Lucht-water warmtepomp prijs | Kosten en prijsopbouw

lucht water warmtepomp prijsVoordat je een lucht-water warmtepomp gaat kopen, wil je natuurlijk weten wat de prijs is. Hoe groot is de investering en waar is de prijs allemaal van afhankelijk? In dit artikel vind je alle informatie over de kosten! Bekijk de warmtepomp


Wat is de prijs van een lucht-water warmtepomp?

De prijs van een lucht-water warmtepomp ligt tussen de € 8.000 en € 12.000. De prijs is inclusief installatiekosten en btw. Aan het kopen van een warmtepomp hangt dus een flink prijskaartje. Bovengenoemde prijs is wel een gemiddelde. De exacte prijs die je uiteindelijk betaalt, hangt namelijk samen met verschillende factoren.

De lucht-water warmtepomp kosten liggen gemiddeld wel lager dan die van een grond-water warmtepomp of een water-water warmtepomp. Dit heeft te maken met de installatie. Vergeleken met een lucht-lucht warmtepomp liggen de kosten dan weer net wat hoger.

Prijs per soort warmtepomp

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, en ook de lucht-water warmtepomp heeft weer meerdere varianten. De prijs van de warmtepomp is dan ook verschillend per type.

  • Hybride warmtepomp: Deze warmtepomp wordt aangesloten op de cv-ketel en werkt hier dus nog mee samen. De cv-ketel zorgt voor een back-up, maar de hybride warmtepomp verwarmt voor het grootste deel de woning. Wanneer je een nieuwe cv-installatie aanschaft, kun je deze dus goed combineren met hybride warmtepompen.
  • All electric warmtepomp: De all electric warmtepomp werkt volledig op elektriciteit en heeft geen aardgas en cv-ketel meer nodig. Deze worden dus volledig door de warmtepomp vervangen.
  • Split warmtepomp: Een split warmtepomp bestaat uit twee of meerdere units. Eén van de units wordt buiten gehangen en de rest zijn voor binnen. Per unit zal er een meerprijs gerekend worden.
  • Monoblock warmtepomp: Een monoblock warmtepomp bestaat uit maar één unit, die je zowel binnen als buiten kunt plaatsen. Deze variant is dus over het algemeen goedkoper dan de split variant.

Daarnaast heb je ook nog de keuze tussen een laag temperatuur of hoog temperatuur warmtepomp. Een hoog temperatuur warmtepomp verwarmt het water tot wel 80 graden en bij een laag temperatuur warmtepomp ligt de temperatuur juist een stuk lager, tussen de 20 en 35 graden.

Prijsopbouw van een lucht-water warmtepomp

Hoe is de prijs van een lucht-water warmtepomp nu precies opgebouwd? Hoe wordt bepaald wat je uiteindelijk voor de warmtepomp betaalt en waar is de prijs van afhankelijk? Er zijn verschillende factoren die meespelen. Denk hierbij aan het merk en type lucht-water warmtepomp, maar ook het thermisch vermogen.

Bovendien speelt ook de installatie mee. Dat deze variant doorgaans goedkoper is dan de grond-water warmtepomp of de water-water warmtepomp komt omdat de installatie van het systeem een stuk minder complex is. Hierdoor neemt de montage minder tijd in beslag en liggen de kosten zo ook lager. Dit is natuurlijk wel ook afhankelijk van de installateur zelf.

Bijkomende kosten

Voor de installatie van een lucht-water warmtepomp is het ook goed om rekening te houden met eventuele bijkomende kosten. Is je woning bijvoorbeeld nog niet geschikt voor een warmtepomp en moeten er aanpassingen gedaan worden? Dan brengt dit natuurlijk ook weer kosten met zich mee.

Een voorbeeld hiervan is de isolatie van de woning. De woning moet namelijk goed geïsoleerd zijn voor het gebruik van een warmtepomp. Zonder goede isolatie gaat er te veel warmte verloren, waardoor de lucht-water warmtepomp niet optimaal werkt en je dus ook niet kunt profiteren van lagere energiekosten.

Het kan ook zijn dat het huidige warmteafgiftesysteem in de woning niet geschikt is. Denk hierbij aan de centrale verwarming of vloerverwarming, of de bestaande verwarmingsketel. Ook in dat gevallen zullen er aanpassingen gemaakt moeten worden, die een extra investering met zich meebrengen.

kosten lucht-water warmtepomp

Mogelijkheden voor financiering

De prijs van een lucht-water warmtepomp ligt hoe dan ook vrij hoog, maar gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om deze te financieren. Zo is er een warmtepomp subsidie, maar ook kun je ook een lening afsluiten speciaal voor het kopen van de warmtepomp.

Subsidie

Vanuit de Nederlandse overheid is er een subsidie opgezet voor het nemen van energiebesparende maatregelen in en rondom de woning. Hiermee willen ze onder andere het kopen van warmtepompen stimuleren. Met de zogeheten Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kun je (voor een deel) de aanschaf van de lucht-water warmtepomp financieren.

Leningen

Naast een subsidie kun je ook een speciale lening aanvragen voor het kopen van een lucht-water warmtepomp. Dit is de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Hierdoor kun je tegen een lage rente en aantrekkelijke voorwaarden een lening afsluiten voor het financieren van de warmtepomp.

Besparing

Een lucht-water warmtepomp kopen is een duurzaam alternatief voor verwarmen met een centrale verwarming en cv-ketel. Dat is natuurlijk een grote reden om voor een warmtepomp te kiezen, maar we begrijpen dat je ook de financiële voordelen wilt weten.

Minder gasverbruik

Het grootste voordeel is dat je bespaart op aardgas, waardoor de energiekosten lager uitvallen. Houd er wel rekening mee dat de warmtepomp elektriciteit nodig heeft, dus de stroomkosten zullen omhoog gaan. De besparing op gas is doorgaans echter hoger dan wat je aan stroom kwijt bent. Dit maakt het een duurzame investering.

Terugverdientijd warmtepomp

De gemiddelde terugverdientijd van een lucht-water warmtepomp zit tussen de 8 en 12 jaar. Hoe snel je de warmtepomp terugverdiend hebt, is afhankelijk van het type warmtepomp, de prijs, eventuele subsidies, het stroomverbruik van de warmtepomp en de jaarlijkse besparing.

Rendement lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp heeft een hoog rendement en kan ook op de koude dagen de benodigde energie opwekken om de woning te verwarmen. Een grond-water warmtepomp en een water-water warmtepomp hebben doorgaans wel een hoger rendement, ook in vergelijking met lucht-lucht warmtepompen. Daar staat wel tegenover dat de water-water en grond-water warmtepompen ook duurder zijn.

Veelgestelde vragen

Offerte

Bekijk de warmtepomp

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort warmtepomp

2. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes