Als je een schuin dak gaat isoleren kun je dit aan de buitenzijde of aan de binnenzijde doen. Het isoleren van een schuin dak via de binnenzijde is goed zelf te doen. Door het isoleren van het schuine dak zelf uit te voeren, kun je behoorlijk wat kosten besparen. Je hoeft namelijk niemand in te huren om het werk uit te laten voeren, waardoor je enkel de materiaalkosten betaalt.
Schuin dak isoleren vanaf binnenzijde
Besteed je het werk toch liever wel uit? Dan kan dat natuurlijk ook. In beide gevallen heb je in ieder geval de mogelijkheid om de kosten die je hebt gemaakt terug te verdienen door de besparing op de maandlasten op de energierekening. Maar hoe gaat het isoleren van een schuin dak via de binnenzijde nu eigenlijk? Dat vertellen we je in dit artikel. Bekijk de dakisolatie offerte
Inhoudsopgave:Wat is het isoleren van een schuin dak via de binnenzijde?
Om ruimte te besparen op zolder kun je ervoor kiezen om de binnenzijde van een dak te isoleren. Het isoleren doe je in dit geval tussen de spanten of de horizontale gordingen (horizontale balken) van het dak. Als je gaat isoleren via de binnenzijde plaats je het isolatiemateriaal tussen de spanten en gordingen. Je kunt bovendien ook isoleren zonder onderdak.
Dampremmende laag
Vaak breng je aan de binnenkant van het isolatiemateriaal ook een dampremmende laag aan in de vorm van folie om het binnendringen van vocht tegen te houden. Als het isolatiemateriaal zelf een dampscherm bevat, is deze stap natuurlijk overbodig. Na het aanbrengen van het isolatiemateriaal moet je natuurlijk ook de binnenkant afwerken met spaanplaten of gipsplaten.
De voordelen van dakisolatie aan de binnenkant
Een hellend dak wordt vaak geïsoleerd met isolatie van binnenuit. Dit komt omdat binnenisolatie eenvoudiger en goedkoper is dan buitenisolatie. Het kost veel werk om een dak van de buitenzijde te isoleren, omdat de isolatie onder de dakpannen wordt aangebracht, en deze samen met de stoftengels en panlatten van het dak gehaald moeten worden. Omdat je het isolatiemateriaal van binnenuit met het dakbeschot verbindt en doorgaans de dakconstructie niet hoeft aan te passen, is isoleren van binnenuit een stuk eenvoudiger een plat dak isoleren aan de binnenkant gaat vaak lastiger.
Energie besparen
De mogelijkheid om energie te besparen is het belangrijkste voordeel van het isoleren van een schuin dak. Je kunt tot 30% op deze kosten van de energie besparen, wat jaarlijks neerkomt op honderden euro’s. Daarnaast zijn er ook nog andere voordelen aan dakisolatie in een schuin dak. Denk hierbij aan de verhoging van de waarde van de woning die geïsoleerd wordt. Een woning die goed is geïsoleerd krijgt een hogere energiewaarde. Hierdoor zal ook de verkoopwaarde omhoog gaan. Een ander voorbeeld is meer comfort in huis. Dit comfort heeft te maken met een koeler binnenklimaat in de zomers en een warmer binnenklimaat in de winter.

Geen vochtproblemen
Een ander voordeel is dat je niet meer te maken hebt met vochtproblemen. Na isolatie van een hellend dak zal de binnentemperatuur lager zijn, waardoor er bijna geen condensatie in de dakconstructie optreedt. Vochtproblemen zoals schimmel zullen samen met een dampremmende laag dan ook eigenlijk niet voorkomen. Verder heb je te maken met een lagere CO2 uitstoot. Het verbruik van energie zal naar beneden gaan dankzij de isolatie van het schuine dak. Hierdoor help je de CO2 uitstoot te verlagen.
Hoe isoleer je een schuin dak vanaf de binnenzijde?
Afhankelijk van het materiaal dat je kiest, zijn er talloze manieren om een schuin dak van binnenuit te isoleren. Vaak begint het isoleren van een schuin dak met een inspectie van de buitenkant van de dakplaten. Zo weet je zeker of je nieuwe dakplaten nodig hebt of van binnenuit kunt isoleren. Aan de buitenkant van de dakplaten zou geen isolatiemateriaal of dampscherm moeten zitten dat vochtproblemen kan veroorzaken. Vul scheuren en gaten op met een dunne laag materiaal.
Isolatiemateriaal
Vervolgens kies je het soort isolatie dat je wilt. Een schuin dak isoleren kan effectief gedaan worden met steen- of glaswol. Gebruik zo nodig spijkerflensdekens met dampremmende laag. De breedte van de spijkerflens bedekking moet overeenkomen met de ruimte tussen de dakbalken. Je kunt ook afgewerkte isolatieplaten kiezen die al geproduceerd zijn. Vervolgens zorg je ervoor dat het isolatiemateriaal het juiste formaat heeft, zodat je het tussen de spanten of gordingen kunt klemmen.
Afwerking
Bij het isoleren vanaf de binnenzijde is het belangrijk dat er een dampremmende laag aanwezig is. Deze laag kan nog toegevoegd worden of al in het materiaal zitten. Werk het aanbrengen van de isolatie bij de laatste stap af, bijvoorbeeld met beplating of gipsplaat.
Wat voor soort isolatie kan ik op mijn dak aanbrengen?
Er kunnen verschillende materialen gebruikt worden om een dak van binnenuit te isoleren. Je kunt hierbij tal van opties kiezen, afhankelijk van je werkervaring, financiële situatie en het gewenste isolatieniveau. Een hellend dak bestaat vaak uit een houten constructie bedekt met dakpannen.
Materiaal
Glaswol, steenwol, minerale wol en houtvezelisolatie werken goed bij dit soort constructies. Meestal is een folie nodig om condensatie op het isolatiemateriaal (vocht) te voorkomen. PIR platen kunnen ook gebruikt worden om een schuin dak te isoleren. Dit heeft het voordeel dat er minder dik isolatiemateriaal nodig is om een hoge isolatiewaarde te verkrijgen. Je houdt hierdoor voldoende plafondhoogte en loopruimte over.
Minerale wol
Als je niet veel werkervaring hebt, is de gemakkelijkste optie om steenwol of glaswol te gebruiken om je dak van binnenuit te isoleren. Dit biedt ook een goede isolatiewaarde en is minder duur dan varianten met PIR dakisolatie.

Isolatiewaarde
Een tip bij het kiezen van het juiste materiaal is om rekening te houden met de RD-waarde en de lambda-waarde. Een lage RD-waarde duidt op slechte isolatie prestaties van het materiaal. Een lage lambda-waarde daarentegen heeft een hoge isolatiewaarde. Je kunt ook voor op maat gemaakte PIR platen kiezen als je meer isolatie-ervaring hebt. Het voordeel hierbij is dat je sneller klaar bent omdat je de platen niet zelf aan elkaar hoeft te lijmen. PIR heeft ook een betere isolatiewaarde.
Spijkerflensdekens
Spijkerflensdekens zijn met papier omwikkelde rollen van glaswol of steenwol isolatiemateriaal. Papieren flappen aan de zijkanten van de rollen maken het mogelijk ze vast te nieten aan het nabijgelegen hout. In de dekens is al een dampscherm aanwezig. Zorg ervoor dat de breedte van de rollen en de ruimte tussen de spanten of gordingen gelijk zijn.
Isolatieplaten die al klaar zijn voor gebruik
Er is al een dampremmende laag aanwezig op kant-en-klare isolatieplaten. Ze hoeven alleen maar op maat gemaakt en gemonteerd te worden met plastic strips. Deze strips moeten ervoor zorgen dat de platen luchtdicht worden gelegd en dat de dakconstructie geen vochtproblemen kan ondervinden.
Isolatiefolie
Multi-folie bestaat uit talrijke lagen die lijken op aluminiumfolie en lagen schuimstof. Het werkt volgens een andere theorie dan typisch isolatiemateriaal. Stralingswarmtereflectie is de basis voor hoe folie-isolatie werkt. Deze folie moet volledig luchtdicht worden aangebracht, anders kan de warmte nog door de luchtstroming ontsnappen, waardoor het voordeel teniet wordt gedaan. Geef de folie-isolatie een laag van ongeveer 2 cm stilstaande lucht aan beide zijden om hem goed te laten functioneren.
Folies en accessoires voor het isoleren van een schuin dak
Dakisolatie wordt vaak ondersteund, bevestigd en afgewerkt met behulp van verschillende folies en toebehoren. Zo hebben we het bijvoorbeeld al even gehad over dampwerende folie. Dit type folie voorkomt dat vocht van binnenuit (de warme kant) in de isolatiematerialen en je constructie binnendringt. Na het aanbrengen van dakisolatie is dampremmende folie vaak waterdicht om te voorkomen dat er water naar binnen dringt.
Purschuim
Verder heb je ook nog purschuim. Purschuim is een kant-en-klaar PU-lijmschuim dat bijzonder geschikt is voor het snel monteren en lijmen van afwerkplaten en isolatieplaten bij dakisolatie. Denk bij het isoleren van een schuin dak ook aan een ventilatielat. Deze gebruik je bij het isoleren van het dak van binnenuit als leuning achter je isolatieplaten. De inkepingen in de lat zorgen voor een betere ventilatie onder de isolatie. Mogelijk voorkom je bij deze methode vochtproblemen.

Aandachtspunten bij het van binnenuit isoleren van een schuin dak
Er zijn een aantal belangrijk aandachtspunten wanneer je kiest voor dakisolatie binnenzijde. Controleer bijvoorbeeld altijd op lekkages. Controleer delen van je huis altijd op vochtigheid voordat je ze gaat isoleren. Door de oorsprong van het lek weg te nemen, kun je voorkomen dat hout gaat rotten. Door vocht beschadigde isolatiematerialen verliezen hun vermogen om te isoleren, wat natuurlijk zonde zou zijn.
Ventilatie
Een ander aandachtspunt is ventilatie. Door de vele gaten hebben oudere huizen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie vaak een natuurlijke luchtstroom. Veel van deze ruimtes worden afgesloten door deze woningen te isoleren, waardoor ook het vochtgehalte verandert. Kijk bij het isoleren van je huis daarom goed naar de ventilatie en breng eventueel noodzakelijke verbeteringen aan.
Vochtproblemen
Wordt de binnenkant van het huis geïsoleerd, maar wordt de buitenkant al beschermd door een dampscherm? Laat dan een specialist een berekening maken om te zien of er vochtproblemen kunnen ontstaan. Het is typisch dat er asfaltpapier onder de dakpannen is aangebracht in oudere constructies. Als je dan de binnenkant isoleert, kan het vocht niet uit het gebouw ontsnappen.
Houtrot
Als de dakbedekking hierdoor te nat wordt, begint houtrot te groeien. Let ook altijd goed op verdere isolatie. Vochtproblemen kunnen ontstaan na het aanbrengen van meer isolatie (na-isolatie van het dak). Dit komt doordat waterdamp elders in het huis wordt omgezet in water, wat ook weer kan leiden tot houtrot.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakisolatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakisolatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakisolatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakisolatie Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwkosten 269 | Dakopbouw Verbouwkosten 26:52
- Verbouwen 162 | Dakreiniging Verbouwkosten.com 5:54
- Verbouwen 155 | Huis een ander uiterlijk geven Verbouwen 12:08
- Verbouwen 134 | Dakbedekking Kosten Stappenplan (En Veel Voorkomende Misvattingen) Verbouwkosten.com 8:59
- Verbouwen 73 | Dak Verbouwen Verbouwkosten.com 06:29
Externe bronnen:
Bekijk de dakisolatie offerte ►