Zonnepanelen 500 Wp | Hoog vermogen en opbrengst

De meeste zonnepanelen hebben een vermogen van 400 Wp, maar de technologie staat niet stil. Op dit moment zijn zonnepanelen met 500 Wp 1 van de hoogste vermogens per paneel.

500 wp zonnepanelen

Wattpiek zonnepanelen

Wp, ofwel Wp vermogen staat voor Wattpiek en geeft het maximaal haalbare vermogen, ofwel het piekvermogen aan. Zonnepanelen met een piekvermogen van 500 Wp betekent niet automatisch dat ze ook 500 Wattpiek aan vermogen behalen. Dit is afhankelijk van situatie.

Ideale omstandigheden

Het bepalen van Wp aan zonnepanelen gebeurt in een testcentrum onder ideale omstandigheden, waarbij de temperatuur altijd 25 graden is en er een optimale zoninstraling van toepassing is. Er wordt hierbij geen rekening gehouden met temperatuurverschillen, schaduwwerking en verschillen in zonuren.

Wp zonnepanelen berekening

Het berekenen van Wp bij zonnepanelen kan eenvoudig door het aantal Wattpiek te vermenigvuldigen met 0,85 kWh. Zo weet je snel hoeveel kWh een zonnepaneel in Nederland oplevert. 1 Wp is in de praktijk ongeveer gelijk aan 0,85 kWh. Wanneer je dus zonnepanelen met 500 Wp aanschaft, dan is je rendement per zonnepaneel 0,85 x 500 = 425 kWh per jaar . Dit is dan ook afhankelijk van het aantal PV panelen.

Hoog rendement, hoe meer hoe beter?

Hoewel het logisch lijkt dat meer zonnepanelen resulteren in een hogere opbrengst, moet er rekening gehouden worden met verschillende factoren. Het kiezen van zonnepanelen met een hoger vermogen zoals 500 Wp kan inderdaad leiden tot een hogere opbrengst, maar het is belangrijk te beseffen dat de efficiëntie van de panelen, de oriëntatie van het dak en de hoeveelheid zonlicht die het dak ontvangt, allemaal het rendement beïnvloeden.

Maat en ruimte van de panelen

Daarnaast moet je ook rekening houden met de ruimte die je op je dak hebt. Hoewel zonnepanelen met een hoger vermogen minder ruimte in beslag nemen, zijn ze vaak groter en kunnen ze mogelijk niet op alle daken worden geplaatst. Het is dus belangrijk om een balans te vinden tussen het aantal panelen, hun vermogen en de beschikbare ruimte op het dak.

Prijs van de zonnepanelen

Een laatste overweging is de prijs. Zonnepanelen met een hoger vermogen zijn vaak duurder, maar ze kunnen op de lange termijn meer besparingen opleveren. Echter, als je budget beperkt is, kunnen zonnepanelen met een lager vermogen een betere keuze zijn. Het is daarom belangrijk om verschillende opties te overwegen en te beslissen welke het beste bij je behoeften past.

Zonnepanelen 500 Wp

10 jaar geleden waren zonnepanelen met 250 Wp de norm, maar vandaag ontwikkelen fabrikanten panelen met een vermogen dat wel dubbel zo hoog is. Een zonnepaneel van 500 Wp levert jaarlijks zo’n 500 kWh op aan groene stroom. De werkelijke opbrengt ligt immers wat lager, namelijk rond de 85%. Dit komt door bijvoorbeeld bewolking en de lage zon.

Wanneer is het een goede keus?

Een 500 Wp zonnepaneel is een goede keuze wanneer je wil gaan voor zonnepanelen met 1 van grootste vermogens, voldoende budget hebt, houdt van laatste technologische ontwikkelingen en innovaties van de zonnepanelen-industrie en wanneer je minder zonnepanelen op je dak wil om elektriciteitsverbruik te dekken.

Voor- en nadelen 500 Wp zonnepanelen

500 Wp zonnepanelen aanschaffen? We hebben de voor- en nadelen van 500 Wp panelen (een zonnepaneel met een hoog vermogen) op een rij gezet. Zo heb je een overzicht van de belangrijke eigenschappen van een 500 Wp zonepaneel, hoeveel zonnepanelen met 500 Wp jou kunnen opleveren en krijg je een goed beeld of het aanschaffen voor jou de juiste keuze is.

Zonnepanelen 500 Wp afmetingen

500 Wp zonnepanelen hebben gemiddeld afmetingen van 225,5 × 113,4 cm (2,55 m²), met een gewicht van ongeveer 32 kg. Deze grootte kan betekenen dat er minder zonnepanelen op het dak kunnen worden geplaatst in vergelijking met zonnepanelen met een lager piekvermogen. Het is essentieel om te overwegen of het dak de grootte en het gewicht van deze panelen kan dragen. Het is ook belangrijk om te bedenken dat, hoewel deze panelen een hoger vermogen hebben, ze mogelijk niet de meest efficiënte keuze zijn als je dakruimte beperkt is.

Zonnepanelen 500 Wp prijs

De prijs van 500 Wp zonnepanelen varieert sterk afhankelijk van het merk, de kwaliteit en het type paneel. De gemiddelde prijs varieert tussen 500 euro tot 900 euro per paneel, exclusief installatiekosten. Voor een set van 6 panelen kan de prijs variëren tussen € 5.000 en € 7.000. Het is ook te verwachten dat de prijzen in de toekomst zullen dalen.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Offertes aanvragen

Het is aan te raden om offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers om een duidelijk beeld te krijgen van de kosten. Houd er rekening mee dat de prijs per Wattpiek (Wp) tussen de € 1,40 tot € 2,50 ligt. Uiteindelijk zijn de totale kosten inclusief installatie en exclusief btw tussen de € 4.500 en € 13.750.

Voordelen 500 Wp zonnepanelen

Zonnepanelen met 500 Wp zijn samen met zonnepanelen met 400 Wp 1 van de grootste vermogens op de markt. Hoeveel zonnepanelen heb je nodig wanneer je gebruik maakt van 500 Wp panelen? Verbruik je ongeveer 4.000 kWh per jaar, dan zijn 9 panelen al genoeg om het vereiste totale vermogen van je zonnepanelen-installatie te kunnen bereiken.

Nadelen 500 Wp zonnepanelen

Zonnepanelen met een lager piekvermogen zoals 350 Wp zonnepanelen, bieden een betere prijs-kwaliteitsverhouding. Die zijn goedkoper en worden vaker gebruikt. Hierdoor zijn ze ook betrouwbaar en duurzaam. Daarnaast is het vaak een formaat dat makkelijker op je dak past.

Gewenste opbrengst

Momenteel zien we dat zonnepanelen met een Wattpiek vermogen van 420 Wp voldoen aan de gewenste opbrengst. Dit type zonnepanelen zijn dan ook vaak passend binnen het oppervlakte van een gemiddeld dak.

Wp panelen

Wat is de grootte van een zonnepaneel? Een standaard formaat zonnepanelen hebben afmetingen van ongeveer 99 cm bij 165 cm en daar passen 60 zonnecellen op. 500 Wp zonnepanelen hebben grotere afmetingen, namelijk 200 cm bij 99 cm. Door het formaat passen er 72 zonnecellen in plaats van 60. Ook kan er een hogere opbrengst gehaald worden om bijvoorbeeld je hybride warmtepomp, vloerverwarming of lucht/lucht warmtepomp te voorzien van energie. Het verbruik van een warmtepomp is dan ook een derde van je jaarlijkse stroomverbruik.

Hoger vermogen

Grotere panelen die dus over hogere vermogens beschikken zijn door de afmetingen over het algemeen vaak minder geschikt om op een woonhuis te plaatsen. Wanneer je zoveel mogelijk stroom wil halen uit een beperkt dakoppervlak, dan is het slimmer om met iets kleinere, maar efficiëntie zonnepanelen dan de grote.

Kosten Wp zonnepaneel

Wat kosten zonnepanelen met een Wattpiek vermogen van 500 Wp? De kosten liggen gemiddeld hoger dan bij panelen met een lager piekvermogen. Bij het aanschaffen van 500 Wp panelen, kun je gemiddeld uitgaan van een kostprijs van 500 euro per paneel. Dit is inclusief btw en exclusief het plaatsen. Houd er rekening mee dat dit richtprijzen zijn. We adviseren om offertes aan te vragen bij verschillende installateurs om zo daadwerkelijk een indicatie te krijgen op basis van jouw specifieke situatie. Je kunt in veel gevallen vaak gratis offertes aanvragen.

Veelgestelde vragen

Hoeveel is 500 Wp?

+
Wp staat voor Wattpiek, oftewel het piekvermogen van een zonnepaneel. Een zonnepaneel van 500 Wp heeft een piekvermogen van 500. Het berekenen van Wattpiek bij zonnepanelen kan makkelijk door het aantal wattpiek te vermenigvuldigen met 0,85 kWh.

Wat zijn de maten van zonnepanelen?

+
De standaard afmetingen van zonnepanelen zijn 1,65 meter lang en ongeveer 1 meter breed.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes