Windveren vervangen | Onderhoud en vervanging

Vervang verouderde of beschadigde windveren om te voorkomen dat regen en wind onder de dakbedekking komen. Ontdek wanneer en hoe je windveren moet vervangen, leer over onderhoud en kosten. Schakel een professional in door het vervangen van windveren.

Windveren vervangen

Wat is een windveer precies?

Een windveer, gemaakt van hout, kunststof of metaal, bevindt zich aan de bovenkant van een schuin dak en beschermt tegen zijdelingse wind en regeninfiltratie. Wanneer een windveer beschadigd is, is het cruciaal deze te vervangen om optimale bescherming te handhaven en schade aan de dakbedekking te voorkomen.

Gemiddelde kosten voor het vervangen of repareren van een windveer

De prijs van het vervangen van de windveren is afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt en het aantal meters dat je nodig hebt. Windveren van multiplex kosten bijvoorbeeld gemiddeld 60 euro per meter, windveren van red cedar hout kosten gemiddeld 70 euro per meter en trespa kost gemiddeld 130 tot 210 euro per meter. Deze prijzen kunnen wel afwijken van de kosten die in de offerte van de specialist zijn opgenomen, aangezien iedere specialis andere prijzen kan rekenen. De kosten voor het schilderen van de houten onderdelen zijn niet bij de prijzen inbegrepen.

Dakwerk laten doen door een professional?
Wij gaan op zoek naar dakwerk specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk dakwerk offertes

Factoren die van invloed zijn op de prijs

De kosten om de windveren te vervangen zullen variëren, afhankelijk van een aantal variabelen. Zo is het materiaal een belangrijke variabele, maar ook de vraag of het daarna geschilderd moet worden. Natuurlijk is ook de afmeting van de windveren van invloed op de uiteindelijke kosten.

Afmeting van de windveren

De afmeting van de windveren is uiteraard van invloed op de uiteindelijke kosten. Je moet de maten van de stukken weten voordat je de uiteindelijke kosten kan berekenen. Door uit te zoeken hoeveel strekkende meter van de windveren vervangen moet worden, kunnen de kosten bepaald worden.

De afwerking

De windveren kunnen naar eigen inzicht een bepaalde kleur krijgen. In ieder geval wordt verven altijd geadviseerd bij houten windveren. De houten windveren leven er door een laagje verf namelijk langer door. Een sierlijst is ook een optie. Een sierlijst is een windveer met een meer sierlijk uiterlijk, wat voornamelijk erg mooi staat bij meer traditionele huizen.

Het materiaal van de windveren

Als je de windveren gaat vervangen, heb je de keuze uit verschillende materialen. De meest gebruikte materialen voor windveren zijn hout en kunststof. Hoewel het moeilijk is om exacte prijzen te geven vanwege variaties in marktomstandigheden en specifieke producten, zijn houten windveren over het algemeen duurder dan kunststof windveren. Het is echter belangrijk om ook rekening te houden met de levensduur, onderhoudskosten en esthetische voorkeuren bij het maken van een keuze.

boeidelen

Windveren vervangen: welk materiaal?

Bij het overwegen van het vervangen van windveren is de keuze van materiaal van cruciaal belang. Hieronder lees je welke materialen het meest geschikt zijn voor het vernieuwen van windveren en welke factoren je moet overwegen.

Windveren kunststof

Kunststof windveren zijn een goede optie als je je huis liever niet te veel onderhoudt. Hoewel het iets meer kost dan hout, hoeft dit materiaal niet geschilderd of onderhouden te worden. In vergelijking met hout is het uiterlijk van kunststof misschien wel iets minder mooi. Toch is er tegenwoordig veel kunststof te vinden die er als twee druppels water uitziet als echt hout, waardoor je het verschil eigenlijk bijna niet merkt.

Windveren hout

Op de meeste dakranden zijn houten windveren gebruikelijk omwille van hun authentieke uitstraling. Het traditionele uiterlijk van deze stijl windveren is tegenwoordig ook nog steeds erg populair. Je kunt kiezen voor het meer betaalbare multiplex of het duurdere hardhout red cedar, afhankelijk van je budget. Als je voor hout kiest, kies je ook voor routineonderhoud. Doe je dat niet, dan gaat je hout binnen de kortste keren rotten.

Zinken windveren

Een bijkomend alternatief materiaal is zink. Windveren van zink bieden je huis een aparte uitstraling, maar ze zijn wel aan de dure kant. De stof is echter zeer duurzaam en krachtig en vormt een strakke oplossing. Overweeg goed of zinken windveren bij jouw huis zouden kunnen werken voordat je ze koopt. Woon je in een landelijk gebied? Dan is het vaak beter om voor een origineel uiterlijk te gaan, zoals hout.

Hoe windveren vervangen en plaatsen huis?

Of je nu zelf windveren vervangt of een professional inschakelt, er wordt vaak een stappenplan gevolgd:

Verwijdering van oude windveren

Controleer onder de dakrand voor eventuele extra vervangingen, zoals de dakgoot. Kosten kunnen oplopen, bijvoorbeeld tussen de 50 euro en 200 euro voor het vervangen van de dakgoot.

Meten en installeren van nieuwe windveren

Cruciaal is een stevige bevestiging en aansluiting van de nieuwe windveren aan de dakrand om schade door weersomstandigheden te voorkomen.

Afwerking naar wens of bekleden

Voeg indien gewenst een sierlijst toe en schilder het hout. Kunststof windveren vereisen geen schilderwerk, omdat ze al in de gewenste kleur worden geleverd.

Het onderhouden van de windveren

Als de oude windveren vervangen zijn, is het tijd om in te gaan op het onderhouden van de windveren. Afhankelijk van het materiaal dat je kiest, varieert het onderhoud van de windveren. Het onderhoud van windveren is minimaal voor kunststof en zinken modellen. Het is voldoende om de onderdelen van een kunststof windveer af en toe af te nemen met een vochtige doek. Het onderhoud van houten windveren is een andere zaak. Hier moet je meer geld en tijd aan besteden.

Hout is uiterst kwetsbaar voor de invloeden van wind, regen en zonlicht. De levensduur van het hout wordt dan ook negatief beïnvloed door deze klimatologische factoren. Wanneer je zorgt voor een goede verflaag, kun je deze levensduur toch verlengen. Daarom wordt voorgesteld om de houten onderdelen om de vijf jaar over te schilderen. Wil je een origineel uiterlijk, maar zie je het niet zitten om het hout elke vijf jaar te schilderen? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om een buitenschilder in te huren om de windveren voor je te schilderen. Heb je ook houten kozijnen? Zo ja, dan kan de schilder deze meteen meenemen.

Verder onderhoud

Wanneer je de windveren van je dak gaat vervangen, kun je gelijk kijken of je dak nog meer onderhoud nodig heeft. Zo kan het bijvoorbeeld handig zijn om het volledige dak te vervangen, niet alleen de windveren. Natuurlijk wil je dat graag niet, maar elk dak is na jaren van verwaarlozing of vreselijk weer aan vervanging toe. Woon je op een plek waar dit het geval is? Het simpelweg vervangen van de windveren zal de lekkages dan helaas niet stoppen. Je kunt ook je dak renoveren. Is een nieuwe laag dakbedekking nodig? Dan kun je de oude laag dakbedekking verwijderen en vervangen door een verse laag. De prijs hiervoor wordt beïnvloed door het materiaal, de vierkante meters en het type dak .

Als je je dak goed onderhoudt, kun je reparaties of vervangingen vaak uitstellen. Zo kun je soortgelijke problemen in de toekomst voorkomen. Je zou bijvoorbeeld ook de muren in je huis moeten repareren als er een aanzienlijke daklekkage is ontstaan. Een professionele dakdekker moet je dak eens in de zes maanden inspecteren voor het beste resultaat.

Veel gestelde vragen

Wat kost windveren vervangen?

+
Het vervangen van boeidelen of windveren komt gemiddeld op een prijs tussen de €50,- en €110,- per meter. Deze kosten zijn afhankelijk van factoren zoals het type materiaal, de arbeidskosten, en eventuele bijkomende werkzaamheden. Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende professionals om een nauwkeurige schatting te krijgen op basis van de specifieke kenmerken van de klus.

Kunnen windveren op ieder dak geplaatst worden?

+
Op zowel hellende als platte daken kunnen windveren worden aangebracht. Ze zijn zowel geschikt voor je huis als voor de garage, schuur of aanbouw. Bij een plat dak is er vaak een opening tussen het dak en de gevel. Hier hebben regen en wind vrij spel, tenzij er windveren zijn aangebracht. Dit heeft ernstige gevolgen voor de staat van je dakbedekking en kan leiden tot lekkages. Het aanbrengen van windveren is eenvoudiger op een plat dak dan op een hellend dak.

Offerte windveren vervangen

Door het formulier in te vullen gaan we op zoek naar vakmensen die voor jouw de windveren kunnen vervangen in jouw woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.


Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes