Zadeldak | Een veelzijdig en sterk dak!

Als je in Nederland of België over de straat loopt, zie je het zadeldak overal om je heen. Deze soort dak, herkenbaar aan de omgekeerde V-vorm die samenkomt in de nok, wordt nog steeds vaak gebruikt. Een zadeldak is erg veelzijdig en je kunt er dus alle kanten mee op. Het is dan ook geen verrassing dat de meesten nog steeds deze dakconstructie geplaatst laten worden.

zadeldak

Opbouw van een zadeldak constructie

Een standaard zadeldak heeft een aantal elementen die altijd terugkomen in de dakconstructie. Het zadeldak bestaat uit twee hellende dakschilden die samenkomen in een omgekeerde V-vorm. De dakhelling moet groter zijn dan 15 graden voor de meeste stevigheid. Ook wordt de dakconstructie uit hout gemaakt. Veel gebruikte houtsoorten zijn Roodnoorse Den, Epicea en Oregon. Hierbij zijn er twee verschillende mogelijkheden voor het zadeldak plaatsen.

Gordingen dak

Dit is de duurdere optie, omdat de hele dakconstructie ter plekke in elkaar wordt gezet. Hier dragen de muurplaten de hele constructie en worden daarvoor met bandijzers aan het metselwerk bevestigd. Daaraan worden kepers bevestigd, die daarna via kepernagels verticaal aan de gordingen bevestigd worden.

Dakconstructie afwerken

Deze gordingen worden in de muur gemetseld voor stevigheid en de ondersteuning van de kepers. Na dit alles is het tijd om het onderdak te bevestigen met verticale tegellatten, waarop de horizontale panlatten worden geplaatst. De dakbedekking komt op deze panlatten, waarna het gordingendak klaar is.

Spanten dak

Bij een spanten zadeldak heb je een geprefabriceerde houten dakspantenstructuur, die met metalen verbindingsstukken aan elkaar bevestigd is. Deze wordt in de fabriek al klaar gemaakt en daarna op de werf getimmerd. Hierdoor is de spantendak plaatsen snel gebeurd. Deze constructie heeft een zelfdragende structuur, waardoor grotere overspanningen mogelijk zijn en je meer ruimte onder het dak creëert.

opbouw zadeldak

Verschillende soorten zadeldak

Je kunt met dit type dak alle kanten op. De vorm zelf al kan aangepast worden naar je smaak, maar ook de uitstraling kan alle kanten op. Hiermee is een zadeldak een van de meest veelzijdige keuzes voor je dak en kun je deze altijd naar wens maken.

Asymmetrisch zadeldak

In plaats van twee dakschilden van dezelfde lengte, kun je ervoor kiezen om een asymmetrisch zadeldak te laten plaatsen. Dit geeft een unieke uitstraling aan je huis. Hierdoor is het zadeldak ook precies op je woning aan te passen, zelfs als je een huis hebt met verschillende hoogtes qua muren.

Zadeldak met wolfseind

Nog een unieke manier om het zadeldak af te werken, is door deze met een wolfseind te maken. Hierbij worden de korte zijden van het dak afgeschuind, zodat het niet abrupt eindigt. Beide kanten van de nok worden meestal afgeschuind, zodat het hele dak een symmetrisch uiterlijk krijgt. Dit soort afschuinen wordt vaak gedaan op een zadeldak of mansardedak, en een dak met deze afwerking wordt vaak een wolfskap genoemd.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met dak experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk dak offertes

Dubbel zadeldak

Wanneer je de vorm van het zadeldak erg mooi vindt, is het soms mogelijk om een dubbel zadeldak aan te brengen. Dit gebeurt vaak wanneer je een aanbouw of uitbouw hebt, denk bijvoorbeeld aan een garage. Je zult hierbij geen volledig tweede dak krijgen, maar het zadeldak van de aanbouw zal dan in het zadeldak van de woning zelf overlopen.

Lichtstraat constructie

Ook is het plaatsen van lichtstraten mogelijk om extra daglicht naar binnen te laten vallen. Je kunt de illusie van een zadeldak op een plat dak wekken door zadeldak lichtstraten te laten plaatsen om het beste van beide werelden te combineren.

De dakbedekking

Bijna elke soort dakbedekking kan op een zadeldak worden geplaatst. De meeste mensen zullen voor het uiterlijk van de dakbedekking kiezen, en anderen kiezen voor een type dakbedekking op basis van de levensduur. De levensduur van de verschillende soorten dakbedekking kan variëren van 25 tot wel meer dan 100 jaar. Dakpannen zijn hierin het meest gekozen.

Hoe lang gaat het mee

Bij keramische dakpannen krijg je niet alleen het kenmerkende uiterlijk van het zadeldak, maar ben je redelijk goedkoop klaar voor een lange levensduur. Je kunt bij dakpannen tussen een platte of holle vorm kiezen. Leien worden steeds populairder als dakbedekking en hebben een veelzijdiger uiterlijk dan dakpannen. Een traditionelere uitstraling kun je krijgen door een rieten dak te laten plaatsen.

de nok van een zadeldak

Voordelen van een zadeldak

Er zijn verschillende redenen om voor dit type schuin dak te kiezen. Een zadeldak is een sterke constructie, geeft extra leefruimte en kan verschillende soorten dakbedekking hebben. Dit alles maakt een zadeldak erg geschikt voor je woning. Een zadeldak is een van de meest gebruikte soorten daken.

Hoeveel het kost per m²

Een zadeldak is een van de goedkoopste dakvormen die je kunt laten plaatsen. Dit is een van de redenen waarom je deze soort zo vaak zult zien. Voor de lage prijs krijg je toch een mooi en sterk dak. Je moet per vierkante meter van een zadeldak rekenen op prijzen van € 60 tot € 100, inclusief BTW en plaatsing.

Goed bestand tegen wind

Omdat bij een zadeldak de twee dakschilden tegen elkaar bevestigd worden, kan deze constructie tegen een stootje. Dit is vooral erg fijn tijdens storm of windvlagen, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over je dak. Een vergelijkbare optie die ook goed tegen storm en wind kan is het schilddak.

Goede waterafvoer

Het kan ook nog weleens flink regenen of sneeuwen. Als hierdoor water achterblijft, loop je kans op lekkages of vochtproblemen. Door de hellende constructie van het zadeldak loop je hier minder risico op, want het water stroomt gewoon van het dak af en komt in de dakgoot terecht.

Veel opties voor afwerking

Bijna elke soort dakbedekking kun je op een zadeldak plaatsen. Van betonnen dakpannen tot keramische dakpannen, een leien dak of een rieten dak, de mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Ook lichtstraten, dakramen en andere afmetingen behoren tot de opties. Wil je een bitumen leien dakbedekking met dakraam of toch een standaard keramisch dak? Het kan allemaal.

Hoe zadeldak isoleren

Als je een zadeldak kiest, moet je goed nadenken over de isolatie. Warme lucht stijgt op, dat weten we allemaal, en een zadeldak zorgt ervoor dat deze warmte erg snel kan ontsnappen. Ook heb je een groter te verwarmen oppervlakte met de extra ruimte. Maar met goed geplaatste isolatie is dit snel opgelost. Er zijn drie manieren van een zadeldak isoleren.

Zadeldak langs buiten isoleren

Bij het isoleren langs buiten wordt de oude dakbedekking eerst verwijderd voor de isolatie geplaatst wordt. Het is daarom slim om dit tijdens een dakrenovatie te doen of zelfs al bij het monteren van het dak. Het voordeel hiervan is dat je geen ruimte onder het dak verliest. Het nadeel is dat het een redelijk intensieve klus is.

Zadeldak langs binnen isoleren

Als je kiest voor isoleren langs binnen, kan je huidige dakbedekking gewoon blijven liggen. Bij een dak met een gordingen of spanten structuur zal de isolatie tussen de balken geplaatst worden. Als er toch voor een andere constructie is gekozen, dan wordt er eerst een houten of metalen raamconstructie worden geplaatst op de muur, waarin dan de isolatie kan worden geplaatst. Voor het na-isoleren dak is deze manier het beste.

Zoldervloer isoleren

Met een zadeldak wil je vaak de zolder gebruiken als extra ruimte. Als je deze daarentegen vooral als berging wil gebruiken, is de zoldervloer isoleren een interessante optie. Je hoeft hierdoor de zolder niet te verwarmen, wat in de stookkosten scheelt. Bij het isoleren van de zoldervloer gebruikt men vaak harde isolatieplaten. Zo kun je hier op blijven lopen of er zware dingen op zetten zonder de isolatielaag te beschadigen.

Nieuw dak: gratis offertes!

Wil je jouw dak verbouwen? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde dak experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes