteren en de levensduur van de woning te verlengen. Dit omvat onder meer geïsoleerde muren, daken en vloeren, evenals het gebruik van elektrische kookapparatuur in plaats van gas.

Waarom een bestaande woning levensloopbestendig maken?

Een levensloopbestendige woning is een woning die is aangepast of verbouwd om de woning zo te maken dat de bewoners er nog vrijwel hun hele leven in kunnen blijven wonen, ook als er zorg nodig is of bewoners slecht ter been worden.

Als je levensloopbestendige maatregelen treft, hoef je nooit meer te denken aan verhuizen, want een levensloopbestendige woning is er voor je hele leven en levensloop nog.

Benieuwd naar de kosten van een aannemer?
Wij brengen je in contact met ervaren aannemers uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en helpen jou met het bouwen of verbouwen van jouw woning, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk aannemer prijzen

Met het oog op de toekomst

Er zijn veel manieren om een woning levensloopbestendig te maken. Dat is erg handig, omdat je dan veel tijd, moeite en geld bespaart de rest van je leven.

Je bestaande woning aanpassen naar een levensloopbestendige woning is dan zeker iets om al snel aan te gaan denken.

Levensloopbestendige woning en subsidie

In Nederland is het mogelijk om subsidie te krijgen voor het maken van een levensloopbestendige woning. De overheid voert beleid ter bevordering van duurzaamheid en streeft ernaar om mensen zo lang mogelijk in staat te stellen zelfstandig thuis te blijven wonen.

Gezien de vergrijzing in ons land in combinatie met de uitdagingen in de zorgsector, zou dit ook haast niet anders kunnen.

Waar moet je aan voldoen?

Om te weten te komen of je hiervoor in aanmerking komt, kun je het beste de volgende dingen doen:

  • Overheidswebsites raadplegen
  • Contact opnemen met de plaatselijke gemeente
  • Advies aan een specialist vragen
  • De voorwaarden controleren

Hier kun je alle benodigde informatie terugvinden en alle mogelijkheden bespreken, zodat je tijdens het aanpassen van de woning niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Hypotheek voor een woning levensloopbestendig maken

Het kan zijn dat je bij het levensloopbestendig maken van een woning mogelijk recht hebt op een hypotheek. Wel is het handig om je er bewust van te zijn dat de voorwaarden hiervoor per situatie kunnen verschillen. Hieronder hebben we de mogelijke opties voor je op een rijtje gezet:

  • Hypotheek met extra financiering voor renovaties
  • Duurzaamheidslening
  • Overwaarde benutten
  • Financiële regelingen

Aannemer inschakelen: gratis offertes

Van plan om een woning te bouwen of verbouwen? Vul ons formulier in en ervaren aannemers nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou bouw of verbouw kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes