Schuin dak | Wat is het beste schuine dak voor jou?

Er zijn verschillende soorten schuine daken en de werkzaamheden kunnen hierdoor ook aanzienlijk van elkaar verschillen. Het is daarom van belang dat je voor jezelf bekijkt wat er allemaal moet gebeuren en welke soorten er mogelijk zijn.

Schuin dak

Alles over een schuin dak

Onderstaande informatie leert jou alles over een schuin dak. De verschillende soorten daken worden besproken, de isolatiemethoden die je hierbij toe kunt passen en waar je op kunt letten voordat je zelf met de werkzaamheden begint. Daarnaast zal de kostenopbouw duidelijk worden aan de hand van deze informatie. Ook kunnen er zonnepanelen op een schuin dak geplaatst worden.

Soorten hellend dak

Voordat je een schuin dak kunt laten plaatsen, moet je eerst goed weten welke soorten er allemaal zijn. Er zijn namelijk verschillende varianten, die ook bij geheel andere bouwstijlen geplaatst worden.

Zadeldak

Een van de populairste soorten en welke je dus ook over het algemeen in het straatbeeld tegenkomt is een zadeldak. Deze bestaat uit twee dakvlakken, welke een omgekeerde V-vorm vormen. Het grootste voordeel van het dak is dat deze het regenwater goed afvoert, waardoor de kans op lekkages vele malen kleiner is.

Schilddak

Je kunt ook kijken naar een schilddak. Dit is een aangepast zadeldak, welke uit twee trapeziumvormige dakvlakken bestaat. Ook zijn er twee driehoekige schilden bij te vinden. Het dak is voornamelijk terug te zien bij huizen vanaf de jaren 30. Een groot voordeel van dit dak is dat je hiermee veel meer zolderruimte creëert, waardoor je dus ook weer een extra verdieping krijgt bij jouw woning. Net als bij een zadeldak wordt het regenwater hiermee goed afgevoerd.

Lessenaarsdak

Een lessenaarsdak is ook een van de schuine daken waar je voor kunt kiezen. Dit is de meest eenvoudige dakconstructie, doordat er een dakvlak is, dat onder een hoek van minimaal 15 graden komt. Het voordeel van dit dak is dat er slechts één dakgoot aanwezig is en er is maar één schuine zijde. Dit geeft jou ook weer meer ruimte op de zolder, helemaal in combinatie met een kleine dakkapel. Een andere variant waar je meer ruimte mee kunt creëren is een mansardedak. Deze staat ook bekend als een Franse kap of gebroken dak. In feite is het hetzelfde als een zadeldak, maar dan met geknikte dakvlakken.

Schuin dak

Het isoleren van een schuin dak

Wanneer je een schuin dak plaatst, moet je ook goed nadenken over de dakisolatie van de woning. Je wilt er namelijk voor zorgen dat de warmte niet uit de ruimte ontsnapt via het dak. Tegelijkertijd kan het ook veel vochtproblemen oplossen. Zo heb je dus niet alleen een energiebesparende mogelijkheid bij jouw dak, maar kan het ook beter zijn voor de gezondheid en het wooncomfort verbeteren.

Methode voor dakisolatie

Wanneer je jouw dak wilt laten isoleren, moet je wel goed opletten welke methode je hiervoor kunt gebruiken. Niet ieder schuin dak kan namelijk dezelfde isolatiemethode aan, doordat het bijvoorbeeld door kan buigen. Het is daarom aan te raden dat je op dit gebied eerst adviezen opvraagt bij een dakdekker, zodat je voorkomt dat je alsnog geen grote voordelen eraan kunt behalen.

De extra afwerkingen bij een schuin dak

Bij een schuin dak draait het ook allemaal om de afwerking van het dak. Je moet er immers voor zorgen dat deze aansluit bij het straatbeeld, maar ook dat je er zelf veel plezier aan kunt behalen. Nadat je het dak geïsoleerd hebt, kun je daarom het beste bekijken welke dakbedekking je erop wilt hebben, bijvoorbeeld een groen schuin dak.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met dak experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk dak offertes

Een goede voorbereiding

Ook moet je vooraf al bepalen of je een dakkapel wilt laten plaatsen, zodat hiervoor de constructie helemaal klaargemaakt kan worden en jij achteraf geen onnodige werkzaamheden meer uit hoeft te voeren. Denk ook aan kleinere afwerkingen van een dak zoals de overstek. Door alles zo goed mogelijk te bekijken en vooraf al op papier te zetten, kan de constructie klaargemaakt worden en zorg jij ervoor dat de afwerking ook eenvoudiger gaat verlopen.

Dakkapel schuin dak

Hier kun je op letten bij het kiezen van een schuin dak

Het plaatsen van een schuin dak is een klus waar veel werkzaamheden bij komen kijken. Je moet vooraf al een groot aantal keuzes maken, zodat je voorkomt dat het dak niet naar wens is en je achteraf ook niet genoeg ruimte krijgt bij de zolderruimte. De belangrijkste factoren om rekening mee te houden zijn:

Het soort dak

Voordat je met de werkzaamheden begint, is het goed om na te denken over het soort dak dat je wilt laten plaatsen op de woning. Iedere variant kent zijn eigen voor- en nadelen, waardoor je goed moet bekijken wat het beste bij je past. Houd hierbij niet alleen de ruimte bij de zolder in het achterhoofd, maar ook de extra werkzaamheden die je uit moet voeren om zoveel mogelijk plezier te hebben van het dak. Overweeg ook de voordelen van het kiezen voor een goed onderdak.

De dakhelling

Een andere factor die van belang is voor het bouwen van de dakconstructie is de dakhelling. Ieder schuin dak bestaat uit een bepaalde helling, van waaruit je naar boven werkt. De dakhelling is mede bepaald door het soort dak dat je op de woning wilt hebben. Echter kan het ook deels aangepast worden naar wens. Een te stijl dak kan weer andere problemen met zich meebrengen, waardoor je achteraf weer voor nieuwe verrassingen staat en er wellicht een grotere kostenpost komt.

De afwerking van het dak

De afwerking van het dak moet vooraf al bepaald zijn. Op basis van de afwerkingen zal namelijk ook de dakconstructie aangepast worden. Ook de isolatiemethode die jij hebt gekozen voor het dak kan een grote rol spelen bij de afwerking. Wanneer je alles voor jezelf op een rij zet, kun je ook gerichter gaan kijken naar het schuine dak.

Let daarbij ook op welke extra werkzaamheden er plaats moeten vinden voor bijvoorbeeld het plaatsen van een dakkapel op het schuine dak en welke afwerking je hierbij wenst te hebben. Zo maak je alles tot een mooi geheel. Tegenwoordig is een stalen dak een onderhoudsvriendelijke en makkelijke oplossing.

De manier van isoleren

Zodra je het schuine dak hebt geplaatst, moet je deze ook goed isoleren om het wooncomfort te verbeteren. Afhankelijk van het soort dak dat jij hebt gekozen, zal hier ook een bepaalde isolatiemethode bij komen kijken. Iedere isolatiemethode zal daarbij ook een geheel andere isolatiewaarde met zich meebrengen.

De voordelen die je hiermee krijgt, zorgen ervoor dat je op verschillende vlakken kunt profiteren van de investering die je hebt gemaakt. Je kunt altijd samen met een professional bekijken wat de beste methode is voor jouw dak, zodat deze werkzaamheden direct uitgevoerd kunnen worden zodra je het dak laat plaatsen.

Schuin dak zonnepanelen

Dakisolatie soorten en isolatiemateriaal

Een schuin dak is een populaire keuze voor vele huiseigenaren. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook energie-efficiënt als het goed geïsoleerd is. Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen beschikbaar, zoals PIR-platen en isolatiedekens, die kunnen helpen bij het verminderen van energiekosten. Bovendien kan een schuin dak ook de perfecte plaats zijn voor het plaatsen van zonnepanelen.

Zolder isoleren

Het isoleren van je zolder kan op verschillende manieren worden gedaan, elk met hun eigen voordelen. Een veelgebruikte methode is het gebruiken van isolatieplaten, welke gemakkelijk aan te brengen zijn en een hoge isolatiewaarde hebben. Alternatieve materialen zijn onder andere glaswol en steenwol. Afhankelijk van de situatie kan de isolatie aan de binnenzijde of buitenzijde van het dak worden aangebracht. Isolatie aan de buitenzijde levert over het algemeen de beste resultaten op, maar is vaak duurder en complexer om aan te brengen.

Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan de Rc-waarde van het isolatiemateriaal. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met de dampdichte laag. Deze laag voorkomt dat vochtige lucht vanuit de woning in de isolatielaag kan komen, waardoor de isolatiewaarde van het materiaal behouden blijft. 

Dakisolatie binnenzijde

Het isoleren van een schuin dak aan de binnenzijde kan op verschillende manieren worden gedaan. Er zijn verschillende materialen beschikbaar, zoals isolatiewol, steenwol en PIR isolatieplaten. De keuze voor het materiaal hangt af van verschillende factoren, zoals de gewenste isolatiewaarde en de structuur van het dak. Er zijn diverse voordelen bij het isoleren van het dak van binnenuit. Zo kan het helpen bij het verminderen van energiekosten en het verbeteren van het wooncomfort.

Bij deze methode wordt vaak een houten of metalen raamwerk geplaatst tussen de dakbalken, waarin het isolatiemateriaal wordt geklemd. Een andere optie is het spuiten van isolatiemateriaal onder de dakpannen. Het isoleren van een schuin dak aan de binnenzijde kan een goede doe-het-zelf project zijn. Echter, als je niet ervaren bent met dit soort werkzaamheden, kan het verstandig zijn om een professioneel bedrijf in te schakelen.

Isoleren met isolatieplaten

Het gebruik van isolatieplaten is een efficiënte manier om een schuin dak te isoleren. Deze platen hebben een hoge isolatiewaarde en zijn gemakkelijk aan te brengen, waardoor ze een populaire keuze zijn. Er zijn verschillende soorten isolatieplaten beschikbaar, zoals PIR-platen en rotswolplaten, elk met hun eigen voordelen.

Bij het isoleren met isolatieplaten is het van groot belang om aandacht te besteden aan de aansluiting van de platen onderling. Het correct plaatsen van de platen voorkomt koudebruggen en zorgt voor een effectieve isolatie. Daarnaast dient er bij het plaatsen van isolatieplaten ook een dampremmende laag aangebracht te worden om vochtproblemen te voorkomen.

Dakkapel isoleren

Isoleren van een dakkapel is een belangrijke stap om de energie-efficiëntie van het huis te verbeteren. Dit proces kan van binnenuit of van buitenaf worden gedaan, afhankelijk van de structuur van de dakkapel en de specifieke isolatiebehoeften. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de kosten van het isoleren van een dakkapel.

Schuin dak

Uitbesteden of zelf de werkzaamheden uitvoeren?

Het is van belang dat je voor jezelf bepaald of je de werkzaamheden zelf uitvoert of dat je deze uitbesteedt. Hoewel je wellicht flink kunt besparen op de kosten om de dakconstructie zelf te maken, is het verstandiger om de werkzaamheden uit te besteden. Een professional heeft namelijk meer vakkennis in huis om alles goed uit te voeren.

De kosten van een schuin dak

Een van de eerste kostenposten waar je rekening mee moet houden zijn de materiaalkosten. De materialen moeten altijd van goede kwaliteit zijn, waardoor je ook een hogere prijs betaalt. Het is van belang dat je dus niet gaat besparen op de materiaalkosten. Daarnaast zijn er ook nog extra kosten voor de afwerking en de isolatiemethode. Als je alle werkzaamheden uitbesteedt, rekent de professional ook een bepaald uurtarief.

Laat jouw dak snel plaatsen

Een schuin dak laten plaatsen kan ervoor zorgen dat jij jouw woning geheel naar wens maakt. Je krijgt met het schuine dak meer ruimte op zolder, waardoor je ook weer geheel nieuwe mogelijkheden hebt voor de inrichting. De professional kan alle werkzaamheden eenvoudig voor jou uitvoeren, zodat jij binnen een korte tijd kunt genieten van het eindresultaat. Het wooncomfort in jouw woning wordt te allen tijde beter en de warmte blijft weer binnenshuis.

Veelgestelde vragen

Wat kost een schuin dak vervangen?

+
De kosten voor het vervangen van een schuin dak kunnen flink variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Ten eerste speelt het type dakbedekking een grote rol. Daarnaast moet je ook de kosten van arbeid, BTW, eventuele extra opties en de oppervlakte van het dak in overweging nemen. Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven.

Wat is warmer: schuin of plat dak?

+
Bij de vraag of een schuin dak warmer is dan een plat dak, moeten we rekening houden met verschillende factoren. Ten eerste is de mate van isolatie belangrijk in het bepalen van de warmte van een dak. Goed geïsoleerde daken, zowel schuin als plat, houden de warmte beter vast. De vorm van het dak kan ook een rol spelen. Het is dus niet eenduidig te zeggen of een schuin dak warmer is dan een plat dak. Het hangt af van de specifieke omstandigheden en de kwaliteit van de isolatie.

Welke gipsplaten voor schuin dak?

+
Als het gaat om gipsplaten voor een schuin dak, zijn er verschillende opties beschikbaar. Gyproc gipsplaten zijn een populaire keuze vanwege hun duurzaamheid en eenvoudige installatie. Een andere optie zijn de PIR + gips combiplaten. Deze platen combineren de hoge isolatiewaarde van PIR met de afwerkingsmogelijkheden van gips. Er zijn ook speciale gipsplaten verkrijgbaar voor specifieke situaties. Welke optie de beste is hangt af van je eigen wensen en budget.

Hoe isoleer ik mijn dak?

+
Om je dak te isoleren, moet je eerst een keuze maken tussen verschillende isolatiematerialen zoals steenwol en glaswol, die beschikbaar zijn in rollen of isolatieplaten. Het isoleren kan gebeuren aan de binnenkant of buitenkant van je dak.
Om te isoleren aan de binnenzijde, kan je een houten of metalen raamwerk plaatsen tussen je dakbalken waarin het isolatiemateriaal geklemd wordt. Dit kan ook gedaan worden tussen de gordingen (horizontale dakbalken) of de spanten (verticale dakbalken). Bij het isoleren van een dak is het ook belangrijk om rekening te houden met de dikte van het isolatiemateriaal. Het is altijd verstandig om hiervoor de hulp van een professional in te schakelen.

Nieuw dak: gratis offertes!

Wil je jouw dak verbouwen? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde dak experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes