De daknok is een belangrijk deel van een woning. Het is de bovenste rij dakpannen op een schuin dak, dus de plek waar de beide helften van het dak bij elkaar komen. In de onderliggende constructie is dit een cruciale plek, want daar ontleent een dak zijn sterkte aan. Het is daarom van groot belang dat de daknok de constructie goed beschermt tegen de weersinvloeden.
Houd de daknok in conditie
Zorg ervoor dat je weet hoe je ervoor zorgt dat je daknok in goede conditie blijft. Inspecteer en repareer de daknok wanneer dat nodig is of schakel een professional in voor het onderhoud van de daknok. Bekijk de daknok offerte
Weersinvloeden op de daknok
Het zichtbare deel van de daknok bestaat uit ronde dakpannen, die de bovenste rij dakpannen van de beide dakhelften aan elkaar koppelen. Regenwater zal via één van beide dakhelften wegstromen. De ronde nokpannen zijn aan de dakconstructie vastgezet. Dat kan op verschillende manieren.
Het is van belang dat de ronde pannen goed vastzitten, want die krijgen bij harde wind en storm veel te verduren. Als ze los gaan zitten kunnen ze van het dak waaien. Dat kan niet alleen tot ernstige ongelukken leiden, maar ook tot schade aan de constructie onder het dak. Daarom is het verstandig om de daknok regelmatig te laten controleren op stevigheid en waterdichtheid. Als de constructie door vocht gaat rotten gaat dat ten koste van de stabiliteit van het dak. Als die wordt aangetast kan het hele dak instorten bij een zware storm.
Twee soorten daknokken
Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten daknokken. Bij de zogenaamde gesloten daknok zijn de ronde nokpannen met mortel vastgemaakt aan de bovenste rij dakpannen van het dak. De mortel zorgt voor een sterke verbinding en voorkomt dat er regenwater onder het dak kan komen.
De andere soort daknok wordt een ventilerende daknok genoemd. Bij dit type daknok wordt gebruik gemaakt van een systeem van ruiterrollen en ondervorsten. Dat zijn speciale bevestigingen voor de ronde dakpannen, die met schroeven worden vastgezet. Deze constructie laat toe dat de wind onder de pannen kan waaien, zodat eventueel vocht meteen verdampt.
Welk soort slijtage treedt op?
Een daknok kan op twee manieren kapot gaan. Ten eerste door ouderdom. Als nokpannen al tientallen jaren op een dak liggen kunnen ze langzamerhand poreus worden. Het gevolg is, dat er dan regenwater door de pannen kan lekken. De onderliggende constructie wordt dan nat en kan kapot gaan.
De andere soort schade aan een daknok ontstaat doordat de mortel waarmee de nokpannen zijn vastgezet erodeert. Er ontstaan eerst scheurtjes in de mortel en daarna zal deze afbrokkelen. Uiteindelijk komen de nokpannen los te liggen en ontstaat er risico dat ze bij een flinke windvlaag wegwaaien.
Wat houdt inspectie van de daknok in?
Een controle van de nok van het dak kan worden uitgevoerd door een dakdekker, maar er zijn ook schoorsteenvegers die zo’n controle willen uitvoeren. Bij een inspectie kan met het blote oog worden ontdekt dat de nokpannen poreus aan het worden zijn. De pannen worden dan dof en soms kunnen er kleine scheurtjes ontstaan. De controle van de mortel is nog eenvoudiger. Ook hier wordt gekeken of er scheurtjes en barsten in de mortel ontstaan. Bij beginnende scheurtjes is de kans op ongelukken niet groot, maar als er grote barsten in de mortel zitten is de kans op verdere schade op korte termijn groot.
Reparatie van de daknok
Ondanks dat enige aantasting van de mortel van de daknok geen directe schade oplevert wordt aangeraden om dit meteen te laten herstellen. De kosten van de nok herstellen zijn dan nog laag. Als de schade zo beperkt is volstaat het om de bestaande laag mortel aan te smeren met een laag nieuwe mortel. Zodra die is opgedroogd is de daknok weer hersteld.
Bij grotere scheuren en barsten zal de betreffende nokpan eerst worden verwijderd. Alle resten van de oude mortel worden weggebikt, zowel van de nokpan als van de bovenste rij dakpannen. Daarna kan een nieuwe bevestiging worden gemaakt met mortel of met dakpasta. De betreffende nokvorst kan er dan weer jaren tegen.
Bij een ventilerende daknok is het niet de mortel die aangetast wordt door regenwater, maar de speciale schroeven waarmee de nokpannen aan de constructie worden vastgezet. Zodra die zijn doorgeroest liggen de nokpannen los op het dak, wat een gevaarlijke situatie is. In dat geval moet eerst worden gecontroleerd of er door regenwater schade is ontstaan aan de onderliggende constructie.
Als dat niet zo is, is het voldoende om nieuwe schroeven aan te brengen. De nokpannen zitten dan weer goed vast en het dak kan er weer een aantal jaren tegen. Bij schade aan de ruiterbalk en de ondervorsten moeten die eerst worden vervangen.
Wanneer moet je de daknok vervangen?
Als wordt geconstateerd dat de nokpannen poreus zijn heeft het geen zin om een reparatie uit te voeren. Het is niet mogelijk om een poreuze dakpan weer waterdicht te maken, dus die pannen moeten worden vervangen. Het wordt aanbevolen om ook de conditie van de gewone dakpannen van het dak in dit geval te controleren. Het is immers voordeliger om alle dakpannen te vervangen dan telkens een paar nieuwe dakpannen te plaatsen. Ook zal altijd de volledige nok worden voorzien van nieuwe nokpannen. Want als er één poreus is geworden is de kans groot dat anderen op korte termijn volgen.
De beste manier om de daknok te vervangen
Als er een ventilerende daknok op een woning zit wordt die meestal vervangen door eenzelfde soort nokvorst. Een gesloten daknok kan worden vervangen door een ventilerende nokvorst. Voor de kwaliteit van de reparatie maakt dat niets uit. Het vervangen van een gesloten nokvorst door een ventilerende nokvorst kost echter wat minder tijd. Daarom wordt vaak voor dat alternatief gekozen. Een voorwaarde om dit snel te kunnen doen is dat de onderliggende constructie nog intact is.
Procedure bij de daknok vervangen
Om de daknok te vervangen worden eerst de nokpannen en de bovenste rij dakpannen van de beide dakhelften verwijderd. In principe kunnen die dakpannen nog wel weer worden gebruikt. Maar daarvoor is het nodig om alle resten van de mortel van de pannen te bikken en dat kost veel tijd. Daarom worden er vaak nieuwe dakpannen gebruikt.
Die worden als eerste weer op de beide dakhelften gelegd. Daarna worden de nokpannen op hun plaats gelegd. Die worden met behulp van dakpasta of met mortel vastgezet op de bovenste rij dakpannen. Tenslotte wordt gecontroleerd of de nieuwe nokpannen stevig genoeg vastzitten om een flinke storm te doorstaan.
Op zoek naar nokpannen
Als het nodig is om de nokpannen van een woning te vervangen is dat het mooist en kwalitatief het beste als dezelfde soort nokpannen gebruikt kunnen worden. Bij standaard woningen is het niet vreselijk ingewikkeld om de juiste soort nokpannen te kopen. De meest gebruikte soorten dakpannen worden nog steeds gefabriceerd. Ze passen precies op de oude pannen en beschermen het dak zoals dat hoort.
Bij oude woningen kan het vinden van de juiste nokpannen een probleem zijn. Er bestaan honderden soorten dakpannen, elk van een iets ander formaat. Als de juiste pannen niet gevonden kunnen worden kan het een uiterste oplossing zijn om alle dakpannen van het dak te vervangen.
Wie kan de daknok inspecteren?
De inspectie van een dak met pannen kan door een dakdekker worden gedaan. Het wordt aangeraden om zo’n inspectie elke paar jaren uit te laten voeren. De dakdekker beklimt het dak en controleert de kwaliteit van de pannen en de mortel van dichtbij. Als je zelf op het dak durft te klimmen kun je die inspectie ook uitvoeren. Het voordeel van een dakdekker is echter, dat hij over de juiste materialen beschikt om veilig op het dak te kunnen werken. De kosten van een inspectie zijn zo laag, dat je beter niet het risico kunt lopen om van het dak te vallen.
Kosten van zelf de daknok repareren
Als je geen hoogtevrees hebt en over de juiste gereedschappen beschikt kun je zelf de daknok repareren. De materiaalkosten zijn niet zo hoog en het enige wat je er in moet investeren is een aantal uurtjes vrije tijd. De belangrijkste spullen die je nodig hebt zijn in de bouwmarkt te koop, zoals dakpasta of mortel. Dit zijn producten die beide gebruikt kunnen worden om de nokpannen aan de andere dakpannen vast te maken.
Als er een nokpan kapot is en als je er geen meer op zolder hebt liggen, dan moet je die zien te vinden bij een gespecialiseerd bedrijf. Je kunt dan het beste een goed exemplaar als voorbeeld meenemen. Een nieuwe nokpan kost circa € 8,50 per stuk.
De tarieven van de daknok laten repareren
Bij het inhuren van een dakdekker om een kapotte daknok te laten repareren of vervangen hangt de prijs af van de beschikbaarheid van nieuwe nokpannen. Als die door de dakdekker moeten worden meegenomen ben je duurder uit dan wanneer je die zelf al ergens hebt kunnen vinden. Voor de werkzaamheden wordt een prijs per meter gerekend.
Als het mogelijk is om de daknok te herstellen kost dat circa 40 euro per meter. Als de daknok moet worden vervangen moet je rekening houden met een prijs van € 75 per meter. Dat lijkt best veel geld, maar het is veel lager dan het bedrag dat je kwijt zou zijn voor een reparatie van een verrotte dakconstructie.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakrenovatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakrenovatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakrenovatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakrenovatie Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de daknok offerte ►