Kosten grote dakkapel | Verschillende opties en resultaten

Een ruime dakkapel biedt diverse voordelen, waaronder het vergroten van de hoeveelheid licht en ruimte in een kamer, evenals het verhogen van de waarde van de woning. Maar welke aspecten zijn eigenlijk van primair belang om rekening mee te houden? Ontdek het in dit artikel!

kosten grote dakkapel

Voorbeelden van grote dakkapellen

Het plaatsen van een 3, 4 of 5 meter brede kunststof dakkapel biedt diverse voordelen, waaronder:

 • 1. Waardevermeerdering van je woning: Een 3, 4 of 5 meter brede kunststof dakkapel maakt je huis aantrekkelijker bij een eventuele verkoop, wat kan resulteren in waardestijging van de woning.
 • 2. Flexibiliteit in de indeling van kamers: Met een kunststof dakkapel van deze omvang kun je bestaande kamers opnieuw indelen. Je kunt bijvoorbeeld twee kamers samenvoegen tot één grote en lichte ruimte met behulp van een enkele dakkapel, of van een grote, donkere kamer twee kleine en lichte kamers maken.
 • 3. Efficiënte uitbreiding van de woning: Het plaatsen van grote dakkapellen biedt een kostenefficiënte manier om extra bruikbare vierkante meters te creëren onder een schuin dak.
 • 4. Diverse ontwerpmogelijkheden: Er zijn verschillende uitvoeringen en opties beschikbaar, zoals een schuin dak, nokverhoging of verlegde nok, waarmee je de grote dakkapellen naar jouw wensen kunt aanpassen.
 • 5. Prefab of traditionele bouw: Je kunt kiezen tussen prefab of traditionele bouwmethoden. Prefab grote dakkapellen kan kosten besparen en de installatie is binnen één dag voltooid.
 • 6. Extra ruimte en daglicht: De dakkapel biedt extra leefruimte en brengt veel natuurlijk licht in de ruimte.
 • 7. Verbeterde ventilatie: Goede ventilatie in de dakkapel draagt bij aan een gezonder leefklimaat. Je kunt extra ventilatieroosters laten installeren.
 • 8. Diverse raamindelingen: Een standaard dakkapel, bijvoorbeeld van 4 meter breed, biedt doorgaans ruimte voor 4 tot 5 ramen. Je hebt de keuze tussen vaste ramen en draai- kiep ramen, waardoor je de indeling naar jouw voorkeur kunt aanpassen.

Een enkele dakkapel of twee kleine dakkapellen

Dakkapellen van 3, 4 of 5 meter breed kunnen minder duur zijn dan twee kleinere dakkapellen, afhankelijk van jouw wensen en eisen. Over het algemeen maakt het weinig verschil of je kiest voor een dakkapel op een plat dak of dakkapel op een schuin dak.

Het visuele aspect van een op maat gemaakte dakkapel is echter van belang. Over het algemeen oogt een grote dakkapel mooier en geeft het je huis meer uitstraling dan twee kleinere dakkapellen. Het kan je huis een luxueuzere uitstraling geven.

Een ander voordeel van één grote dakkapel is dat deze doorgaans gemakkelijker te onderhouden is. Bij twee dakkapellen die dicht bij elkaar zijn geplaatst, kan het schoonmaken bemoeilijkt worden. Bovendien hebben twee dakkapellen meer oppervlakken die periodiek schoongemaakt moeten worden in vergelijking met een grote dakkapel.

kosten dakkapel groot

Dakkapel samen met de buren

De maximale afmeting van een traditionele dakkapel is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de breedte en hoogte van je dak, evenals de ruimte aan de voor- of achterzijde van je woning. Een 4 meter brede dakkapel is zeker aanzienlijk in omvang. Als je huis een smal dakvlak heeft of een kleinere woning is, kan een dakkapel van deze breedte mogelijk te groot zijn.

In dergelijke gevallen kan het een optie zijn om samen met je buren te overwegen om een dakkapel te plaatsen. Hierdoor kunnen jullie beiden profiteren van een lagere kostprijs omdat de kraan maar een keer hoeft te komen.

Extra opties voor je grote dakkapel

Het kiezen van de juiste elementen voor je grote dakkapel is inderdaad een belangrijk aspect bij de bouw ervan. Hier zijn enkele extra’s en elementen om te overwegen bij het ontwerpen van je dakkapel:

 • 1. Draairamen: Naast vaste ramen kun je draairamen overwegen, zoals draai- kiep ramen, die zowel kunnen worden geopend als op een kier gezet voor ventilatie.
 • 2. Horren: Insectenhorren voor de ramen zijn handig om ongewenste bezoekers buiten te houden, terwijl je de ramen open laat voor frisse lucht.
 • 3. Rolluiken: Rolluiken kunnen de dakkapel beschermen tegen fel zonlicht, warmte en nieuwsgierige blikken. Ze bieden ook extra isolatie.
 • 4. Zonwering: Denk aan zonneschermen, rolgordijnen of jaloezieën om te helpen met de lichtregulering en privacy.
 • 5. Isolatie: Zorg voor hoogwaardige isolatie om te helpen bij het handhaven van een comfortabele temperatuur in de dakkapel gedurende alle seizoenen.
 • 6. Verlichting: Overweeg de plaatsing of toevoeging van ingebouwde verlichting in het plafond of wanden van de dakkapel voor sfeer en functionaliteit.
 • 7. Elektrische bediening: Automatiseringsopties voor ramen en rolluiken kunnen handig zijn voor gemakkelijke bediening.
 • 8. Afwerking: Kies een afwerking die bij de stijl van je huis past, zoals de kleur van de kunststof kozijnen en de buitenbekleding.

Het is belangrijk om al deze aspecten zorgvuldig te overwegen om ervoor te zorgen dat je dakkapel zowel functioneel als esthetisch aan je behoeften voldoet.

Benieuwd naar de kosten van een grote dakkapel?
Wij brengen je in contact met ervaren dakkapel installateurs. Ontvang kosteloos offertes en ontdek wat een grote dakkapel kost. Vergelijk de prijzen!
arrow Vergelijk dakkapel prijzen

Toegestane afmeting voorgevel

De regels voor het bebouwen van de voorgevel variëren tussen gemeenten. Over het algemeen mag 50% van de voorgevel standaard bebouwd worden, maar sommige gemeenten hanteren afwijkende percentages, zoals maximaal 30% of 70%.

Het is verstandig om vooraf contact op te nemen met je gemeente om op de hoogte te zijn van de specifieke regels die ze hanteren, om problemen te voorkomen. In bepaalde gevallen is ook een vergunning nodig voor het plaatsen standaard afmetingen van een grote dakkapel.

Mag een grote dakkapel vergunningsvrij geplaatst worden?

Bij het plaatsen van een vergunningsvrije grote dakkapel, zelfs van 4 meter breed, zijn er bepaalde eisen waaraan je moet voldoen:

 • 1. Kies bij voorkeur voor een dakkapel met een plat dak.
 • 2. Het platte dak van het grote dakkapel moet minstens 0,5 meter vanaf de nok van het hoofddak liggen.
 • 3. Plaats de gewenste 4 meter brede dakkapel aan de achtergevel.
 • 4. Houd een minimale afstand van 0,50 meter tussen de rand van het dak en de grote dakkapel. Deze afstand wordt vaak gemeten vanaf het boeiboord of de zijkant.
 • 5. De ruime dakkapel moet op een minimale afstand van 0,50 meter vanaf de onderkant van het dak of de dakgoot worden geplaatst. Verticaal gemeten mag deze afstand niet minder dan 1 meter zijn.
 • 6. De hoogte van de dakkapel mag maximaal 1,75 meter zijn, wat 25 cm hoger is dan voorheen toegestaan was.

Als je niet voldoet aan deze punten dan zul je hoogstwaarschijnlijk een vergunning voor de dakkapel nodig hebben.

Kosten grote dakkapellen

Een grote dakkapel op het dak kost gemiddeld ongeveer € 9.350, inclusief montage en BTW, voor een prefab dakkapel van 4 meter. Het is belangrijk op te merken dat een maatwerk dakkapel doorgaans meer kost dan een prefab dakkapel, omdat het langer duurt om ter plaatse een op maat gemaakte grote dakkapel te bouwen.

De uiteindelijke kosten kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals het materiaal, de afmetingen, de afwerking en eventuele extra opties die je wilt toevoegen aan de dakkapel. Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende aannemers om een nauwkeurige prijsopgave te krijgen op basis van je specifieke wensen en de kenmerken van je huis.

Ontdek de kosten van een grote dakkapel

Wil je een grote dakkapel op je woning laten plaatsen en ben je benieuwd wat de kosten zijn? Vraag offertes aan, vergelijk de prijzen en bespaar op je dakkapel!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Gewenste breedte

2*. Gewenst materiaal

3*. Gewenste model dakkapel

4*. Is de woning in bezit?

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes