Het gebruik van zonnepanelen wordt steeds populairder. Dit komt omdat deze steeds betaalbaarder worden en de wens om bij te dragen aan een duurzame toekomst wordt steeds groter. Bekijk de zonnepanelen offerte
Zonnepanelen delen
Zonnepanelen delen is een manier om gebruik te maken van duurzame energie waarbij er gezamenlijk geïnvesteerd wordt in een aantal zonnepanelen waarbij het draait om zonnestroom opwekken, de opbrengst wordt hierbij verdeeld onder alle deelnemers. Zonnepanelen hebben een hoog rendement, waardoor het vele voordelen met zich meebrengt. Door het delen van deze projecten kunnen relatief veel mensen gebruik maken van de voordelen van zonnepanelen.
Voor iedereen toegankelijk
Een belangrijke reden om te kiezen voor zo’n project is dat niet iedereen de mogelijkheid heeft om zelf panelen te plaatsen, zowel financieel als qua vorm en ligging van het dak. Door deel te nemen aan een zonne-energieproject kunnen deze mensen toch gebruik maken van groene stroom en bijdragen aan de verduurzaming van Nederland.
Financieel aantrekkelijk
Een tweede voordeel is dat het delen van zonnepanelen financieel aantrekkelijk kan zijn, want wanneer er gezamenlijk wordt geïnvesteerd in een project, dan zijn de koste relatief lager.
Subsidies
Daarnaast zijn er verschillende subsidies beschikbaar die een investering nog aantrekkelijker maken. Bovendien kan er gebruik gemaakt worden van een crowdfunding platform om zo te zorgen voor een aantrekkelijk rendement voor het duurzaam investeren in de panelen.
Verschillende projecten
Er zijn verschillende soorten zonne-energieprojecten waar je aan kunt deelnemen. Zo zijn er zonnedaken op bedrijfspanden waar je in kunt investeren, maar ook bij gezamenlijke projecten. Bij een collectief project wordt er gezamenlijk geïnvesteerd in zonnepanelen op een centrale plek, waarna de opgewekte energie wordt verdeeld onder de deelnemers van het project.
Saamhorigheid
Een laatste belangrijk voordeel is dat de zonnepanelen niet alleen bijdragen aan een duurzame wereld, maar ook aan het saamhorigheidsgevoel van een buurt. Dit komt doordat mensen samenwerken aan één project, waardoor ze samen bijdragen aan een betere wereld met duurzame energie.
Zonne energie
Zonne-energie, ook wel groene stroom genoemd, is een vorm van duurzame energie die opgewekt wordt door middel van zonnepanelen. De voordelen van deze vorm van energie zijn dat het een goed alternatief is voor fossiele brandstoffen en bovendien wordt er op deze manier geen CO2 uitgestoot wat beter is voor een duurzamere toekomst. Ook wordt het gebruik van zonnepanelen steeds goedkoper, waardoor het voor steeds meer mensen betaalbaarder is.
Gezamenlijke zonne-energieprojecten
Met de opkomst van zonnepanelen, worden gezamenlijke zonne-energieprojecten ook steeds populairder. Hierbij is er een gezamenlijke investering en wordt de opbrengst verdeeld onder de deelnemers.
Onuitputtelijke bron
Een van de belangrijkste factoren van zonne-energie, is dat het een onuitputtelijke bron van energie is, zonnestralen zijn namelijk altijd beschikbaar. Bovendien zorgt deze energie voor geen uitstoot van CO2 in tegenstelling tot fossiele brandstoffen. Hierdoor wordt er bijgedragen aan een milieuvriendelijkere wereld.
Besparen op je energierekening
Echter zijn er nog meer voordelen, zo wordt het gebruik van zonnepanelen steeds goedkoper, waardoor er een financiële voordeel aan vastzit. Daarnaast zijn er verschillende subsidies beschikbaar die de investering of aanschaf van zonnepanelen nog aantrekkelijker maken. Zonnepanelen kunnen zowel gehuurd worden als gekocht. Bij het kopen van zonnepanelen dient er echter wel gelet te worden op andere factoren dan bij het leasen van zonnepanelen.
Nadelen
Helaas heeft het gebruik van zonne-energie ook nadelen. De opbrengst hiervan is bijvoorbeeld afhankelijk van de weersomstandigheden en de opslag van de opgewekte stroom is nog niet optimaal. Hierdoor komt het voor dat er alsnog gebruik gemaakt dient te worden van reguliere stroom. Daarom is het belangrijk om ook nog gebruik te maken van andere vormen van duurzame energie.
Zonne energieprojecten
Zonne-energieprojecten zijn projecten waarbij meerdere mensen samen investeren in zonnepanelen en daarna de opgewekte energie delen. Deze projecten worden collectieve zonne-energieprojecten genoemd en kunnen verschillende vormen hebben, zoals een postcoderoosproject, een zonnedakproject of een zonne-energiepark. Om de installatie van zonnepanelen zo spoedig mogelijk te laten verlopen is het handig om alles goed op een rijtje te hebben. Neem daarom de zonnepanelen checklist eens door.
Postcoderoos
Een postcoderoosproject is een project waarbij mensen die in de buurt van een zonnepaneleninstallatie wonen gezamenlijk investeren in de installatie van de panelen en die daarna de opgewekte energie delen.
Zonnedakproject
Een ander voorbeeld is een zonnedakproject. Dit is een project waarbij meerdere mensen investeren in zonnepanelen op een groot dak, waarna de opgewekte energie wordt verdeeld onder de deelnemers. Zonnepanelen kunnen niet enkel op grote daken geplaatst worden, maar ook kunnen zonnepalen op het gezamenlijke dak van appartementen.
Energieparken
Verder zijn er nog zonne-energieparken. Een zonne-energiepark is een project waarbij een groot terrein wordt ingericht met zonnepanelen om zo veel mogelijk energie op te wekken. Deze vorm van collectieve zonne-energie wordt steeds populairder.
Voordelen
Er zijn vele voordelen verbonden aan het gebruik van zonne-energieprojecten. Zo kunnen mensen die zelf geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen, toch gebruik maken van zonne-energie en bijdragen aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien zijn de kosten voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen lager dan wanneer dit individueel wordt gedaan, omdat deze kosten worden verdeeld over meerdere mensen.
Saamhorigheid
Naast de financiële voordelen, dragen deze projecten ook bij aan het saamhorigheidsgevoel van een gebied . Mensen werken samen aan een gezamenlijk doel en leren elkaar beter kennen.
Nadelen
Ook aan dit soort projecten zitten enkele nadelen verbonden. Het is bijvoorbeeld lastig om voldoende investeerders te vinden voor het project om het financieel rendement te behalen. Echter hebben de panelen een aantrekkelijk rendement wanneer deze optimaal kan werken. Ook kan de communicatie tussen de deelnemers moeilijk verlopen. Ondanks deze nadelen zijn gezamenlijke zonne-energieprojecten een belangrijke stap in de richting van een duurzamere toekomst.
Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking
De Nederlandse overheid stimuleert de ontwikkeling van duurzame energieprojecten door middel van subsidies. Eén van de subsidieregelingen die van toepassing is op collectieve zonne-energieprojecten, is de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE).
Lokale vergoeding
De SCE is bedacht om lokale duurzame energieprojecten te ondersteunen, zoals zonnepanelen delen. Door deze regeling kunnen inwoners van een land en bedrijven samen investeren in duurzame energieopwekking en daarbij profiteren van belastingvoordeel en lagere energiekosten.
SCE-subsidie
Om in aanmerking te komen voor de SCE-subsidie, moet het project voldoen aan een aantal voorwaarden. Het project moet worden uitgevoerd door een Vereniging van Eigenaren, waarbij de leden samen eigenaar zijn van de energie-installatie en de opgewekte energie delen. Daarnaast moet het project een maximum vermogen hebben van 500 kWp en moet de energie-installatie binnen Nederland geplaatst worden.
Verschillende onderdelen
De SCE-subsidie bestaat uit twee delen: een investeringssubsidie en een exploitatiesubsidie. De investeringssubsidie is bedoeld om de kosten van het project te dekken, zoals de aanschaf en installatie van de zonnepanelen. De exploitatiesubsidie is bedoeld om het verschil tussen de kostprijs van duurzame energie en de marktprijs te dekken. Hierdoor wordt de prijs van duurzame energie lager en wordt het aantrekkelijker om te investeren in duurzame energieprojecten.
Totale budget
De SCE-subsidie is beschikbaar voor een periode van 15 jaar en kan worden aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het totale budget voor de SCE-subsidie is beperkt en wordt jaarlijks vastgesteld.
Alternatieven
Naast de SCE-subsidie zijn er ook andere subsidies en regelingen beschikbaar voor duurzame energieprojecten, zoals de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE++) en de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Kijk goed naar de verschillen bij een nieuw project voordat je investeert.
Conclusie
Zonnepanelen delen biedt verschillende voordelen. Zo hoef je niet zelf te investeren in zonnepanelen of zonne-installaties en profiteer je toch van de opbrengst. Daarnaast draag je bij aan een duurzame toekomst door te investeren in zonne-energie. Er zijn verschillende soorten zonne-energieprojecten waar je aan kunt deelnemen en er zijn subsidies beschikbaar om dit financieel aantrekkelijk te maken. Kortom: zonnepanelen delen is een goed alternatief wanneer de aanschaf van eigen zonnepanelen geen optie is.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offerte ►