Dakpannen folie | Waarom is dat een goed idee?

Overweeg je folie onder je dakpannen te laten plaatsen? Deze beslissing kan aanzienlijke voordelen bieden op het gebied van isolatie voor je dak. In dit artikel verkennen we de redenen waarom dakpannen folie een praktische keuze kan zijn, met de nadruk op de informatieve aspecten en de impact op de isolatie-efficiëntie van je huis. Bekijk de dakpannen.

Dakpannen folie

Isolerende dakpannen folie

Isolerende dakfolie is een dunne laag materiaal die onder de dakbedekking, zoals dakpannen, wordt aangebracht om de isolatiewaarde van een dak te verbeteren. Deze folie dient als een extra isolatielaag en heeft als doel warmteverlies te verminderen en de energie-efficiëntie van een woning te bevorderen. 

Wel of geen dakfolie onder dakpannen aanbrengen?

Als je ervoor kiest om folie onder dakpannen te laten plaatsen, betekent dit dat deze niet direct op zichzelf een isolerende werking heeft. Wat voor nut heeft deze folie dan wel vraag je je nu misschien af?

De folie onder dakpannen zorgt ervoor dat het huis beschermd wordt tegen vocht en dat er een beter leefklimaat ontstaat. Als je naast de folie andere isolatiematerialen aanbrengt onder het dak en in de rest van de woning, dan stimuleert de folie onder de dakpannen de werking daarvan.

De folie zorgt ervoor dat de andere isolatiematerialen die gebruikt worden onder de rest van het dak, niet nat worden en dat het vocht daar niet in door kan dringen.

Problemen met dakpannen folie?
Vragen over dakpannen folie? Stel ze aan experts in jouw regio.
arrow Ontvang offertes

Kosten folie isolatie dak

De prijs voor het installeren van dakfolie onder de dakpannen varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals het dakoppervlak, de bereikbaarheid en het type folie. De materiaalkosten schommelen meestal tussen € 10,- en € 16,- per vierkante meter.

Dampfolie dak isolatie

Soorten folie dak isoleren

Bij het overwegen van folie onder dakpannen voor isolatie, kun je kiezen uit verschillende soorten. Deze variëteit biedt flexibiliteit om aan te sluiten bij specifieke isolatiebehoeften. Opties omvatten dampdoorlatende folie, dampremmende folie en waterdichte dampopen folie. Elke variant heeft unieke eigenschappen die variëren op basis van het klimaat, de dakconstructie en gewenste isolatie-effectiviteit.

Waterkerende dampopen folie aanbrengen

Waterkerende dampopen folie, geschikt voor daken met een helling vanaf 25 graden, bestaat uit kunststof stroken die overlappend en om en om worden geplaatst voor optimale afdichting.

Aangebracht op het dakbeschot, zijn verschillende varianten beschikbaar. Het voorkomt effectief vochtinfiltratie bij regen of sneeuw, neemt minimale ruimte in beslag en bevordert de isolatie van de woning.

De folie heeft twee zijden: een zwarte en een reflecterende zijde. Bij installatie onder dakpannen moet de zwarte zijde naar buiten worden gericht, terwijl de reflecterende laag aan de onderkant komt, bevestigd aan het bestek direct onder de pannen. Er moet altijd 2,5 centimeter ruimte vrij blijven onder de folie aan de onderkant.

Waterkerende dampdoorlatende folie aanbrengen

Waterkerende dampdoorlatende folie, een kunststofvariant aangebracht in kruispatroon onder dakpannen, verbetert de isolatie. Het is gemaakt van polyestervezels en voorkomt het vocht in andere isolatiematerialen tijdens regen of sneeuw, minimaliseert warmteverlies en heeft een reflecterende zijde om opstijgende warmte terug te kaatsen.

Voordelen van deze folie zijn een extra goed geïsoleerd dak, wat resulteert in minder stookkosten en een milieuvriendelijkere aanpak. Bij installatie bevindt de dampdoorlatende dakfolie zich aan de warme zijde van het dak, onder het isolatiemateriaal, met een spouw van ongeveer 30 millimeter voor optimale prestaties.

Dampremmende folie aanbrengen

Dampremmende folie, cruciaal voor verbeterde vochtregulatie in dakconstructies, wordt aan de warme zijde van de isolatielaag aangebracht. Deze dunne en flexibele folie, meestal van materialen zoals polyethyleen, voorkomt dat waterdamp vanuit de woning in de dakconstructie doordringt.

De installatie vindt plaats direct onder de afwerking van het plafond of de binnenbekleding van het dak, waardoor wordt voorkomen dat waterdamp condenseert in het isolatiemateriaal en de dakconstructie.

Folie

Belangrijke aandachtspunten bij aanbrengen dakisolatie folie

  • Als je folie gaat aanbrengen, is het belangrijk om met de volgende zaken rekening te houden. Dit geldt natuurlijk voor beide soorten folie onder dakpannen.
  • Breng de folie op de juiste manier aan, afhankelijk van het type, met kleine overlap of kruiselings, zoals aangegeven op de verpakking of in de gebruiksaanwijzing.
  • Kies kwalitatieve folie die duurzaam is en bestand is tegen beschadigingen, vermijd dunne folie die gemakkelijk scheurt.
  • Plaats waterkerende dampopen folie direct onder de dakpannen (aan de koude zijde) en waterkerende dampdoorlatende folie aan de warme zijde, onder andere isolerende materialen.
  • Zorg ervoor dat de reflecterende zijde van de folie aan de onderkant zit om de warmte effectief te weerkaatsen.
  • Plaats de waterkerende zijde van de folie aan de bovenkant om waterinfiltratie door regen en sneeuw te voorkomen en te voorkomen dat het in de woning terechtkomt.
  • Heb je een dakkapel of andere ramen in het dak zitten, die dus tussen de pannen bevestigd worden? Zorg er dan altijd voor dat de folie op die punten goed bevestigd wordt en dat je er geen openingen of kieren in laat zitten waardoor het vocht alsnog binnen kan dringen.

Waterkerende folie onder dakpannen zelf bevestigen of laten doen?

Als je zelf een nieuwe woning aan het bouwen bent, is het belangrijk dat je van tevoren goed bekijkt welk isolatiemateriaal je wilt aanbrengen onder de dakpannen. Win vooraf voldoende informatie in en zorg ervoor dat je het juiste materiaal aanschaft.

Bespaar hier nooit op want isolatie is erg belangrijk en de investering meer dan waard. Weet je niet zo goed hoe je zelf het beste de folie onder dakpannen kunt aanbrengen? Dan kun je dit natuurlijk ook altijd aan een vakman of -vrouw overlaten.

Huis renoveren of verduurzamen

Wil je je woning goed isoleren en verduurzamen? Dan hoort het dak daar zeker ook bij. Als je een eigen huis hebt, probeer dit dan zo goed mogelijk te isoleren. Is het dak bijvoorbeeld aan vervanging toe en wil je er nieuwe dakpannen op leggen?

Zorg dan ook altijd voor het juiste isolatiemateriaal dat je eronder aanbrengt. Gaat je verhuurder de daken vervangen? Informeer dan altijd wat ze eraan gaan doen en probeer af te dwingen dat ook het dak zo duurzaam mogelijk en op de beste wijze wordt geïsoleerd.

Je zult jarenlang plezier hebben van een goed geïsoleerd dak, dus het is de investering meer dan waard.

Dakpannen folie nodig?
Vraag professioneel advies en offertes.

Veelgestelde vragen

Is dampopen folie noodzakelijk?

+
Om ervoor te zorgen dat vocht uit de constructie kan ontsnappen, is dampopen folie nodig. Dit type folie wordt aan de buitenkant van de woning aangebracht en voorkomt schimmel en rotting door vocht effectief af te voeren. Dampopen folie is geperforeerd, waardoor vocht via kleine gaatjes naar buiten wordt geleid.

Welke folie binnenkant dak?

+
Dampdichte folie wordt aan de binnenzijde van een dak of gevel geplaatst, bekend als de warme zijde. Deze folie wordt vaak gebruikt in wanden met een verhoogde vochtigheidsgraad, zoals in badkamers, sauna’s of binnenzwembaden.

Welke folie onder de dakpannen?

+
Een waterdichte dampopen folie is de optimale keuze, omdat deze folie het binnendringen van water van buitenaf vermindert en tegelijkertijd een efficiënte afvoer van damp van binnenuit mogelijk maakt.

Wanneer dampremmende folie?

+
Dampremmende en dampdichte folie worden steevast aan de warme zijde (binnenzijde) van een constructie geplaatst. Op deze locatie voorkomen ze dat vocht vanuit de binnenruimte doordringt in het isolatiemateriaal. Dit is vooral van belang in vochtige ruimtes zoals badkamers en sauna’s, waar aanzienlijke hoeveelheden waterdamp vrijkomen.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes