Alles over boeidelen op een dakkapel laten plaatsen

Boeidelen voor een dakkapel zijn cruciaal bij de plaatsing. Om ervoor te zorgen dat de dakkapel mooi aansluit op de woning en een nette afwerking heeft, worden boeidelen gebruikt. Ontdek wat een boeideel voor een dakkapel inhoudt en hoe deze het beste geplaatst kan worden.

Dakkapel boeidelen

Wat is een boeideel dakkapel?

Een boeideel vormt een type dakrandafwerking, gebruikt rond de dakgoot, onderkant van een plat dak, of rond het dak van een dakkapel. Het dient ter bescherming en afwerking van het dak. Een boeideel staat ook bekend als windveer of boeiboord.

Waarom kiezen voor een boeideel dakkapel?

Hieronder bespreken we waarom kiezen voor een boeideel dakkapel een waardevolle overweging is. Een boeideel vervult namelijk een dubbele functie:

Voor een nette afwerking

Het platte dak van de dakkapel vereist een nette afwerking aan alle zichtbare zijden, en het boeideel zorgt ervoor dat de dakkapel een strak en verzorgd uiterlijk krijgt.

Met een licht overstekende rand, door het overstekende dak, biedt het boeideel ruimte om de regenpijp discreet te integreren, waardoor deze minder opvalt of zelfs volledig aan het zicht onttrokken wordt. Zo krijgt de dakkapel zelf een mooie afwerking (aan de buitenkant in ieder geval, de binnenkant van de dakkapel afwerken is een heel ander verhaal).

Boeideel dakkapel biedt bescherming

De tweede functie van het boeideel op een dakkapel is dat deze het bouwwerk zelf beschermt tegen lekkage. Door de bevestiging tegen zowel de dakkapel als de dakpannen ontstaan er geen openingen, waardoor wind en regen geen kans krijgen om binnen te dringen. Dit voorkomt lekkage en houdt het huis en de dakkapel veilig.

Daarnaast zorgen de boeiboorden voor een hechte aansluiting op het dak, zonder kieren. Dit resulteert in een luchtdichte afsluiting, waardoor geen warmte verloren gaat. Zo blijft het binnen warm zonder onnodig energieverlies.

Kenmerken en toepassingen boeidelen dakkapel

Hieronder zullen we dieper ingaan op verdere gebruiken van boeidelen, waarbij zowel de praktische als visuele aspecten aan bod zullen komen.

Een boeideel heeft altijd een overstek

Bij een dakkapel steekt de bovenkant altijd een stukje over het bouwwerk zelf heen. Dit betekent dat het dak een aantal centimeter (soms wel 10, maar dit verschilt per dakkapel) over de ramen en het houtwerk heen komt te zitten. Hierdoor zit het boeideel dus ook verder naar voren.

De onderkant van het deel staat ook wel bekend onder de naam overstek. Deze zorgt ervoor dat de ramen minder snel nat en vies worden als het slecht weer is. Dit is niet alleen praktisch, maar zorgt er tevens voor dat de dakkapel zelf minder snel aan slijtage onderhevig is.

Sierlijst boeideel

In de dakkapellenwereld wordt een boeideel als sierlijst beschouwd wanneer het extra versierd is bovenaan de daktrim.

De daktrim is het bovenste profiel op het boeideel, belangrijk voor een stevige aansluiting van de dakbedekking. Vaak van aluminium (kraal of plat) of zink (kraal), met beperktere opties voor kunststof sierlijsten.

Boeidelen dakkapel

Wat is het beste materiaal voor boeidelen?

Een boeiboord op de dakkapel kan van verschillende soorten materiaal gemaakt worden waarbij vaak voor hout of kunststof wordt gekozen. Welk materiaal je kiest, is natuurlijk aan jou. Zowel hout als kunststof hebben bepaalde eigenschappen en zo hun voordelen.

We hebben de belangrijkste eigenschappen en verschillen tussen beide materialen voor een boeideel dakkapel voor je op een rijtje gezet.

Houten boeidelen voor op een dakkapel

Wanneer je voor houten boeidelen kiest voor op een dakkapel te plaatsen, ogen deze erg mooi. Hout heeft een warme uitstraling en het zorgt ervoor dat de dakkapel netjes afgewerkt is. Hout wordt vaak gekozen voor dakkapellen, ook bijvoorbeeld voor de wanden te maken.

Hout oogt mooi, maar heeft wel een paar nadelen: het kan na verloop van tijd vocht opnemen waardoor het uitzet en er minder goed uit gaat zien. Daarnaast heeft hout regelmatig onderhoud nodig zoals schuren en schilderen.

Als je dat geen probleem vindt, is kiezen voor houten boeiboorden zeker geen slecht idee.

Kunststof boeidelen voor op een dakkapel

Tegenwoordig kiezen velen voor kunststof boeidelen vanwege hun vochtbestendigheid, minimale kromtrekking en geringe onderhoudsbehoefte. Kunststof vereist slechts af en toe een sopje voor reiniging. Hoewel het wat minder warm oogt dan hout, zijn er nu materialen die bijna niet te onderscheiden zijn van hout. Bij kunststof boeidelen zijn er diverse aanbieders beschikbaar, waaronder bekende merken zoals Trespa en Keralit.

  • Trespa: Dit is een merk dat kunststof produceert door hout en papier samen te persen en aan elkaar te verbinden met een speciale hars. Het kost wat, maar je hebt er ook wat aan. Het is bijzonder duurzaam, weerbestendig en kleurvast. Daarnaast is het onderhoudsvrij. Dus als je voor Trespa boeidelen kiest voor de dakkapel, heb je er geen omkijken meer naar.
  • Keralit: Dit bedrijf maakt gerecyclede kunststoffen waarop een speciale (harde) toplaag wordt aangebracht. Voordeel van dit materiaal is dat het hard en duurzaam is en heel lang mee kan gaan. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en diverse structuren zodat er voor elke dakkapel wel een bijpassend boeideel te vinden is.

Kunststof kan ook hout vervangen

Overweeg kunststof als vervanging voor hout bij het vernieuwen van je dakkapel. Het is raadzaam om deze taak aan een professional over te laten. Als bijvoorbeeld het hout versleten is of de kozijnen geen dubbel glas hebben, informeer dan naar de mogelijkheden.

Een gespecialiseerd bedrijf meet een nieuwe dakkapel in, maakt deze op maat in de werkplaats en kan deze vaak in één dag vervangen. Zo minimaliseer je de tijd zonder afwerking en oogt je woning snel weer verzorgd en compleet.

Zelf doen of een bedrijf inschakelen?

Je vraagt voor het laten plaatsen van een dakkapel het beste eerst een aantal offertes aan. Bekijk deze goed en vergelijk ze met elkaar. Zo weet je meteen wat elk bedrijf te bieden heeft en wat je dit kost.

Je kunt ook bijvoorbeeld met je buren overleggen of zij ook een dakkapel willen laten plaatsen. Dit zorgt voor een mooie eenheid op het dak en jullie kunnen ook overwegen een grote dakkapel te laten plaatsen waarbij de twee delen aan elkaar worden geplaatst. Zo hebben jullie beiden een dakkapel en zijn de kosten vaak lager dan wanneer je twee losse exemplaren laat plaatsen.

Kies voor mooie boeidelen die jullie goed vinden en die gemaakt zijn van het materiaal dat je mooi vindt en dat prima bij de dakkapellen en de rest van de woning past.

Zelf de dakkapel plaatsen is ook een optie, maar dit raden we niet aan gezien de benodigde kennis en de gevaren die hierbij kunnen ontstaan.

Benieuwd naar de prijzen van dakkapel boeidelen?
Wij brengen je in contact met ervaren dakkapel installateurs die je advies geven over dakkapel boeidelen. Vraag verschillende offertes aan, vergelijk de prijzen en bespaar op jouw dakkapel!
arrow Vergelijk dakkapel prijzen

Veelgestelde vragen

Hoe zitten boeidelen vast?

+
Je kunt ze vastmaken met houten schroeven, losse dop- of Trespa-schroeven, of dakpanplaat-schroeven in dezelfde kleur als het paneel. Een andere optie is bevestiging met polymeerlijm, afhankelijk van het te verlijmen oppervlak.

Wat kost een boeiboord dakkapel vervangen?

+
Het vervangen van oude boeidelen of windveren kost tussen de € 50,- en € 110,- per meter, inclusief arbeidsuren en gebruikte materialen door de specialist.

Wat is de hoogte van een boeideel op het dak?

+
De hoogte van het boeideel varieert, meestal tussen 20 en 26 cm, afhankelijk van de dikte van de isolatie in uw dak.

Offertes voor dakkapel boeidelen vergelijken

Boeidelen zijn belangrijke onderdelen van een dakkapel en kunnen niet ontbreken. Ben je benieuwd naar de prijzen? Vul het formulier in, ontvang gratis offertes van verschillende specialisten en vergelijk de prijzen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Gewenste breedte

2*. Gewenst materiaal

3*. Gewenste model dakkapel

4*. Is de woning in bezit?

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes