De beste multidetector is handig als je moet boren in muren waarvan je niet weet wat erachter zit. De detector zal spanningvoerende leidingen, metaal en dergelijke herkennen (hoorbaar en zichtbaar) wanneer deze er overheen wordt bewogen. De meeste multidetectors hebben een stevige behuizing en kunnen dus tegen een stootje.
De winnaar
- Werkt echt goed (mist geen enkele leiding)
- Voorkomt veel problemen met springende leidingen
- Heeft detectie voor alle materialen met verschillende meetscenario’s
- Oplaadbaar
- nauwkeurig tot 6 cm diep
- Duur
Onze Conclusie

Hij kan echt alle leidingen vinden:
- Staal, tot 120 mm (dus met elektra, gas of water erin)
- Koper, tot 120 mm
- Elektrabuizen en andere stroomvoerende leidingen, tot 60 mm
- Houten onderconstructies, tot 38 mm
Deze heeft een nauwkeurigheid van circa 10 mm en een uitschakelautomaat van 5 minuten dus hij zal nooit stiekem leeglopen als je hem vergeet uit te zetten: handig!
Beste leidingzoeker
BOSCH PROFESSIONAL GMS120 Multidetector – Detecteert leidingen tot 120 mm diep. De detector die geschikt is voor alle materialen. Hij werkt zowel met accu als met standaard alkalinebatterijen. Het detecteren op de kleinste ruimtes is mogelijk. Hij heeft een Center finder, voor de precieze lokalisatie van het midden van het object.
Er zijn eenvoudige keuzes voor verschillende meetscenario’s. Hij kan objecten detecteren tot een materiaaldiepte van die 12 cm en dat is belangrijk omdat dit dieper is dan veel andere modellen. Hij laat dit met een akoestisch en optisch waarschuwingssignaal weten wanneer objecten in de muur gevonden zijn.
Hij schakelt na 5 minuten automatisch uit. Deze detector werk tot ongeveer 1 cm nauwkeurig en kan 6 cm diep meten. De totale set zit in een handige opbergkoffer.
Multidetector met korting op 1 October kopen?
Bij deze shop kun je met vertrouwen jouw Multidetector bestellen.
Scherpe prijs. Snel in huis.
Beste multidetector test
Een multidetector word gebruikt om verschillende leidingen te detecteren in muren, vloeren en plafonds. Dus wil je gaten boren in een muur, of juist weten waar de leidingen zijn, of een nieuwe deuropening maken? Dat zijn precies de klussen thuis die je slim en met de nodige voorzichtigheid moet doen. Zeker als je de leidingen oorspronkelijk niet zelf hebt aangebracht en niet weet waar alles precies zit (revisietekeningen zijn vaak niet nauwkeurig). Ook weet je wellicht niet hoe kolommen (hout, steen of staal), balken, gewelven of steunbalken geplaatst zijn. Je weet namelijk niet precies waar de water-, elektriciteit- of gasleidingen zitten. Ook de telefoonkabels en coaxkabels zijn vaak ook goed verstopt in de wanden.
Soorten
Je hebt meerder soorten detectors. Je hebt modellen voor de profs en types die meer zijn gericht op doe-het-zelvers. Bij aannemers, wegenwerken of grote bouwwerken worden zelfs grote industriële leidingzoekers ingezet. Denk dan aan apparaten van duizend euro en meer en deze laten we hier buiten beschouwing. Dit zijn de 3 soorten detectors:
1) Muurzoekers die we hier in het artikel bekijken. Naast elektriciteitsleidingen kun je ook de constructie van de muur te bepalen. Daarmee kun je zien waar kolommen en balken precies zijn, waar gewelven lopen, of waar een gipsmuur precies met houten balken gestut is. De modellen hierboven zijn deze en gericht op de klusser/ doe-het-zelver die graag zelf klust.
2) Net iets andere detectors: kabeltracers. Dat zijn leidingzoekers waarmee je het elektriciteitsnet in huis in kaart helpt te brengen. Het is dus handig als je geen elektrische tekening/ revisieplan van je woning hebt. Zo’n kabel tracer gebruik je dan om zonder voorkennis toch dat plan tot in detail op te stellen. Het werkt eigenlijk heel simpel en contact uiteindelijk met dat plan met een professionele elektricien. Hij zal helpen om de vervolgvragen omtrent je elektriciteit in je huis te helpen oplossing.
3) Grondscanners. Als er in of buitenshuis (wellicht) leidingen in de grond zitten, dan heb je een speciale grondscanner als leidingzoeker nodig. Die kunnen namelijk wel een meter diep in de grond aanwezig zijn. Met deze scanners kun je dan ook bepalen met welke kabel je precies te maken hebt. Ook de richting wordt aangegeven en dat is handig bepalen. Dit zijn dure modellen en zee helpen je om bijvoorbeeld waterlekken te voorkomen. Dat kan namelijk makkelijk gebeuren als je met een drilboor een laag beton wegfreest of gewoon in de tuin wilt graven.
In de praktijk en dus ook in het vervolg van het artikel zie je geen eenduidige benamingen. Ook in webshops gebruiken ze allerlei termen. De tip: kijk gewoon naar ‘wat hij meet’.
Waar gebruik je een multidetector voor?
Bij een lekkage van water of gas heb je echt een probleem. Je moet plots een loodgieter bellen en dan betaal je de hoofdprijs en de schade is niet verzekerd (eigen klussen in huis worden altijd uitgesloten). Na het lek zal je de muur moeten open kappen om de leiding vrij te leggen. Het gat moet zo groot worden dat je ook de ruimte hebt om een koppeling aan te brengen. Voor de toekomst is dit lastig want je wilt in principe geen koppelingen voor water, gas en elektra in een muur, vloer of plafond hebben. Vooral koppelingen voor een elektrische vloerverwarming in een vloer is vaak een bron voor toekomstige problemen. Gebruik de leidingzoeker dus echt altijd, ook al je ‘zeker weet’ dat er geen leiding loopt.
Als je elektra raakt krijg je een schok en zal (als het goed is) de aardlek uitschakelen. Om gaten te boren of een muur of vloer wat open te maken, neem je dus het liefst de nodige tijd.
Dit is typisch zo’n stuk gereedschap die verschillende namen heeft. Je hoort ook wel leidingzoeker, detectieapparaat, muurzoeker en muurscanner genoemd. Hij zendt een elektronisch signaaltje uit die signalen oppakt van metaal en andere materialen. Hij reageert op de dichtheid en de samenstelling van de materialen in de vloer, muur en plafond. Deze signalen weerkaatsen op alles in de muur en de ondervonden weerstand van steen en de andere materialen geven het signaal van ‘leiding gevonden’. Dit geeft de detector weer op het schermpje.
Natuurlijk kun je deze positie van kabels en leidingen in muren, plafonds en vloeren zelf in kaart gaan brengen om alles in je hele huis te gaan vastleggen op tekening. Zo weet je voor de toekomst precies wat waar zit. Zo kun je dus met deze leidingzoeker soorten je volledige elektriciteitsnet van huis in kaart brengen. Zo kun je voor jezelf of voor de elektricien en loodgieter een mooi plan maken voor toekomstige aanpassingen goed van pas komt.
Beste multidetector review
Naast deze dure winnaar zijn er natuurlijk nog veel meer goede multidetectoren.
Bosch Professional D-tect 120 – Multidetector – LED lichtring
Met de Bosch Professional D-tect 120 detector spoor je waterleidingen, elektriciteitsleidingen, houten onderconstructies en kunststof leidingen op, tot een diepte van 12 cm. De led-verlichting maakt je detector ook goed te raadplegen in donkere ruimtes.
Hij heeft een nog beter betrouwbare detectie van objecten door de driekleurige LED-lichtring en akoestisch geluidssignaal. Precieze weergave van het objectmidden (er is ruimte om met een potlood de locatie aan te kruisen) met de “Center-Finder”-schaal alsook indicatie van de materiaaleigenschappen. De display is verlicht. Er zijn verschillende detectiemodi in te stellen.
Hij schakelt na 5 minuten automatisch uit. De detector werkt op een 9 Volt batterij en het geheel zet netjes in een beschermende tas.
- Erg nauwkeurig
- Mooi design
- Duurzaam
- Prijs-kwaliteit verhouding
- Onnauwkeurig bij apparaten in de buurt
- Even wat tijd nodig om ermee om te leren gaan
Einhell TC-MD 50 Leidingzoeker – Detecteert leidingen tot 5 cm
Een uitstekende hulp in huis, tijdens bouw- of verbouwwerkzaamheden. Geschikt als je werkzaamheden wil verrichten aan muren; als je niet weet niet deze zijn opgebouwd en waar de leidingen lopen.
Reeds aanwezige houten onderconstructies, (non) ferrometalen, koper of spanningvoerende leidingen worden met deze leidingzoeker gevonden en je kan op deze manier veilig starten met de klus zonder reeds aanwezige constructies of leidingen te beschadigen.
Wanneer de detector iets in de muur detecteert geeft hij een geluidje/ akoestische waarschuwingssignaal. Aan de achterzijde van de leidingzoeker bevinden zich handige stootkussentjes die ervoor zorgen dat je muur niet beschadigd.
Als er langer dan 1 minuut geen activiteit is schakelt de detector automatisch uit. Op deze manier raken de batterijen niet leeg mocht je de leidingzoeker aan laten staan.
De detector is voorzien van softgrip zodat hij comfortabel in de hand ligt. Dit zorgt ervoor dat je op een meer ontspannen manier met de leidingzoeker aan het werk kan gaan.
- Makkelijk te hanteren
- Mooi design
- Onhandig in gebruik
- Slechte prijs/kwaliteit
- Onnauwkeurig
Lidl
POWERFIX® Multidetector
Deze multidetector vindt hout, metaal en stroomleidingen. Geeft bij een exacte positiebepaling een geluidje/ akoestisch signaal. Hij heeft een groot en overzichtelijke LCD-scherm, welke een batterij-indicator heeft.
De detector heeft 4 scan-functies: stroom tot ca. 5 cm diepte, metaal tot ca. 3 cm diepte, hout tot ca. 1,9 cm diepte, holle ruimtes tot ca. 3,8 cm. Inclusief batterij geleverd. Hij kost €10
- Batterij-indicator
- Veel goedkoper dan merken zoals Bosch
- Weinig functies op detector
Leiding vinden voor een verbouwing
Een praktijk ervaring: Je wilt bijvoorbeeld graag een extra badkamer op de begaande grond om alvast goed voorbereid te zijn op de toekomst en natuurlijk ook voor het gemak. Er kwam bij ons de vraag langs over een oud huis met vloerverwarming zonder tekeningen waar de leidingen precies zitten in een kamer dat ze willen verbouwen naar een badkamer. Hoe pakken wij het aan en waar moeten we beginnen?
Leiding werk vinden
Het leiding werk kan je op verschillende manieren vinden en door deze manieren te combineren kan je met meer zekerheid zeggen waar de leidingen exact zitten, maar let op! Er is geen 100% “waterdichte” manier.
1. Gebruik dus zo’n leiding detector. Dus in principe grofweg 2 varianten. Een detector die alleen metaal detecteert en een detector die zowel metaal als stromend water kan detecteren die natuurlijk een stuk duurder zijn (denk aan 200-300 euro). En zelfs de duurdere detectors kunnen je het nooit 100% garanderen.
2. Door op een koude dag de vloerverwarming volledig open te zetten op een hoge temperatuur kan je met je blote voeten vaak de leidingen in de grond voelen. Ook kan je bij warme leidingen een goede warmtemeter gebruiken.
3. Dit geld ook voor een koude dag. Zet je vloerverwarming volledig open, spuit de grond nat met een spuit en dan zal boven het leidingwerk het water sneller opdrogen, hierdoor zal het leidingwerk beter zichtbaar worden.
Tips
Natuurlijk zijn er wel wat algemene tips en tricks te geven bij het gebruik van een leidingzoeker om de ‘hit’ (dus het vinden van een leiding) te vergroten.
1) Vermijd metalen sieraden zoals horloges, armbanden of halskettingen tijdens het gebruik van een leidingzoeker. Ze beïnvloeden wellicht de meting
2) Vermijd ook andere elektrische apparaten (Zoals een boor / accuboor machine een laser waterpas). Dus voorkom andere apparaten of zelfs andere metalen voorwerpen maken, want deze maken de metingen ook minder nauwkeurig.
3) Hitte en kou kunnen de meting ook verslechteren. Is de ruimte warm of vochtig? Dan is de kans groot dat er wat statische elektriciteit op de muur is, waardoor je vaak “vals metingen (vals positieven)” resultaten te zien krijgt. Je lost dit op door door je vrije hand ook op de muur te plaatsen ter geleiding.
4) Gebruik je detector dus zoveel mogelijk in een droge omgeving. Bij doordrenkte of natte muren is het resultaat niet accuraat.
5) Controleer je ‘hit’ meting steeds enkele keren om zeker te zijn dat het geen “vals positieve” meting is, want dat zou zonde zijn.
6) Wanneer je daarna nog steeds twijfelt, check dan zo veel mogelijk ook andere bronnen van informatie zoals bouwtekeningen of andere plannen om te achterhalen waar er leidingen lopen om te zien hoe de constructie van een huis opgebouwd is en waar leidingen zouden kunnen liggen.
7) Controleer die info door actief wat leidingen op te zoeken. Dan zie je ook hoe de ‘hits’ eruit zien of hoorbaar zijn.
Help! Er is iets misgegaan
Mocht er iets fout zijn gegaan met het boren waardoor je een leiding van de vloerverwarming hebt geraakt dan valt het wel te repareren door een professional, mogelijk zal er dan wel een stuk van de vloer kapot gaan dat vervangen moet worden.
Kopen
Het kopen van iets nieuws voor je huis is natuurlijk altijd leuk. Zelf kan ik echt uitkijken naar de postbode als het pakketje er nog niet is. Ik weet inmiddels hoe laat hij voor de deur staat. Dan zorg ik echt wel dat ik er ben om het aan te pakken, direct de keuken in te gaan voor een vlijmscherp mes, de doos open te trekken en de inhoud te bewonderen. Lang duurt dat niet en na wat gepriegel met het openmaken van het doosje (netjes uitpakken en de verpakking heel laten) kan ik mijn nieuwe aankoop eindelijk aanschouwen ;-).Aanbieding
Een multidetector is handig als je moet boren in muren waarvan je niet weet wat erachter zit, zo kun je makkelijk aan het werk!Vind de beste deal
Wil je direct de mooie Multidetector aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het Multidetector pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben:Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwen 172 | Gereedschap Verbouwkosten 04:48
Externe bronnen:
Bekijk de multidetector aanbieding ►