Kilkeper | Wat is het precies en wat zijn de voordelen?

Een balk, keper of spoort op het binnenste snijpunt van twee dakvlakken die onder een scherpe hoek op elkaar aansluiten heet een kilkeper of kielkeper.

Kilkeper

De functie van een kilkeper voor het dak

Een kilkeper is een afgeschuinde houten plank of balk die gebruikt wordt om een inspringende hoek of inwendige hoek te maken waar twee hellende dakvlakken elkaar raken. Het woord kilkeper is afgeleid van het woord kiel.

Stevige kilkeper balk

De inwendige hoek van een kilkeper zorgt ervoor dat de dakvlakken van elkaar proberen af te wijken. De balkgebinten van de draagconstructie moeten bij kilkepers iets sterker zijn dan bij hoekkepers.

Houten ruiter: voor hoek- en kilkepers

Een houten ruiter wordt aan het pannendak bevestigd en rust op de hoekspantplank of -balk om de hoekkeperbalken of hoekkeperplanken te kunnen bevestigen. Stalen strips of spijkers kunnen worden gebruikt om de ruiter aan de dakrand te bevestigen.

Voor goede afvoer van regenwater moet je een verzonken goot aanbrengen, omdat twee hellende dakvlakken, ofwel de inwendige hoek van een hellend dak, elkaar onder een inwendige hoek ontmoeten bij de kilkeper.

kilkeper

Solide constructie

Je moet eerst de gordingen, misschien de muurplaat en eventueel de nokgording inkepen voordat je deze goot bouwt. Vervolgens breng je als een gootbodem op de constructie met een zoomlat een kilplank aan. Voor de zijkant van de latere gootbekleding wordt een kleine opstand gemaakt met behulp van de zoomlat.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met dak experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk dak offertes

Aanhoeker: kilkeper pannen

Een aanhoeker is een gezaagde of gesneden dakpan met een schuine vorm die zich bevindt waar twee dakschilden elkaar ontmoeten. Afhankelijk van of de hoek uitsteekt of verzonken is, kan dit een hoekkeper of een kilkeper zijn. Dit raakvlak levert in zekere zin een schuine lijn op die niet overeenkomt met de rechte vorm van dakpannen.

De kilgoot

De kilgoot, ook wel kielgoot genoemd, is een vorm van goot die op de kilkeper aanwezig is en zich tussen twee dakvlakken bevindt. De kilplanken, die dienen als basis voor de kilgoot, zijn geplaatst op de kilgoot.

De breedte van de kilgoot moet minstens 15 cm zijn. De kilgoot zorgt voor een schuine afwatering in de richting van de dakgoot.

Hoekkepers en kilkeper

Materialen: hoe maak je een kilgoot?

Verschillende stukjes lood, zink, koper of kunststof worden gebruikt om de kilgoot te construeren. Vervolgens wordt de kilgoot aan de kilplanken bevestigd. Voor een goede waterdichtheid moeten deze elkaar minstens 5 cm overlappen.

Bij het plaatsen van dakbedekkingen zoals pannendaken, betonnen pannen, overhangende daken of dakplaten wordt meestal de kilgoot gebruikt.

Nieuw dak: gratis offertes!

Wil je jouw dak verbouwen? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde dak experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes